logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter

mar_b 09 Gru 2022 18:20 858 3
REKLAMA
  • #1 20326853
    mar_b
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Chciałbym się poradzić fachowców, moja kuchenka doznała szoku gdy "elektryk" załączył główny bezpiecznik w skrzynce zasilania całego domu czego skutkiem jest uszkodzenie częściowe kuchenki indukcyjnej (płyta grzewcza umarła, piekarnik działa prawidłowo). Usterke zlokalizowałem - warystor, spełnił swoje zadanie zabezpieczając płytę główną przed przepięciem. Namierzyłem moduł w Hiszpanii, mam go juz u siebie i teraz pytanie...czy ten moduł jest prawidłowy, moduły lekko się różnią wartościami podzespołów, sposobem montażu, załączam fotografie...

Moduł stary i nowy:
    Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter

Stary moduł:
    Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter

Nowy moduł:
    Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter Indesit I64I 6C6A(X)/NL - Uszkodzony warystor w module ECOOK7G_Filter
  • REKLAMA
  • #2 20327739
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Główna różnicę widzę w R5. W oryginale 12Ω, w tym nowym to zwora w postaci 0Ω. Na ogół powinno działać, ale w wyjątkowych sytuacjach może płynąć na tyle duży prąd przewodem PE, że spowoduje zadziałanie wyłącznika róźnicowoprądowego.

Przed powtórnym podłączaniem płyty do zasilania trzeba sprawdzić poprawność podłączenia, bo pewnie nastąpiła pomyłka, co skutkowało taką usterką.

EDIT. Poprawiłem błędną wartość R5.
  • REKLAMA
  • #3 20327866
    crazycavan
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Sorry R5 is not 1kΩ but 12Ω...
  • #4 20329285
    mar_b
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    No nic... nie pozostaje mi nic innego jak podmienić ten moduł...może nie wybuchnie.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Kuchenka indukcyjna odpaliła, nic nie wybuchło, wszystkie funkcje działają prawidłowo. Brawa dla warystora { S14 K275 } który dzielnie poświęcił swój żywot na rzecz reszty sąsiadującej elektroniki.
REKLAMA