logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce RTX 3060 Ti - Wiekszosc czasu pracuje na 80-100%

NoComment_pFF 04 Gru 2022 13:03 432 4
REKLAMA
  • #1 20317791
    NoComment_pFF
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam komputer lenovo T5 z procesorem AMD Ryzen 7 5800H oraz karta graficzna od Nvidii 3060 Ti i mam pewien problem. Uzytkowalem komputer ok. 6 miesiecy, czyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem i aplikacje dzialaly mi w porzadku w 165 fps'ach na srednich ustawieniach. Jakis czas temu komputer troszke mi zwolnil, ale nie gralem w zadne wymagajace tytuly (zaczalem grac w tibie ;d) wiec nie przeszkadzalo mi tak bardzo. Problem sie zaczal, gdy wrocilem do fortnite, zamiast grac w 165 fps, gra miala dropy do 30-40fps, z czego z czasem osiagnela stabilne +/- 120fps. Sprawdzilem na menadzer zadan i okazalo sie, ze karta ciagle pracuje w granicach 80-100%. Wylaczylem fortnite, ciagle ma pobor w okolicach 80-100%. Sformatowalem komputer liczac, ze to cos pomoze, zainstalowalem nowego windowsa i problem ciagle jest ten sam. Nie mam wlaczonego zadnego tytulu, w tle sciaga sie w epicu gra, korzystam tylko z przegladarki, a karta dziala teraz w 30%, ale co rusze menadzer zadan od razu wzrasta do 100%. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Nie znam sie za bardzo na temacie, czy jest jakas mozliwosc, ze uszkodzilem karte kiedy czyscilem ja sprezonym powietrzem? Moglo sie cos poluzowac, co powinienem teraz docisnac, aby karta wrocila do funkcjonalnosci? Dziekuje za jakakolwiek pomoc, pozdrawiam :)

Dodano po 4 [minuty]:

Geforce RTX 3060 Ti - Wiekszosc czasu pracuje na 80-100%
    NoComment_pFF napisał:
    Witam. Posiadam komputer lenovo T5 z procesorem AMD Ryzen 7 5800H oraz karta graficzna od Nvidii 3060 Ti i mam pewien problem. Uzytkowalem komputer ok. 6 miesiecy, czyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem i aplikacje dzialaly mi w porzadku w 165 fps'ach na srednich ustawieniach. Jakis czas temu komputer troszke mi zwolnil, ale nie gralem w zadne wymagajace tytuly (zaczalem grac w tibie ;d) wiec nie przeszkadzalo mi tak bardzo. Problem sie zaczal, gdy wrocilem do fortnite, zamiast grac w 165 fps, gra miala dropy do 30-40fps, z czego z czasem osiagnela stabilne +/- 120fps. Sprawdzilem na menadzer zadan i okazalo sie, ze karta ciagle pracuje w granicach 80-100%. Wylaczylem fortnite, ciagle ma pobor w okolicach 80-100%. Sformatowalem komputer liczac, ze to cos pomoze, zainstalowalem nowego windowsa i problem ciagle jest ten sam. Nie mam wlaczonego zadnego tytulu, w tle sciaga sie w epicu gra, korzystam tylko z przegladarki, a karta dziala teraz w 30%, ale co rusze menadzer zadan od razu wzrasta do 100%. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Nie znam sie za bardzo na temacie, czy jest jakas mozliwosc, ze uszkodzilem karte kiedy czyscilem ja sprezonym powietrzem? Moglo sie cos poluzowac, co powinienem teraz docisnac, aby karta wrocila do funkcjonalnosci? Dziekuje za jakakolwiek pomoc, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 20317844
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    NoComment_pFF napisał:
    zyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem
    Robiąc takie czyszczenie blokowałeś wentylatory, by się nie kręciły napędzane sprężonym powietrzem?
  • REKLAMA
  • #3 20318024
    NoComment_pFF
    Poziom 2  
    freebsd napisał:
    NoComment_pFF napisał:
    zyscilem go w miedzy czasie dwukrotnie sprezonym powietrzem
    Robiąc takie czyszczenie blokowałeś wentylatory, by się nie kręciły napędzane sprężonym powietrzem?

Szczerze czytalem o czyszczeniu przed podejmowaniem sie tego i nie wyczytalem nic na temat blokowania wentylatorow, aby sie nie krecily :/ Jest jakis sposob, abym latwo mogl sprawdzic czy ja uszkodzilem przy czyszczeniu? :/
  • REKLAMA
  • #4 20318081
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    NoComment_pFF napisał:
    abym latwo mogl sprawdzic czy ja uszkodzilem przy czyszczeniu? :/
    Podstawowe pytanie, czy działają (obracają się)?
    W programie "Nvidia Settings", w zakładce Thermal Settings" odczytaj obroty wentyla pod obciążeniem GPU i bez niego.
  • #5 20318094
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
REKLAMA