logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[DIY] Naprawa potencjometru głośności - Kenwood KR-A4070

bruner 06 Gru 2022 18:35 1605 0
REKLAMA
  • A więc tak dzięki uprzejmości użytkownika @gorki73 oryginalny potencjometr do mojego Kenwooda KR-A4070 wrócił do gry.

Pod spodem przesyłam fotorelację z tego co udało się wykrzesać z tego podzespołu. Dodam, że próbowałem kupić używany potencjometr, ale nigdzie nie mogłem go dostać. Zamiennik ALPS zamontowałem, ale niestety miał inny kąt wycięcia na osi i punkt początkowy min. był 1/4 obrotu oryginalnego potencjometru, co było bardzo denerwujące i wyglądało słabo. Ponadto miał zupełnie inną charakterystykę niż oryginalny GAE, co przekładało się na zbyt duży wzrost poziomu głośności po delikatnym jego przekręceniu zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

A teraz trochę zdjęć.

Stan przed naprawą:
    1. [DIY] Naprawa potencjometru głośności - Kenwood KR-A4070

2. [DIY] Naprawa potencjometru głośności - Kenwood KR-A4070

Przebieg naprawy:
    1. Zdjęcie przed czyszczeniem [DIY] Naprawa potencjometru głośności - Kenwood KR-A4070

2. Zdjęcie po czyszczeniu [DIY] Naprawa potencjometru głośności - Kenwood KR-A4070

3. Nałożony delikatnie smar silikonowy na ośkę i mechanizm ślimakowy

4. Pomiary między przedostatnimi pinami, wydają się poprawne, od 23Ω i do 88KΩ (skala logarytmiczna)

Jeden metalowy wodzik potencjometru był odgięty i mógł słabo lub wcale nie przewodzić po krzywce, więc został odgięty i obecnie przesuwa się po nowym śladzie.

Silnik napędu potencjometra działa teraz równo i stabilnie.

Potencjometr został wyczyszczony, nasmarowany. Po ponownym zamontowaniu na płytce drukowanej w amplitunerze działa jak zaraz po zakupie sprzętu.

Bardzo dziękuje @gorki73 za sprawne przeprowadzenie naprawy.

Pozdrawiam!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bruner
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: naprawa gramofonów
    bruner napisał 281 postów o ocenie 51. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA