Witam. Posiadam komputer lenovo T5 z procesorem AMD Ryzen 7 5800H oraz karta graficzna od Nvidii 3060 Ti i mam pewien problem. Uzytkowalem komputer ok. 6 miesiecy, czyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem i aplikacje dzialaly mi w porzadku w 165 fps'ach na srednich ustawieniach. Jakis czas temu komputer troszke mi zwolnil, ale nie gralem w zadne wymagajace tytuly (zaczalem grac w tibie ;d) wiec nie przeszkadzalo mi tak bardzo. Problem sie zaczal, gdy wrocilem do fortnite, zamiast grac w 165 fps, gra miala dropy do 30-40fps, z czego z czasem osiagnela stabilne +/- 120fps. Sprawdzilem na menadzer zadan i okazalo sie, ze karta ciagle pracuje w granicach 80-100%. Wylaczylem fortnite, ciagle ma pobor w okolicach 80-100%. Sformatowalem komputer liczac, ze to cos pomoze, zainstalowalem nowego windowsa i problem ciagle jest ten sam. Nie mam wlaczonego zadnego tytulu, w tle sciaga sie w epicu gra, korzystam tylko z przegladarki, a karta dziala teraz w 30%, ale co rusze menadzer zadan od razu wzrasta do 100%. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Nie znam sie za bardzo na temacie, czy jest jakas mozliwosc, ze uszkodzilem karte kiedy czyscilem ja sprezonym powietrzem? Moglo sie cos poluzowac, co powinienem teraz docisnac, aby karta wrocila do funkcjonalnosci? Dziekuje za jakakolwiek pomoc, pozdrawiam :)
Dodano po 4 [minuty]:
Dodano po 4 [minuty]:
NoComment_pFF napisał:Witam. Posiadam komputer lenovo T5 z procesorem AMD Ryzen 7 5800H oraz karta graficzna od Nvidii 3060 Ti i mam pewien problem. Uzytkowalem komputer ok. 6 miesiecy, czyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem i aplikacje dzialaly mi w porzadku w 165 fps'ach na srednich ustawieniach. Jakis czas temu komputer troszke mi zwolnil, ale nie gralem w zadne wymagajace tytuly (zaczalem grac w tibie ;d) wiec nie przeszkadzalo mi tak bardzo. Problem sie zaczal, gdy wrocilem do fortnite, zamiast grac w 165 fps, gra miala dropy do 30-40fps, z czego z czasem osiagnela stabilne +/- 120fps. Sprawdzilem na menadzer zadan i okazalo sie, ze karta ciagle pracuje w granicach 80-100%. Wylaczylem fortnite, ciagle ma pobor w okolicach 80-100%. Sformatowalem komputer liczac, ze to cos pomoze, zainstalowalem nowego windowsa i problem ciagle jest ten sam. Nie mam wlaczonego zadnego tytulu, w tle sciaga sie w epicu gra, korzystam tylko z przegladarki, a karta dziala teraz w 30%, ale co rusze menadzer zadan od razu wzrasta do 100%. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Nie znam sie za bardzo na temacie, czy jest jakas mozliwosc, ze uszkodzilem karte kiedy czyscilem ja sprezonym powietrzem? Moglo sie cos poluzowac, co powinienem teraz docisnac, aby karta wrocila do funkcjonalnosci? Dziekuje za jakakolwiek pomoc, pozdrawiam