logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk widoczny w BIOS-ie i WD Dashboard, ale nie w Win10 Disk Manager

Wojtus-j 09 Gru 2022 19:26 390 7
REKLAMA
  • #1 20326967
    Wojtus-j
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Mam w PC dwa dyski WD Blue i dwa WD Red. Wszystko działało ładnie, aż zreinstalowałem system (na ten sem, wcześniej Win10, później też). Teraz w Windowsie widzę tylko dwa WD Red-y. Co ciekawe, WD Blue są normalnie widoczne w BIOS-ie i w WD Dashboard (prosta aplikacja od WD do sprawdzania statusu dysku na Windowsa). Nie widzę ich też w Windows-owym Disk Manager-rze.

1. Kiedy podłączę dyski przez zewnętrzny interfejs USB-SATA, dyski działają poprawnie.
    2. Widzę je w BIOS-ie.
    3. Widzę je w WD Dashboard (załączony zrzut ekranu).
    4. Nie widzę dysków w Windowsie ani w Disk Managerze.

Ma ktoś pomysł jak to dalej diagnozować i czego próbować, żeby dyski były normalnie widoczne z poziomu systemu operacyjnego?
    Dysk widoczny w BIOS-ie i WD Dashboard, ale nie w Win10 Disk Manager
  • REKLAMA
  • #2 20326983
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Co widać w zarządzaniu dyskami?
  • REKLAMA
  • #3 20327007
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    kindlar napisał:
    Co widać w zarządzaniu dyskami?

pewnie to: ;-)

Wojtus-j napisał:
    Nie widzę ich też w Windows-owym Disk Manager-rze.

RAID na WD BLUE się posypał?
  • REKLAMA
  • #4 20327044
    Wojtus-j
    Poziom 8  
    artaa napisał:
    RAID na WD BLUE się posypał?

Właśnie wcześniej nie było RAID-a, teraz w BIOS-ie też nie ma ustawionego RAID-a. Nie wiem, możliwe, że jest gdzieś ustawiony w Windowsie? Każdy z dysków jak podłączam z osobna pod interfejs SATA-USB działa prawidłowo i widzę wszystkie dane. Nie wiem, o czym tak naprawdę mówi oznaczenie RAID w WD Dashboard-zie.
  • REKLAMA
  • #5 20328211
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Rozumiem, że modele dysków są objęte tajemnicą państwową. Sprawdź, czy są widoczne w menedżerze urządzeń. Jak są rozpoznawane przez Wiktorię?
    Spodziewam się, że sprzętowo będzie ok, tylko coś z logiką (może właśnie błędna konfiguracja RAID?) , ale to trzeba zweryfikować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 20328401
    Wojtus-j
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Rozumiem, że modele dysków są objęte tajemnicą państwową. Sprawdź, czy są widoczne w menedżerze urządzeń. Jak są rozpoznawane przez Wiktorię?
    Spodziewam się, że sprzętowo będzie ok, tylko coś z logiką (może właśnie błędna konfiguracja RAID?) , ale to trzeba zweryfikować.

Nie są, założyłem (być może błędnie) że WD Red / Blue wystarczy w tym przypadku, jeśli nie to wystarczyłoby napisać, że dokładny numer modelu jest niezbędny do diagnozy. Pytanie, czy na prawdę jest? Jeśli tak, wykręcę dyski i spiszę modele. Jeśli jednak chodziło tylko o to żeby się po wymądrzać to sobie odpuszczę gimnastykę. ;-)
    Ad. 2 Nie wiem co to "Wiktoria"?
    Ad. 3 Co w tym kontekście znaczy "logika"? Jak to zdiagnozować, lub jak piszesz "zweryfikować? Samo "coś z logiką" w żaden sposób nie przybliża mnie do rozwiązania.

Nie mniej dzięki za zabranie głosu, może w następnej wiadomości naprowadzisz mnie na rozwiązanie problemu?
  • #8 20330064
    Wojtus-j
    Poziom 8  
    artaa napisał:
    Wstaw CAŁE screeny SMART dla KAŻDEGO posiadanego dysku z CDI SE (będzie wszystko wiadomo bez wykręcania)
    https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

Dzięki za podpowiedź, trochę za późno ją przeczytałem. Straciłem cierpliwość, skopiowałem dane przez USB i sformatowałem oba WD BLUE. Teraz wszystko działa. Nie mam pojęcia co to było, jak próbowałem je inicjalizować dostawałem błąd CRC. Nie byłem w stanie tego zrobić ani disk managerem, ani Disk Part-em, ani jakimiś narzędziami z sieci.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskami WD Blue, które są widoczne w BIOS-ie i WD Dashboard, ale nie pojawiają się w Menedżerze dysków Windows 10. Po reinstalacji systemu, tylko dyski WD Red są widoczne. Użytkownik potwierdził, że dyski działają poprawnie, gdy są podłączone przez interfejs USB-SATA. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień RAID oraz widoczności dysków w Menedżerze urządzeń. Po kilku próbach diagnozy, użytkownik zdecydował się na sformatowanie dysków WD Blue, co rozwiązało problem, mimo wcześniejszych błędów CRC podczas inicjalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA