logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrozamek furtki - nie trzyma mocno rygla przy niskich temperaturach

user_agd 06 Gru 2022 20:51 1077 5
REKLAMA
  • #1 20322025
    user_agd
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć wszystkim,
    Mam taką sytuację:
    W furtce jest zamontowany elektrozamek sterowany przyciskiem z domofonu.
    Furtka po zamknięciu nie daje się otworzyć, rygiel mocno trzyma i otwarcie jest możliwe tylko po sygnale z domofonu. Ale, gdy robi się chłodno (temperatura w okolicach zera) to wystarczy mocniejsze szarpnięcie furtki i rygiel puszcza.
    Da się to naprawić, czy raczej zamek z ryglem do wymiany?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20322171
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2081
    Zapewne elektrozaczep jest do wymiany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20322188
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    A nie jest tak, że furtka stalowa, i w niskich temperaturach zmienia się geometria na tle, że język jest na krawędzi łapania? Kiedyś działało to lepiej?
  • REKLAMA
  • #4 20322252
    user_agd
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Kiedyś działało w każdych warunkach. Furtka jest metalowa i być może niska temperatura powoduje ,skurczenie’ materiału”, ale to jest naprawdę solidna konstrukcja (robiona na wymiar przez ślusarza/spawacza). Sprawdzę na spokojnie ile mm rygla wchodzi w zamek furtki.
  • REKLAMA
  • #5 20324202
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Czy słupki mają solidne fundamenty?
    Sprawdź czy nie zmieniła się odległość pomiędzy słupkami. Zmierz przy gruncie i na szczycie słupków.
  • #6 20325865
    user_agd
    Poziom 11  
    Sugestie dotyczące zachowania się metalu/stali wraz ze zmianą temperatury są najtrafniejsze. Po dokładnych oględzinach, widać było że „zazębianie” rygla z zamkiem to max 2 mm. Sam elektrozamek ma pewien luz roboczy (nie wiem czy tak było od nowości), który pozwalał otworzyć furtkę. Ale dodałem podkładki pod zamek (tak aby rygiel głębiej wchodził w elektrozamek) i problem został rozwiązany.
    Dzięki
REKLAMA