logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek substancji z filtru ceramicznego przeciwzakłóceniowego - przegrzewanie i rozpuszczanie kleju

Kruta255 07 Gru 2022 20:15 324 2
REKLAMA
  • #1 20323771
    Kruta255
    Poziom 2  
    Wyciek substancji z filtru ceramicznego przeciwzakłóceniowego - przegrzewanie i rozpuszczanie kleju Cześć, mam pytanie.
    Czy z filtru przeciwzakłóceniowego może wydobyć się substancja. Myślę że jest to filtr ceramiczny.
    Wyciek substancji z filtru ceramicznego przeciwzakłóceniowego - przegrzewanie i rozpuszczanie kleju
    Tak jak dodano na obrazku.
    Dzięki za odpowiedź.
    Jest to centralka sterownicza 230V.
    Z jakiego powodu może się przegrzać i rozpuścić się ten klej?
  • REKLAMA
  • #2 20324478
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Filtry przeciwzakłoceniowe to zwykle kondensator lub cewka. To mi wygląda na cewkę, także nie powinno nic z tego wyciekać.
  • #3 20325182
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Jeśli to podejrzany element, to prawdopodobnie jest to transformator, zasilający elektronikę centralki. Napięcie jego uzwojenia wtórnego wynosi najczęściej 12- 24V. 4 wyjścia są wyraźnie widoczne. Sprawdź rezystancję między nimi. Uzwojenie pierwotne - jego rezystancja wynosi kilkaset Ohm, a rezystancja uzwojenia wtórnego to kilka Ohm. W przypadku zwarcia w jednym z uzwojeń transformator przegrzewa się i często wydzielają się substancje,służące do poprawy izolacji uzwojeń i sklejania rdzenia. Wyciek substancji z filtru ceramicznego przeciwzakłóceniowego - przegrzewanie i rozpuszczanie kleju
REKLAMA