logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy

MisseedPL 01 Gru 2022 20:55 1518 11
REKLAMA
  • #1 20313592
    MisseedPL
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z podłączeniem amplitunera yamaha RX-V563 do TV Panasonic TX-55LX650E
    Podłączenie po hdmi nie przesyła dźwięku a na wyjściu optycznym grają jednocześnie oba urządzenia i w ustawieniach już pozmieniałem chyba wszystko i dalej to samo dźwięk z tv wyłącza się jedynie po wpięciu w gniazdo słuchawkowe , jak to naprawić? zależy mi na tym by się razem włączały i wyłączały i żeby głośność można było regulować jednym pilotem .
    Proszę o poradę pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20313670
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    Opcja 1:
    TV HDMI eARC - KD HDMI IN
    Opcja 2:
    TV Digital Optical Out - KD Digital Optical IN (Tu to jasne, bo miałeś tak)

Reszta to w TV:
    1, Wyświetl menu za pomocą przycisku MENU.
    2. Wybierz pozycję Dźwięk i naciśnij przycisk OK, aby uzyskać dostęp.
    3. Wybierz jedną z poniższych pozycji i naciśnij przycisk OK, aby uzyskać
    dostęp.
    Wybór głośników / Głośniki TV - Ustawienia / Słuchawki / Automat. regul.
    wzmocn. / Głośność / Regulacja dźwięku
    4. Ustaw pozycję i naciśnij przycisk OK, aby zapisać.
    a) Wybór głośników
    (TV / Kino domowe)
    Włączanie sterowania głośnikami kina domowego za pomocą pilota opisywanego telewizora po jego skierowaniu w stronę odbiornika sygnału w telewizorze.
    - TV:
    Głośniki telewizora są włączone.
    - Kino domowe:
    Dźwięk będzie pochodził z głośników kina domowego. Kino domowe z odtwarzaczem, kino domowe z odtwarzaczem Blu-ray Disc lub wzmacniacz zostaną automatycznie włączone, jeśli znajdowały się w trybie gotowości.

Dźwięk z głośników telewizora jest wyciszony. Po wyłączeniu urządzenia głośniki telewizora zostaną uaktywnione.

Można użyć pozycji Zwiększanie / zmniejszanie głośności i MUTE.

Funkcja ta jest dostępna, jeśli funkcja obsługująca głośniki kina domowego VIERA Link jest podłączona do tego telewizor
  • REKLAMA
  • #3 20313778
    MisseedPL
    Poziom 8  
    Podłączony jest dokładnie tak jak napisałeś w opcji 2 bo na 1 nie reaguje . Brak w moich ustawieniach czegokolwiek o wyborze głośników
  • #4 20313972
    rach_UMK
    Poziom 32  
    MisseedPL napisał:
    Brak w moich ustawieniach czegokolwiek o wyborze głośników

Podałem Ci kroki z instrukcji tego TV.

Wrzucaj fotki Menu TV - dźwięk

Dodano po 3 [minuty]:

I jeszcze jedno:
    VIERA Link funkcję powinieneś mieć włączoną, po winno być w ustawieniach ogólnych, albo innych. Nie znam Menu, czasem może być pod nazwą Połączenia.

rach_UMK napisał:
    unkcja ta jest dostępna, jeśli funkcja obsługująca głośniki kina domowego VIERA Link jest podłączona do tego telewizor
  • #5 20318452
    MisseedPL
    Poziom 8  
    Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy Problem z podłączeniem yamahy - Podłączenie TV do yamahy
  • #6 20318643
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Teraz widzę różnice...
    1. Tryb downmix - przestrzenny.
    2. Przetwarzanie dźwięku dolby - OK lub DTS - (oczywiście, jeśli w KD masz wszystkie kolumny - min. 5+1)
    3. eARC - wyłączone (powinno u Ciebie działać również z włączonym, bo teoretycznie TV powinno wykrywać *eARC czy ARC), lecz należy teraz wymusić pracę na ARC).
    4. W TV z reguły jest jedno gniazdo HDMI. które wspiera (e)ARC. Sprawdź u siebie, które HDMI ma dodatkowe oznaczenie i tam wepnij kabel.
    5. Jednak tu nie ma oznaczenia VIERA LInk, i wprost jest jako HDMI CEC. I chyba wymaga tego aby telewizor wykrywał urządzenie, aby dźwięk w TV wyłączał się automatycznie.
    6. I natknąłem na pewien problem.... Twój amplituner Yamaha nie wspiera funkcji CEC. W instrukcji obsługi nie ma ani jednego słowa.

Stąd dźwięk automatycznie w TV nie wyłączy i nie wiem jak będzie też funkcją ARC. TV opiera się głównie na automatycznym wykrywaniu i nie widzę opcji aby wymusić ręczne ustawienia.

U Ciebie choć wyjście cyfrowe SPDIF bez problemu działa... Wyciszanie TV na pilocie, to również ma skutek na dźwięk po spdif?

P.S.
    Kolega ma niższy model amplitunera i połączony jest optykiem, lecz w swoim TV na pilocie wciśnie jeden guzik, aby dźwięk przerzucić na amplituner, TV domyślnie ma wszystkie wyjścia audio wyłączone.
  • #7 20318666
    MisseedPL
    Poziom 8  
    W amplitunerze mam 2 hdmi in i 1 out w które powinno być wpięte ?
  • REKLAMA
  • #8 20318691
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Z pkt 3. w Telewizorze musisz podpiąć pod HDMI oznaczonym eARC,

MisseedPL napisał:
    W amplitunerze mam 2 hdmi in i 1 out w które powinno być wpięte ?

Wpinasz pod HDMI IN.

Te drugie HDMI z oznaczeniem OUT służy do wyświetlania menu OSD amplitunera na TV i jednocześnie np, DVD podpinasz pod HDMI amplitunera, to wówczas w TV będzie obraz/film.

IN=wejście sygnału
    OUT = wyjście sygnału
  • #9 20318780
    MisseedPL
    Poziom 8  
    Jeżeli wyciszę czy mute czy po prostu „-” to dźwięk z tv nie gra. działa tylko KD poustawiałem tak jak napisałeś i dalej nie widzi urządzenia cec
    Sprawdziłem dla pewności wszystkie hdmi ale brak rezultatu . Po wyciszeniu tv i odłączeniu go od zasilania i tak się odcisza . W amplitunerze jest audio select i po wybraniu hdmi on nie gra gra tylko na optical
  • REKLAMA
  • #10 20319084
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Czytaj ze zrozumieniem. Nie będzie działać do końca jak chcesz, bo nie wykryje urządzenia CEC, dlatego że:

rach_UMK napisał:
    6. I natknąłem na pewien problem.... Twój amplituner Yamaha nie wspiera funkcji CEC.

Dodano po 1 [minuty]:

rach_UMK napisał:
    TV opiera się głównie na automatycznym wykrywaniu i nie widzę opcji aby wymusić ręczne ustawienia.
  • #11 20329762
    MisseedPL
    Poziom 8  
    A jest możliwość dodania jakiegoś sterownika albo coś ?
  • #12 20330633
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Takie urządzenie musiało by mieć połączenie HDMI zgodnie z CEC oraz funkcją remote Yamahy (kabelkiem, z tyłu na panelu masz wejście remote IN oraz wyjście OUT).
    Wówczas pewnie wystarczyłby tylko pilot od TV. Kiedyś co takie coś funkcjonowało, nie było zbytnio popularne, to teraz w ogóle.
    Moim zdaniem, nie masz szans kupić takiego urządzenia.

Jedynie samemu skonstruować i zbudować, co też nie byłoby proste, bo trzeba znać m.in na elektronice oraz dostęp do wytycznych remote Yamahy (po kabelku), aby odpowiednio zaprogramować chip.

MisseedPL napisał:
    A jest możliwość dodania jakiegoś sterownika albo coś ?

Mnie kojarzy się tak skontrowanym zdaniem, że jakoś przeprogramować TV albo KD, dodając sterownik, nową funkcję... teoretycznie gdyby nawet było mozliwe, i jeśli nawet ktoś by się znalazł, to za gigantyczną kasę, że kupiłbyś co najmniej kilka nowych KD i to nie za każde 2 tysie, tylko znacznie droższe.

Jeśli chcesz koniecznie taką funkcję, to taniej będzie kupić współczesny sprzęt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem amplitunera Yamaha RX-V563 do telewizora Panasonic TX-55LX650E. Połączenie przez HDMI nie przesyła dźwięku, a wyjście optyczne powoduje jednoczesne odtwarzanie dźwięku z obu urządzeń. Użytkownik pragnie, aby amplituner i telewizor włączały się i wyłączały razem oraz aby głośność była regulowana jednym pilotem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień dźwięku w telewizorze, włączenie funkcji VIERA Link (HDMI CEC) oraz podłączenie do odpowiedniego portu HDMI eARC. Zauważono, że amplituner Yamaha nie obsługuje funkcji CEC, co może uniemożliwiać automatyczne wyłączanie dźwięku w telewizorze. Użytkownik rozważa możliwość dodania sterownika, ale wskazano, że może to być skomplikowane i kosztowne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA