logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo s80 2.4 99r. Bardzo mala moc, nierowna praca silnika

schranzboy 12 Lis 2009 22:19 9452 12
REKLAMA
  • #1 7252721
    schranzboy
    Poziom 2  
    Witam! Mam problem z moim s80 jest to benzyna automat. Sprawa wyglada tak praca silnika jest bardzo nierownomierna, poczatkowo mechanik powiedzial ze moze to byc przeplywomierz wymienilem i dalej to samo, pozniej podpiety pod komputer pokazywal ze cewka wymienilem ja i dalej to samo. na desce czasami wyskakuje komunikat: engine foult albo kontrolka emisji spalin??? Autem moge jechac max 40km/h a przy wcisnieciu gazu do konca to wskakuje max na 2000obrotow.... moze to byc sonda lambda czy moze jakas inna przyczyna?? prosze o pomoc Dziekuje!!!
  • REKLAMA
  • #2 7252768
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Skoro byłeś u mechanika, on wskazał przepływomierz to znaczy wykonywał diagnostykę prawda, to w takim razie co jeszcze wskazał mechanik , czy po prostu tak obie strzelił na chybił trafił? Bez konkretnej diagnostyki ciężko będzie, radzę dokładnie się dowiedzieć jaka była przyczyna wymiany MAF-a ( przepływomierz) , a póżniej pytaj ok.
  • REKLAMA
  • #3 7252840
    schranzboy
    Poziom 2  
    wiec auto jak juz kupilem jako ,,okazje" i niby wlasnie przyczyna byl przeplywomierz wiec po wymianie go nie bylo rezultatu dlatego jak wyzej przyjechal elektryk podpiol go pod komp i stwierdzil ze wywala cewke. nastepnie zlikwidowal bledy po czym auta nie dotykalem poki nowej cewki nie zamontowalem. jak juz tak zrobilem.... dalej bez efektu... ??? :(
  • #4 7252876
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Tak kończą się super okazje , nikt nie potrafi rozwiązać problemów i do tzw. "żyda" niech się buja. Radzę wybrać się na diagnostykę do kumatego diagnosty , a nie wymieniacza części
  • #5 7252894
    schranzboy
    Poziom 2  
    ale moze ktos sie spotkal juz z takim przypadkiem albo jakies przypuszczenia?? dzieki
  • #6 7458236
    driver7777
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    przepustnica jest uszkodzona na 100 procent kts to wykaze
  • REKLAMA
  • #7 7458274
    alex1967
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Nioooo,.... nawet trafnie na początek zmierzyć potencjometr
  • #8 8012437
    konriw
    Poziom 1  
    w moim V50 mam objawy utraty mocy (obroty max do 3 tys)
    wstępna diagnoza była związana z potencjometrem pedału gazu
  • REKLAMA
  • #9 8055739
    strazakus
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    jeśli będzie ktoś miał problem z światłami stop to niech nie szuka pod pedałem tylko przy bezpiecznikach w bagażniku to jaki sterownik ale nie wiem jak się to nazywa
  • #10 18362949
    llano1961
    Poziom 2  
    schranzboy napisał:
    Witam! Mam problem z moim s80 jest to benzyna automat. Sprawa wyglada tak praca silnika jest bardzo nierownomierna, poczatkowo mechanik powiedzial ze moze to byc przeplywomierz wymienilem i dalej to samo, pozniej podpiety pod komputer pokazywal ze cewka wymienilem ja i dalej to samo. na desce czasami wyskakuje komunikat: engine foult albo kontrolka emisji spalin??? Autem moge jechac max 40km/h a przy wcisnieciu gazu do konca to wskakuje max na 2000obrotow.... moze to byc sonda lambda czy moze jakas inna przyczyna?? prosze o pomoc Dziekuje!!!

Volvo s80 2.4 99r. Bardzo mala moc, nierowna praca silnika
    PRAWDOPODOBNIE TO JEST PRZYCZYNA NIERÓWNEJ PRACY TWOJEGO SILNIKA. MIAŁEM DWA TAKIE PRZYPADKI W VOLVO S80 2.0T
    PO USUNIĘCIU I WYMIANIE CZĘŚCI WSZYSTKO DZIAŁA PERFEKCYJNIE.
    :)
    Załączniki:
    • Volvo s80 2.4 99r. Bardzo mala moc, nierowna praca silnika CODY VOLVO.png (131.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18363078
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6428
    Po pierwsze odepnij przepływomierz , ecu przełączy się na mapy i odetnie reszte czujników.

ZObacz czy zacznie wtedy jeździć.

Równo dobrze może ci trakcja ciąć dawkę albo rozrząd.
  • #12 18363151
    llano1961
    Poziom 2  
    llano1961 napisał:
    Równo dobrze może ci trakcja ciąć dawkę albo rozrząd.

CZUJNIK POŁOŻENIA WALU PO WYMIANIE NA NOWY TEŻ NIC NIE DAŁ. ROZRZĄD Z NAPINACZAMI PO WYMIANIE I PRZEJECHANIU 15000 KM BEZ ZMIAN. TRAKCJA OK. OCZYSZCZONE WSZYSTKIE POŁĄCZENIA CZUJNIKÓW I POŁĄCZEŃ . TURBO I UKŁAD PALIWOWY SPRAWDZONY, SZCZELNY, FILTRY NOWE. PROBLEM WYSTĄPIŁ PODCZAS PRZEGLĄDU TECHNICZNEGO NA ROLKACH PODCZAS HAMOWANIA. ZADUSZONY SILNIK PODCZAS TESTU HAMULCA RĘCZNEGO. KONTROLER MÓWIŁ ŻE PIERWSZY RAZ TAKI PRZYPADEK MIAŁ NA RĘCZNYM PRZY AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW. PO SKASOWANIU BŁĘDÓW WSZYSTKO JEST OK DO CZASU WIĘKSZEGO OBCIĄŻENIA PRACY SILNIKA "JAZDA POD GÓRĘ PO CZYM WYSKAKUJĄ POWYŻSZE BŁĘDY I SILNIK ZACZYNA NIERÓWNO PRACOWAĆ I GASNĄĆ PRZY RUSZANIU LUB PODCZAS WOLNEJ JAZDY W KORKU.
  • #13 18363236
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6428
    llano1961 napisał:
    CZUJNIK POŁOŻENIA WALU PO WYMIANIE NA NOWY TEŻ NIC NIE DAŁ.

A niby co miał zmienić?

Skoro nie ma błędów to live data trzyma.

Wypnij ten przepływomierz w koncu bo nie ma progresu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Volvo S80 2.4 z 1999 roku, który objawia się nierówną pracą silnika oraz ograniczeniem mocy do 2000 obrotów na minutę. Po wymianie przepływomierza i cewki, problem nadal występuje, a na desce rozdzielczej pojawiają się komunikaty o błędach silnika. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzona przepustnica, potencjometr pedału gazu, czujnik położenia wału, lub problemy z rozrządem. Rekomendowane jest przeprowadzenie dokładnej diagnostyki oraz sprawdzenie połączeń czujników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA