logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 55'' 4K kupić i czy Samsung QE55Q80B + Samsung HW-Q800B to dobry wybór?

D0n_antonio 09 Gru 2022 13:20 468 1
REKLAMA
  • #1 20326445
    D0n_antonio
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym wymienić TV w salonie i dokupić jeszcze do tego soundbara.
    Doświadczone osoby bardzo bym prosił o pomoc w doborze sprzętu.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? finalnie wisieć, lecz na początkowym etapie będzie stać na szafce
    6. Jak słońce świeci w pokoju: raczej pokój ciemniejszy
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, 120h, dolby atmos
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k i HD
    10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? ethernet,naziemna telewizja cyfrowa(DVB-T2?),telewizja od upc na razie,pc
    11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6h
    14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak, ale sporadycznie
    15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
    16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? dzień/noc 50%/50%
    17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
    19. Preferencje co do marki ? DO tej pory miałem Samsungi
    20. Czy telewizor ma mieć 3D - nie

Telewizor do 4000 zł
    Soundbar 2500 zł

Wstępnie myślałem nad takim zestawem z racji tego aby mieć dolby atmos.
    Telewizor Samsung QE55Q80B + soundbar Samsung HW-Q800B

Wiem, że soundbar nie umywa się do prawdziwego audio z amplitunerem, lecz te zestawy są dla mnie za drogie.
    Aktualnie posiadam Samsunga 55Q70R lecz nie ma sterownika dolby atmos, słyszałem filmy u znajomego z dolby atmos i była widoczna różnica w dźwięku.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 20327031
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Telewizor kupuje się raz na parę lat i jak go już kupisz będziesz żył z jego zaletami i wadami. To co poniżej to tylko moje odczucia i może ktoś inny powie swoje.
    Wcześniej miałem Panasonica, kupiłem go tylko z tego względu, że wtedy miał mieć najlepszy obraz i zapewne taki miał, bo do dzisiaj ładnie działa prawie 7 lat, ale....system smart kiepski ze skromną ilością aplikacji, przeglądanie zdjęć z dysku i szukanie folderów to tragedia, ale może się to zmieniło.
    Następny zacząłem szukać już innymi kryteriami jak obraz i to jak działa smart. Samsung odpadł na samym początku mimo że pierwszy wybór był QLED albo Nanocell. Odpadł ze względu na skromnego pilota, który nie ma klawiatury numerycznej, więc kanałów nim w dekoderze nie zmienisz i będziesz musiał cały czas używać dwóch pilotów. Komend głosowych polskich też nie rozumiał, ewentualnie po angielsku.
    Poznałem system Webos od LG i już innego nie chciałem mimo, że Android ma przewagę w ilości dostępnych aplikacji jak KODI do streamingu darmowych filmów, tylko trzeba go umieć obsługiwać.
    Pilot z myszką jest szybki we wpisywaniu liter w wyszukiwarce i przemieszczaniu się po menu a polecenia głosowe które cześto używam to "Wyłącz ekran TV" kiedy słucham muzyki z Tidala na wzmacniaczu, ekran mi nie jest potrzebny. Tak samo wystarczy powiedzieć "Wyłącz TV po 30 minutach", nie musisz szukać gdzieś tego w menu.
    Matryce w LG do wyboru VA i IPS. VA ma lepszą czerń wieczorami a IPS żywsze kolorowy i patrząc po kątem kolory nie zmieniają odcieni. W sklepie puknij palcem w matrycę, w VA zostaje na chwilę czarny ślad po uderzeniu w IPS nie się nie dzieje.
    Poszedłem kupić LG nanocell 65 cali a wyszedłem z OLED-em 55 cali i 3 lata po zakupie dalej potrafię się zachwycić jego obrazem i genialną czernią.
    Więc jeżeli możesz trochę nadszarpnąć budżet lub resztę dobrać nawet 10 raz po 50zł to dołóż i weź oleda, bo satysfakcja zostanie na długo podczas oglądania.

A Soundbar? Hmm... dla mnie to tylko głośniejszy telewizor, bo nic wiele więcej nie osiągnie niż głośniej i więcej basu. Ja mam zwykłe stereo czyli dwie kolumny podłogowe i apmplituner.
    Kwestia jest taka do czego Ci jest potrzebny? Jeżeli nie przykładasz dużej wagi do muzyki i dźwięku przestrzennego i wystarczy Ci, żeby było głośniej do posłuchania muzyki i filmu to OK jeżeli interesuje Cię dobre posłuchanie muzyki i dźwięk przestrzenny do filmów to musiałbyś iść w kierunku amplitunera.
    Poniżej masz pokazane jak działa system Webos
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
REKLAMA