logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja scalaka MCU w włączniku LED 3.7V – schemat do latarki

JaroTV 11 Gru 2022 22:13 252 4
REKLAMA
  • #1 20330368
    JaroTV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Cześć potrzebuję pomocy
    Co to jest za moduł zaznaczony w kółku
    Dwie płytki wyjęte z dwóch lampek i to są włączniki
    I mam taki problem że nie mogę ich znaleźć ani numeru ani nic jedynie pod nimi jest napis MCU
    Jak by ktoś pomógł i powiedział co to za scalak jest i czy by ktoś zrobił schemat bo potrzebuję do jednej latarki
    Tu jest na przycisku chwilowym
    Zasilanie 3.7V a włącznik włącza diody LED
    Załączniki:
    • Identyfikacja scalaka MCU w włączniku LED 3.7V – schemat do latarki IMG_20221211_220856.jpg (4.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja scalaka MCU w włączniku LED 3.7V – schemat do latarki IMG_20221211_220157.jpg (4.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja scalaka MCU w włączniku LED 3.7V – schemat do latarki IMG_20221211_220213.jpg (4.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20330412
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    JaroTV napisał:
    ak by ktoś pomógł i powiedział co to za scalak jest i czy by ktoś zrobił schemat bo potrzebuję do jednej latarki

Pewnie mnie ktoś .... , ale
    Straszne lenistwo, jeden układ i dwa/trze podzespoły i schemat narysować. Tyle to powinieneś "na kolanie" w 5 minut zrobić i wtedy zapytać czy ktoś rozpoznaje co to za układ scalony.
    Podpowiem, że może być tam włożone wszystko co się tylko "małym rączką" zawidziało, począwszy od jakiegoś układu dedykowanego, po coś z rodziny małych programowalnych procesorów - jak pisze MCU to może coś z programem i wtedy zaczną się schody.
  • REKLAMA
  • #3 20330437
    JaroTV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    @madamsz1
    Dopiero zaczynam zabawę z elektroniką i jak są jeszcze oznaczenia to dam jakoś radę a jak jest zero oznaczeń to już problem i dlatego pojawiłem się tu prosić o pomoc
    To nawet na zworkę działa
    Może być inny układ żeby tylko działało na zasadzie włącznik chwilowy i po puszczeniu go świeciło nadal a jak naciśnie jeszcze raz to dioda gaśnie
    Wszystkie przyciski co są przełączane są za durze i potrzeba mi malutkiego co idzie pod smd i do tego układ który pozwoli włączyć i wyłączyć
  • REKLAMA
  • #4 20330446
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Zawsze możesz odzwierciedlić widok tego całego układu na zasadzie odwzorowania PCB i przenieś elementy na ten rysunek, a później już łatwiej o rozrysowanie schematu. Oznaczenie elementów nie jest tu potrzebne, bo to i tak sprawa umowna a jak tego nie ma to cóż :) - bardzo często nie ma oznaczeń na PCB
  • #5 20330867
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2022
    JaroTV napisał:
    Dwie płytki wyjęte z dwóch lampek i to są włączniki
    I mam taki problem że nie mogę ich znaleźć ani numeru ani nic jedynie pod nimi jest napis MCU

Prawdopodobnie to jest jakiś mikrokontroler. Prawdopodobnie chińczyk OTP.
    Zasilanie by się zgadzało z PICami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA