logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączający się dysk twardy podczas przenoszenia plików oraz rozłączające się porty USB

markol4885 12 Gru 2022 01:30 1626 8
REKLAMA
  • #1 20330560
    markol4885
    Poziom 5  
    Witam,
    mam takie problemy. Pierwszy to mianowicie od jakiegoś czasu zauważyłem ze moje urządzenia na portach USB automatycznie się rozłączają podczas użytkowania a potem wracają do normalności. Nieraz jest tak ze rozłącza się parę urządzeń, nieraz wszystkie. Czasami włącza się same po chwili a czasami trzeba restartu komputera. Resetowałem już sterowniki USB, wyłączyłem oszczędzanie energii przez system.
    Drugi problem, parę razy miałem sytuacje gdzie przenosiłem pliki na mój drugi dysk twardy HDD w komputerze i wyskakiwał błąd ze nie odnaleziono dysku, po restarcie wszystko było okej ale po ponownej próbie przeniesienia plików znów dysk zniknął. Proszę o pomoc.
    Rozłączający się dysk twardy podczas przenoszenia plików oraz rozłączające się porty USB

• REKLAMA
  • #2 20330704
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Odepnij wszystko od USB i testuj z jednym tylko urządzneiem. To jest laptop czy stacjonarka?
  • REKLAMA
  • #3 20330711
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2026
    Witam,
    wyglada na problem z zasilaniem tych urzadzen, sprawdz:
    - tylko po jednym urzadzeniu, ktores bedzie rozlaczac a ktores nie, ewentualnie jezli to zasilanie to byc moze bedzie dzialac przy malei ilosci urzadzen a wieksza ilosc bedzie benerwoac problemy
    - co to za dysk? pobiera zasilanie z portu? mozesz to zmienic?
    - sprawdzales na innym komputerze?
    Pozdrawiam
  • #4 20331152
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Rozłączający się dysk twardy podczas przenoszenia plików oraz rozłączające się porty USB Jest takie coś ja Menedżer Urządzeń. Jest sobie sekcja pt. "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Usuń poszczególne wpisy i zrestartuj komputer. Zwykle/zazwyczaj pomaga (u mnie jak coś zaczyna szwankować). Po resecie system sam sobie wszystko od nowa ustawia.

Chociaż od dluzszego czasu np. mam tak. że jak są odpalone dwie maszyny wirtualne i podlacze pendrive wszystko staje/komp sie zawiesza na okolo minutę. Potrafi nawet sie zerwać internet jak cos ściagam.
  • REKLAMA
  • #5 20331754
    markol4885
    Poziom 5  
    hindoos napisał:
    Odepnij wszystko od USB i testuj z jednym tylko urządzeniem. To jest laptop czy stacjonarka?

stacjonarny komputer, jak się traci polaczenie na jednym USB to wtedy to urządzenie które było podpięte do tego USB nie odpala nigdzie, po chwili odłącza się np: klawiatura i tez nigdzie nie działa a potem albo wszystko wraca do normy albo rozłączają się wszystkie USB

Dodano po 3 [minuty]:

viayner napisał:
    Witam,
    wyglada na problem z zasilaniem tych urzadzen, sprawdz:
    - tylko po jednym urzadzeniu, ktores bedzie rozlaczac a ktores nie, ewentualnie jezli to zasilanie to byc moze bedzie dzialac przy malei ilosci urzadzen a wieksza ilosc bedzie benerwoac problemy
    - co to za dysk? pobiera zasilanie z portu? mozesz to zmienic?
    - sprawdzales na innym komputerze?
    Pozdrawiam

jak są podlaczone pojedynczo to nic sie nie dzieje, mam podlaczona tylko myszke klawiature oraz telefon pod usb zeby miec dostep do internetu.
    dysk to HDD 1000GB, jest podpiety do plyty glownej pod SATA a zasilanie bierze z zasilacza, moge zmienic kabel sata badz kabel zasilajacy
    i nie nie sprawdzalem na innym komputerze bo tylko ten mam.
    Pozdrawiam
  • #6 20331775
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Czy korzystasz z portów USB bezpośrednio na płycie głównej czy z przedniego panelu lub dodatkowej karty USB wpinanej w port PCI?
  • #7 20331777
    markol4885
    Poziom 5  
    zdolnyadam napisał:
    Rozłączający się dysk twardy podczas przenoszenia plików oraz rozłączające się porty USB Jest takie coś ja Menedżer Urządzeń. Jest sobie sekcja pt. "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Usuń poszczególne wpisy i zrestartuj komputer. Zwykle/zazwyczaj pomaga (u mnie jak coś zaczyna szwankować). Po resecie system sam sobie wszystko od nowa ustawia.

Chociaż od dluzszego czasu np. mam tak. że jak są odpalone dwie maszyny wirtualne i podlacze pendrive wszystko staje/komp sie zawiesza na okolo minutę. Potrafi nawet sie zerwać internet jak cos ściagam.

zrobilem jak powiedziales i po restarcie odrazu chwile po podlaczeniu telefonu pod usb stracilem polaczenie i musialem na nowo zresetowac kompa, poki co wszystko dziala ale zobacze na ile. Przewaznie chodzi pare godzin i potem cos zaczyna sie psuc a po 15,20 minutach "naprawy" wszystko wraca do normy

Dodano po 5 [minuty]:

hindoos napisał:
    Czy korzystasz z portów USB bezpośrednio na płycie głównej czy z przedniego panelu lub dodatkowej karty USB wpinanej w port PCI?

USB bezposrednio z plyty glownej, przedniego panelu niemoge podlaczyc poniewaz moja plyta nie obsluguje takiej wtyczki.
  • REKLAMA
  • #8 20332308
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2026
    Witam,
    to mi raczej wyglada na problem z komunikacja miedzy plyta glowna a systemem, moze drivery od plyty glownej a moze plyta juz ma problem. Co to jest za komputer? podaj dokladny opis.
    Sprawdz plyte, jezeli jest starszego typu obejzyj kondensatory, podobnie zasilacz i jego kondensatory.
    Od kiedy/czego/jakiego zdarzenia problem sie pojawil?
    Obejzyj co jest w log'ach, w oknach to chyba "event monitor" sie nazywa.
    Jezeli to wykluczysz uruchom komputer pod live linux'em i popracuj tak jak normalnie az do ewentualnego wystapienia bledu
    Pozdrawiam
  • #9 20333375
    markol4885
    Poziom 5  
    viayner napisał:
    Witam,
    to mi raczej wyglada na problem z komunikacja miedzy plyta glowna a systemem, moze drivery od plyty glownej a moze plyta juz ma problem. Co to jest za komputer? podaj dokladny opis.
    Sprawdz plyte, jezeli jest starszego typu obejzyj kondensatory, podobnie zasilacz i jego kondensatory.
    Od kiedy/czego/jakiego zdarzenia problem sie pojawil?
    Obejzyj co jest w log'ach, w oknach to chyba "event monitor" sie nazywa.
    Jezeli to wykluczysz uruchom komputer pod live linux'em i popracuj tak jak normalnie az do ewentualnego wystapienia bledu
    Pozdrawiam

Witam, jezeli chodzi o sterowniki to wszyskie sa najnowsze, specjalnie tez odinstalowalem i system sam zainstalowal i po wlaczeniu odrazu rozlaczylo mi jednego USB, po restarcie wszystko wrocilo do normy. Komputer sam skladalem, moge podac jedynie model plyty glownej: M4A87TD EVO. Kondersatorow jeszce nie sprawdzalem, sprawdze w wolnej chwili, zasilacz jest nowy. Jakos okolo 3 tyg temu zauwazylem pierwsze takie odlaczania usb ale nie zwracalem uwagi poczatkowo, dopiero po tygodniu zaczalem cos sam grzebac i naprawiac ale bez skutku dlatego tu tez pisze, nie zauwazylem zadnego zdarzenia przez ktore sie pojawily problemy, w logach znalazlem cos takiego Rozłączający się dysk twardy podczas przenoszenia plików oraz rozłączające się porty USB
    Linuxa zainstaluje i zobacze czy tez takie problemy sa. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z rozłączającymi się urządzeniami USB oraz dyskiem twardym HDD podczas przenoszenia plików. Problemy z USB występują losowo, czasami dotykając wszystkich urządzeń, co wymaga restartu komputera. Użytkownik próbował resetować sterowniki USB oraz wyłączyć oszczędzanie energii, ale bez skutku. Dysk HDD, podłączony przez SATA, również czasami znika z systemu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak testowanie pojedynczych urządzeń USB, sprawdzenie zasilania, usunięcie wpisów w Menedżerze Urządzeń oraz analiza kondensatorów na płycie głównej. Użytkownik posiada komputer stacjonarny z płytą główną M4A87TD EVO i nie zauważył żadnych zdarzeń, które mogłyby wywołać problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA