logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros 1845 Euro 6 - błąd 161100, układ wydechowy, zakres ciśnienia AdBlue, Jaltest

Rzexxnik 09 Gru 2022 09:16 10458 9
REKLAMA
  • #1 20326142
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ocena: 176
    Mam problem z Mercedesem Actrosem Euro 6. Wyświetla się błąd układu wydechowego o numerze 161100. Podpinałem jaltesta i treść tego błędu w jalteście jest następująca: Błąd zakresu ciśnienia adblue ( podczas uruchamiania). Może mi ktoś podpowiedzieć co trzeba zrobić, żeby rozwiązać ten problem? Ja obstawiam pompę, ale pewny nie jestem. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20327286
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    Uniwersalne testery pokazują co chcą, a często są to w ogóle jakieś dziwaczne goglowskie tłumaczenia.
    Oryginalny komunikat brzmi tak:
    161100 The plausibility check of the AdBlue® system produces excessively high values.
    Może to być spowodowane różnymi czynnikami - słaba jakość AdBlue, coś innego zalano do zbiornika, słabe ciśnienie z pompy, krystalizacja AdBlue w układzie wydechowym i różne inne. A może być wszystko w porządku, tylko nawalił któryś z czujników spalin (np. NOx) i melduje, że AdBlue szwankuje. Wszystko jest możliwe, a przyczyn zbyt dużo żebyś bez doświadczenia i z uniwersalnym testerem coś zwojował.
  • REKLAMA
  • #3 20328082
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ten uniwersalny tester wiele razy pomógł mi rozwiązać jakiś problem. Czujniki nox są nowe. Więc czy możesz podpowiedzieć na jakie parametry zwrócić uwagę, żeby od czegoś zacząć?
  • #4 20329210
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 314
    Starka pokazuje parametry układu w momencie rejestracji błędu. Uniwersał nie. To ogromna podpowiedź. Odpal auto i sprawdź ciśnienie adblue w trakcie pracy silnika. Ma być 10 bar.
  • REKLAMA
  • #5 20329269
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Zaraz po odpaleniu ciśnienie adblue pokazuje między 3, a 4 bary. Wyjąłem pompę i sprawdzałem po za autem ile daje
    Czyli w wiadrze woda, podane zasilanie i manometr i daje 10 bar. Elektroniki tej pompy nie mam jak sprawdzić. Czy może z nią coś być nie w porządku?
  • REKLAMA
  • #6 20330140
    gucio~1
    Poziom 24  
    Obstawiam filtr na wlocie dozownika. Tam jest mierzone ciśnienie. Jest zestaw w ASO Mercedesa. ok 600netto. Do pompy i dozownika. komplet na 100% załatwi temat.
  • #7 20330731
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Filtr od dołu przykręcany przy pompie to wiem, ale przy dozowniku to chodzi o moduł dozujący ten na tłumiku?
  • #8 20333407
    gucio~1
    Poziom 24  
    Chodzi o filtr na wejściu do dozownika, pod króćcem wlotowym. Trzeba odkręcić element z króćcami wlotu i przelewu. Jest też filtr w przewodzie ciśnieniowym adblue pod mniejszym króćcem pompy adblue. W zestawie jest jeszcze zaworek regulujący ciśnienie w pompie adblue i narzędzie do jego wymiany.
  • #9 20333638
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Jutro odkrece te króćce przy module dozującym, bo wychodzi,że tylko tam nie zaglądałem.
  • #10 20626022
    fistas
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    @Rzexxnik mam też taki problem Mercedes mp4 161100 moze pan Wyjsc na kontakt? simanovic Andzej(_at_)gmail.com

Dodano po 2 [minuty]:

@Rzexxnik simanovicandzej(_at_)gmail.com

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Actrosem Euro 6, który wyświetla błąd układu wydechowego o numerze 161100, związany z ciśnieniem AdBlue. Po podłączeniu testera Jaltest, zidentyfikowano błąd dotyczący zakresu ciśnienia AdBlue podczas uruchamiania. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną mogą być: niska jakość AdBlue, zanieczyszczenie zbiornika, problemy z pompą, krystalizacja AdBlue w układzie wydechowym lub uszkodzenie czujników spalin (np. NOx). Użytkownik sprawdził ciśnienie AdBlue, które wynosiło 3-4 bary, co jest poniżej oczekiwanego poziomu 10 bar. Zasugerowano również sprawdzenie filtra na wlocie dozownika oraz elementów związanych z ciśnieniem w układzie AdBlue, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA