logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP Pavilion - zepsuty wentylator a spuchnięta bateria

rudzkajoanna38 11 Gru 2022 11:42 798 7
  • #1 20329298
    rudzkajoanna38
    Poziom 2  
    Witam. Dałam laptopa HP pavilion do naprawy najpierw stwierdził że to wiatrak a potem przy kolejnym oddaniu go do serwisu do tego samego miejsca stwierdził że wiatrak jest w porządku a to wina spuchniętej baterii że trze o wiatrak. Czy to możliwe??? Czy chce mnie skasować dodatkowo za kolejną naprawę??? Poradzicie.
  • #2 20329534
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    Cytat:
    Laptop HP Pavilion

Pełna nazwa tego laptopa. (ze stickera , spód)
    np. HP Pavilion Gaming 15 (15-ec1019)
  • #3 20330407
    rudzkajoanna38
    Poziom 2  
    Niestety ale spodu teraz nie zobaczę bo w naprawie znowu :-(((
    Ale z papierów jest model. HP pavilion 15-cs3004nw minerał silver. Tak dokładnie na umowie jest
  • Pomocny post
    #4 20330459
    lisek
    Serwisant RTV
    To model na cpu Intel 10th. gen. (np. i5-1035G1)
    Modele z serii 15-CS30xx
    - czyli płyta DAG7BLMB8D0 dla serii HP 15-CS

Tutaj na video pokazano rozbiórkę 15-cs , popatrz sam czy wentylator i bateria
    maja powiązania ........ (wina spuchniętej baterii że trze o wentylator) Link
  • Pomocny post
    #5 20330461
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Bateria nie jest zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie wentylatorów, ale jej napuchnięcie może spowodować różne nieprzewidywalne naprężenia obudowy.

Laptop HP Pavilion - zepsuty wentylator a spuchnięta bateria

Ostatnio miałem do czynienia z Dellem Inspiron, w którym spuchła bateria (zlokalizowana tak jak w tym HP w dolnej części komputera) i objawiło się to na dwa sposoby:
    - touchpad przestał działać poprawnie (tzn płytka działała, ale jako że jest to clickpad, to nie dało się go przycisnąć tak, żeby zarejestrował kliknięcie przycisku).
    - klawiatura była ciągnięta w dół, a palmrest w okolicach touchpada był wypychany w górę, co spowodowało powolne wyrywanie plastikowych nitów mocujących klawiaturę do palmrestu.

Ale wentylator działał prawidłowo. Tym niemniej u Ciebie może być inaczej, ta seria ma bardzo słabe plastiki, więc nie da się wykluczyć, że jak bateria utyła o centymetr to zostały wygięte w jakiś sposób, który przeszkadza w pracy wentylatora.
  • #6 20330729
    rudzkajoanna38
    Poziom 2  
    Dziekuje bardzo za odpowiedź. Widziałam na filmiku że jedno do drugiego ma daleko ...więc już znam odpowiedź.dziekuje jeszcze raz za czas poświęcony

Dodano po 2 [minuty]:

Dziekuje bardzo za odpowiedź. Ze zdjęcia widać że bateria a wentylator są daleko od siebie więc to trochu niemożliwe żeby jedno tarło o drugie. Więc już znam odpowiedź. Dziekuje..
  • #7 20330736
    lisek
    Serwisant RTV
    To w końcu jaki masz objaw uszkodzenia?
  • #8 20330846
    rudzkajoanna38
    Poziom 2  
    Nie mam objawu konkretnego. Tylko pytałam na forum czy możliwe by było że przez spuchnięta baterie wiatrak buczał . A z tego co widziałam to są daleko od siebie. Więc to nie jest powód tej usterki co mi ten gościu z naprawy przekazał.

Dodano po 30 [minuty]:

Przy ostatnim oddaniu go do niego nawet to buczenie nagrałam bo on twierdził że z laptopem jest wszystko w porządku. Mówił że wiatrak wymienił ...tylko że ja starego nie dostałam..... A takie samo buczenie słyszałam u koleżanki w laptopie i ona mówiła że znajomy tylko przeczyscil wiatrak idlatego jest ten dźwięk. Więc dlatego pytałam tutaj bo coś mi nie pasowało w tym wszystkim. A wy tu macie pojęcie o takich rzeczach ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion, który był dwukrotnie oddawany do serwisu. Początkowo stwierdzono uszkodzenie wentylatora, jednak po kolejnej diagnozie serwis uznał, że przyczyną hałasu jest spuchnięta bateria, która rzekomo ociera o wentylator. Użytkownik wątpi w tę diagnozę, ponieważ z analizy wynika, że wentylator i bateria są od siebie oddalone. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że napuchnięta bateria może powodować deformacje obudowy, ale nie wpływa bezpośrednio na wentylator. Użytkownik zauważył, że podobne dźwięki występowały w laptopie koleżanki, co sugeruje, że problem może być związany z zanieczyszczeniem wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA