logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pionner DEH-P6000R wyłaczył się i nie chce sie właczyć

Refus 17 Lis 2005 11:47 2165 17
REKLAMA
  • #1 1998421
    Refus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Jechałem sobie samochodem i grała sobie spokojnie płytka, po jakichs 30km mowie a włacze radio posłucham co tam ciekawego :) , no i naciskając przycisk radia , całe radio sie wyłaczyło, i nie chciało włączyć, normalnei zabiera płytke, oddaje, ale nie chce sie uruchomić panel, co moze być przyczyna ?
    Pomocy :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1999032
    Refus
    Poziom 12  
    tak winda
  • #4 1999532
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Winda nie ma nic do tego - ujawniła się wada fabryczna tej i następnej serii. Sprawdź czy zareguje na wstrząs, a jak nie to rozbierz i pod lupą dokładnie płytę główną pooglądaj sobie.
  • REKLAMA
  • #5 2000009
    Refus
    Poziom 12  
    no niestety nic nie widać w środku upalonego.
    Chyba nie dam sobie z tym rady.
    Czy ktoś wie gdzie w Łodzi naprawiaja radia pionner ??
  • #7 2005036
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    tak zgadzam się że mogła paść taśma łącząca panel z płyta, ale może być też btak jednego napięcia i objaw będzie taki sam sprawdz berpieczniki.
  • #8 2005223
    Refus
    Poziom 12  
    hmm ale wydaje mi sie ze jak by to była tasma to by płyty radio nie oddalo, bo w tym modelu przycisk do wysówania płytki jest na panelu, jak sie włozy panel i opusci go i naciska przycisk od wewnatrz na panelu to normalnie wysowa plytke, a poza tym watpie ze tasma by poszła od nacisniecia klawisza radia, mam pytanko gdzie są te bezpieczniki w radiu w ktorym miejscu ?? bo na zewnatrz radia nie bylo bezpiecznika.
  • #9 2006317
    djlj24
    Spec od car audio
    Nie padła w tym modelu taśma bo jej nie ma. Lupa i oglądaj płytę !!!.
  • REKLAMA
  • #10 2006383
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    e ....co ty w 6000 jest taśma
  • #11 2007666
    Refus
    Poziom 12  
    jest taśma

Dodano po 3 [minuty]:

Witam
    Rozkreciłem radio i z miernikiem sprawdzałem poszczegolne elementy i znalazłem coś co prawdopodobnie jest niesprawne tylko nie wiem czy to jest dioda czy co innego. W schemacie znalazłem oznaczenie AR501 -> DSP-201M
    moze mi ktos powiedziec co to jest i o co pytać w sklepie ??
  • #12 2008109
    darekaudi4
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    sprawdz mikrostyk ja miale taki przypadek
  • #13 2008431
    Refus
    Poziom 12  
    powiedz mi gdzie jest ten mikrostyk ?? bo zabardzo nie wiem jak to wyglada, w ktorym to jest miejscu ?
  • #14 2008653
    djlj24
    Spec od car audio
    No mea culpa - faktycznie DEH-P6000R ma taśmę do panela. Pomyliłem z innym modelem ale problem oszczędnie lutowanych chińskich pioneerów zaczął się od tej linii.
  • #15 2009439
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Refus napisał:
    Witam
    Jechałem sobie samochodem i grała sobie spokojnie płytka, po jakichs 30km mowie a włacze radio posłucham co tam ciekawego :) , no i naciskając przycisk radia , całe radio sie wyłaczyło, i nie chciało włączyć, normalnei zabiera płytke, oddaje, ale nie chce sie uruchomić panel, co moze być przyczyna ?
    Pomocy :(

Mam ten sam model, ostatnio miałem taki objaw że klawiatura w panelu przestała działać . Przyczyną okazał sie na stałe zwarty klawisz On/Off/Source. Jeśli chodzi o taśmę to ją też kiedyś wymieniałem i taśmę poprowadziłem inną szczeliną którą wyciąłem wyżej. Jak taśma jest poprowadzona przez oryginalny otwór to bardzo mocno pracuje i szybko pękają ścieżki .
  • #16 2009452
    djlj24
    Spec od car audio
    Dlatego przy wymianie taśmy warto wywalić ten kawałek plastiku pod szczelinką i już pracuje luźniej. Szczególnie ważne dla chińskich taśm za 10 zł sztuka (te co na allebazarku po 25 zł gonią).
  • #18 2707276
    Wicio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    hej wie ktoś co to ten element DSP-201M o oznaczeniu AR501 e tym radyjku ?? ja mam taki sam problem w pioneerku DEH-P5100R i wydaje mi sie ze na nim jest przerwa nie wiem czy to cos w rodzaju rezystora bazpiecznikowego od antenki to jest ehh. wygląda jak rezystor tylko ze szklany i nie ma na nim przejścia co to może być za element ??

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Pioneer DEH-P6000R wyłączyło się podczas jazdy i nie chce się ponownie włączyć, mimo że mechanizm wysuwania płyty działa poprawnie. Problem nie jest związany z panelem typu "winda", lecz może wynikać z wady fabrycznej tej serii. W modelu tym występuje taśma łącząca panel z płytą główną, która często ulega uszkodzeniu z powodu niewłaściwego prowadzenia i oszczędnego lutowania. Uszkodzenie taśmy lub zwarcie klawisza On/Off/Source może powodować brak reakcji panelu. Zaleca się rozebranie radia i dokładne oględziny płyty głównej pod kątem uszkodzeń, a także sprawdzenie mikrostyku i bezpieczników, które mogą być umieszczone wewnątrz urządzenia. W schemacie radia pojawia się element oznaczony jako AR501 (DSP-201M), prawdopodobnie dioda lub rezystor zabezpieczający, który może być uszkodzony i wymaga wymiany. Wymiana taśmy powinna uwzględniać zmianę jej prowadzenia, aby uniknąć szybkiego pękania ścieżek. Podobne problemy zgłaszane są także w modelu Pioneer DEH-P5100R.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA