logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opis teorytyczny wzmacniacza tranzystorowego małej mocy

minst07 10 Gru 2022 17:37 246 6
REKLAMA
  • #1 20328378
    minst07
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Poszukuje pomocy co do opisu teorytycznego działania według schematu danego wzmacniacza małej mocy na tranzystorach, podanego w załączniku.
    Byłbym wdzięczny, gdyż próbowałem sam, lecz to na sprawozdanie do szkoły i chciałbym mieć jak najlepszy stopień.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc z góry
    Załączniki:
    • Opis teorytyczny wzmacniacza tranzystorowego małej mocy WIN_20221210_17_32_32_Pro.jpg (179.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20328395
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 246
    Pokaż jak próbowałeś, zawsze naprowadzimy w razie błędu na właściwe tory.
  • REKLAMA
  • #3 20328437
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    minst07 napisał:
    Dzień dobry
    Poszukuje pomocy co do opisu teorytycznego działania według schematu danego wzmacniacza małej mocy na tranzystorach, podanego w załączniku.
    Byłbym wdzięczny, gdyż próbowałem sam, lecz to na sprawozdanie do szkoły i chciałbym mieć jak najlepszy stopień.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc z góry
    To wzmacniacz napięciowy - jednostopniowy w układzie OE - obciążony wtórnikiem.
    Precyzyjny opis wraz z charakterystykami , schematami i obliczeniami znajdziesz w książce : "Przyrządy półprzewodnikowe i ich zastosowania".
    Autorzy : Driscoill Coughlin
    Strony 77- 81.

minst07 napisał:
    Poszukuje pomocy co do opisu teoretycznego działania
    W/w autorom teoria zgadza się z praktyką.
  • #4 20328447
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6130
    minst07 napisał:
    Ale my tu ty nie jesteśmy w szkole, na co dzień używamy języka potocznego i slangu, poza tym każdy uczył się w innej szkole, z innych książek, opisuje działanie trochę inaczej Twój nauczyciel może tego nie lubić ;) Nie spotkałeś się z tym że w szkole ocena może być negatywna, z powodu że zadanie zostało rozwiązane w niewłaściwy sposób?

Powinieneś się oprzeć na podręczniku, wzmacniacz składa się z dwóch książkowych bloków, w każdej książce która opisuje układy z tranzystorami znajdziesz opis stopnia WE i wtórnika.

Połączenie szeregowe R1 i R2 nie ma uzasadnienia, zapewne zgubiłeś kondensator który filtrował napięcie polaryzacji bazy.
  • REKLAMA
  • #5 20328457
    minst07
    Poziom 2  
    Wzmacniacz na tranzystorach małej mocy charakteryzuje się prostą budową, elementy są ogólnodostępne przez co jest tani w budowie. Układ rozpoczyna się od dzielnika napięcia, dalej jest tranzystor z zwartą bazą i kolektorem poprzez kondensator (nie wiem jak po co on tam jest), który tworzy diodę półprzewodnikową. Drugi tranzystor pracuje w stanie aktywnym i działa jako wzmacniacz liniowy. Kondensatory C1 i C2 działają filtrująco.

Dodano po 2 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    minst07 napisał:
    Ale my tu ty nie jesteśmy w szkole, na co dzień używamy języka potocznego i slangu, poza tym każdy uczył się w innej szkole, z innych książek, opisuje działanie trochę inaczej Twój nauczyciel może tego nie lubić ;) Nie spotkałeś się z tym że w szkole ocena może być negatywna, z powodu że zadanie zostało rozwiązane w niewłaściwy sposób?

Powinieneś się oprzeć na podręczniku, wzmacniacz składa się z dwóch książkowych bloków, w każdej książce która opisuje układy z tranzystorami znajdziesz opis stopnia WE i wtórnika.

Połączenie szeregowe R1 i R2 nie ma uzasadnienia, zapewne zgubiłeś kondensator który filtrował napięcie polaryzacji bazy.

my w szkole nie posiadamy podręczników działamy na zasadzie krótkiego wprowadzenia do układu i wykonania go oraz pomiarów

Dodano po 40 [sekundy]:

AdamC napisał:
    Pokaż jak próbowałeś, zawsze naprowadzimy w razie błędu na właściwe tory.

Napisałem ale źle odpowiedziałem i jest powyżej
  • #6 20328501
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    minst07 napisał:

minst07 napisał:
    Układ rozpoczyna się od dzielnika napięcia, dalej jest tranzystor z zwartą bazą i kolektorem poprzez kondensator (nie wiem jak po co on tam jest), który tworzy diodę półprzewodnikową. Drugi tranzystor pracuje w stanie aktywnym i działa jako wzmacniacz liniowy.
    To jest żle.
    Tłumaczenie nic nie pomoże.
    Jeżeli nie jesteś stanie zrozumieć prostego zdania z postu #3.
    Bajki opowiadasz, pomimo przeczytania postu #3.
    Przeczytaj post #3 przekonasz się dlaczego jest źle.
  • REKLAMA
  • #7 20328521
    minst07
    Poziom 2  
    nie rozwiązałem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy teoretycznego opisu działania wzmacniacza tranzystorowego małej mocy, który jest jednostopniowym wzmacniaczem napięciowym w układzie OE, obciążonym wtórnikiem. Uczestnicy forum sugerują, aby autor skonsultował się z książką "Przyrządy półprzewodnikowe i ich zastosowania" autorstwa Driscoill i Coughlin, gdzie znajdują się szczegółowe opisy oraz schematy. Wzmacniacz charakteryzuje się prostą budową, a jego elementy są ogólnodostępne, co czyni go tanim w budowie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z poprawnym zrozumieniem schematu oraz rolą poszczególnych elementów, takich jak kondensatory filtrujące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA