logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo s80, 2008, d5 185 KM - Volvo s80 czasami nie chce zapalić

Jaro815 01 Wrz 2018 16:55 7086 15
  • #1 17417130
    Jaro815
    Poziom 9  
    Volvo s80, 2008, d5 185 KM. Czasami nie odpala tylko kręci, nie słychać pompki a po jakimś czasie odpala jakby nigdy nic. Róznie bywa, raz odpalił po 3 dniach a dziś po 2 godzinach. Od czego zacząć by to naprawić? Dziś rano odpalił, pojechałem jakieś dwa kilometry do sklepu. Następnie wyłączyłem silnik i poszedłem do sklepu na jakieś 5-10 min. Po powrocie auto kręci ale już nie odpaliło, kiedy wezwałem mechanika , który podłączył się do gniazda i próbował ustalić problem padła mu bateria w laptopie. Wiec odłączył i pojechał. Ja minutę po tym wsiadłem i odpaliłem auto jakby nigdy nic. Ta sytuacja powtórzyła się już drugi raz. Od razu zaznaczam że Paliwo jest, bak zalany pod korek.
  • #2 17417136
    AEM.of.Car
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Czy jak kilka razy włączysz i wyłączysz zapłon to odpala? Wydaje mi się, że ten samochód ma wstępną pompę paliwa w zbiorniku.
  • #3 17417189
    Jaro815
    Poziom 9  
    Próbowałem tyle razy i nic. Postał godzinkę i za drugim lub trzecim razem odpalił. Ma pompkę w zbiorniku, słychać ją wyraźnie.
  • #4 17417197
    AEM.of.Car
    Poziom 11  
    Masz możliwość zrobienia testu przelewowego wtryskiwaczy?
  • #5 17417251
    Jaro815
    Poziom 9  
    Co potrzebuje by to zrobić? Nie mam kabla, zamawiam dopiero ale weekend jest.
  • #6 17417259
    AEM.of.Car
    Poziom 11  
    Potrzebne są specjalne menzurki z wężykami zakończonymi króćcami, które trzeba wpiąć na górę wtryskiwaczy. Podejrzewam, że nie masz tego skoro nie wiesz o co mi chodzi. Najprościej będzie zdjąć przewody przelewowe z wtryskiwaczy (te na samej górze wtryskiwaczy) i kręcić rozrusznikiem. Jeżeli od strony wtryskiwacza będzie lała się ropa tzn, że wtryskiwacz jest uszkodzony. Najlepiej to robić odpowiednim przyrządem ale jeżeli nie masz takiej możliwości to spróbuj tak.
  • #7 17417338
    Jaro815
    Poziom 9  
    Ok. Ale coś mówi mi że to wina pompki w baku, wydaje mi się że nie słyszałem jej w tym momencie kiedy auto nie odpalało. Dodatkowo gdy kręcił rozrusznik z wężyka od baku, który wchodzi do pompy nie płynęła ropa.
  • #8 17417432
    AEM.of.Car
    Poziom 11  
    No jeżeli nie słychać pompki wstępnej to może być główna przyczyna. Teraz trzeba zobaczyć czy dochodzi zasilanie do pompy kiedy nie działa. Jeżeli dochodzi tzn, że pompka jest zła. Jeżeli nie to trzeba szukać czegoś na samochodzie.
  • #9 17417768
    Jaro815
    Poziom 9  
    Właśnie problem jest taki że teraz auto normalnie jeździ i odpala. Trzeba czekać. Minus jest taki że aby dostać się do pompki w baku trzeba demontowac bak. Nie ma u mnie tego otworu pod tylnym oparciem.
  • #10 17417971
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Jaro815 napisał:
    Minus jest taki że aby dostać się do pompki w baku trzeba demontowac bak

Inaczej się nie da ale każdy warsztat ma podnośnik i nie ma problemu z wymianą pompy.
    Samemu zapomnij.
    Wyjeździj rope zanim pojedziesz ją wymienić.
  • #11 17418217
    AEM.of.Car
    Poziom 11  
    W takim przypadku każdy warsztat w ciemno wymieni pompkę. Ile razy jest tak, że przyjeżdża samochód, że czasami nie odpala. Nam w warsztacie nie chce się zepsuć, więc dzwonimy do klienta i pytamy czy wymienić w ciemno taki i taki element. Jeżeli pompka nie kosztuje fortuny to można ją w ciemno wymienić.
  • #12 17419789
    Jaro815
    Poziom 9  
    Właśnie chcę uniknąć w ciemno wymiany pompki bo trochę kosztuje. Pisze tutaj z nadzieją że może ktoś miał taką sytuację i okazało się że np. Jakiś moduł padł czy inna usterka, która objawia się odłączeniem raz na jakiś czas pompki w baku.
  • #13 17419855
    Poziom 43  
    Jaro815 napisał:
    Właśnie chcę uniknąć w ciemno wymiany pompki bo trochę kosztuje.

Ale to warsztat ma to zdiagnozować, banalne w diagnozowaniu choć czasochłonne.
    I kolego nie narzekaj na S80 sam mam w gazie i wiem że jak się coś spierd.... xxxxzł nie moje.

Dodano po 5 [minuty]:

Jaro815 napisał:
    Jakiś moduł padł

Oj nawet nie wiesz ile wtedy kosztuje naprawa.
  • #14 17420246
    Jaro815
    Poziom 9  
    Nie narzekam chociaż teraz boję się nim gdzieś dalej jechać i stoi w domu. Bylem wstępnie w warsztacie ale nie wiedzą, podobno tylko vaga tam robią. Zaraz mi pół auta zechcą wymieniać. Dziwne jest to że teraz wszystko działa i właśnie ciężko zdiagnozować.

Czy u ciebie też nie ma dojścia do pompki pod tylnym oparciem? Podobno niektóre volvo mają i wtedy sprawdzenie to pikuś.

Zauważyłem że problem wystąpił drugi raz gdy dzień wcześniej zatankowałem do pełna. za pierwszym razem gdy nie odpalił tez wcześniej zalałem do pełna.

Wtedy gdy nie odpalał przez trzy dni wpadłem na pomysł by sprawdzić podczas rozruchu czy wężyk od baku przy silniku pompuje paliwo do pompy. Pomimo zdjęcia przewodu od baku przy silniku i kręcenia rozruchem nawet kropla z tego przewodu nie wyszła a przecież powinna chyba lać paliwem. Obecnie jak odpala normalnie to normalnie podaje paliwo.

Czy w razie awarii czujnika położenia wału komputer nie odcina pompki w baku?
  • #15 17420307
    Poziom 43  
    Przewody i tak idą w nie się wepnij żarówką.
  • #16 21406161
    morganeek
    Poziom 2  
    Witam,

Trochę już minęło, ale mam identyczny problem. Ten sam silnik i również zaczęło się gdy zalałem paliwo pod korek. Jaka była przyczyna awarii?

Podsumowanie tematu

✨ Volvo S80 z 2008 roku z silnikiem D5 185 KM ma problem z nieregularnym odpalaniem – silnik kręci, ale nie startuje, a pompka paliwa w baku nie jest słyszalna. Po pewnym czasie auto odpala bez problemu. Problem pojawia się zwłaszcza po zatankowaniu do pełna. Diagnostyka sugeruje możliwą usterkę pompki paliwa w baku, która wymaga demontażu zbiornika, gdyż brak jest dostępu przez otwór pod tylnym oparciem. Sprawdzano również wtryskiwacze poprzez test przelewowy, ale brak paliwa w przewodzie z baku do pompy wskazuje na problem z zasilaniem lub samą pompką. Wskazano, że w przypadku awarii czujnika położenia wału komputer może odcinać pompę paliwa. Wymiana pompki jest kosztowna i warsztaty często proponują ją "w ciemno", jednak zalecane jest dokładne zdiagnozowanie usterki. Problem jest trudny do zdiagnozowania, gdyż auto działa poprawnie w czasie testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA