logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna wykrywa dyski zewnętrzne lecz nie wyświetla partycji

Magic_moon 08 Cze 2020 06:53 576 7
REKLAMA
  • #1 18745963
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Witam. Mam płytę główną Asus ( dokładny model podam popołudniu ) problem polega na tym że jak podłączę jakikolwiek pen do działa bez problemu, lecz gdy podłącze jakikolwiek dysk zewnętrzny na usb to słychać tylko dźwięk wykrycia. Wszystkie sterowniki najnowsze, system to windows 10 pro . Mi się wydaje że może to być spowodowane małym napięciem partu USB. Co myślicie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18746101
    Magic_moon
    Poziom 32  
    przeqpiciel napisał:
    A czy ten dysk jest poprawnie wykrywany na innych sprzętach ?

Tak, na innych sprzętach jest ok

krzychupar napisał:
    Temat powinien trafić do kosza bo nie podałeś modelu dysku ani w jaki sposób dysk jest podłączony do portu USB i jakie jest napięcie jest na nim. Tutaj wróżek niema.

Kolego mam kilka różnych dysków zewnętrznych które pracują bezproblemowo na innych komputerach.Tylko na danej platformie jest problem. Dysku podłączam przez kabel usb. Dwa dyski wyjąłem z kieszeni i podłączyłem bezpośrednio działają bez problemu. Kable usb również zmieniałem.

Dodano po 5 [godziny] 14 [minuty]:

Witam. Podaję model płyty głównej asus m5a97 evo r2.0
  • REKLAMA
  • #5 18746738
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Może mqsz problem z wydajnością prądową portu - prądu wystarcza do skomunikowania się z przejściówką, stąd mas sygnalizowane wykrycie urządzenia, ale dla poprawnej pracy samego dysku może być za mało.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 18746917
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Magic_moon napisał:
    Mi się wydaje że może to być spowodowane małym napięciem partu USB. Co myślicie ?

Można sprawdzić najprościej przy użyciu kabla USB typu Y.
    Można również sprawdzić sprzęt przy użyciu dystrybucji typu live by wykluczyć problem z systemem czy sterownikami portu - zajmuje tylko chwilę.
  • #7 18746932
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Witam. Problem został rozwiązany. Problemem były sterowniki które system zainstalował z Windows update. Po usunięciu aktualnych i zainstalowaniu prawidłowych ze strony producenta wszystko działa jak należy. Że na początku na to nie wpadłem.
  • #8 18747209
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Miałem podobnie z dzwiękiem i zainstalowanie prawidłowych sterowników pomagało do pierwszej aktualizacji
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3621201.html
    Nie było siły żeby zmusić windowsa do nie instalowania "najlepszych" sterowników.
    Teraz mam inny komputer i problem nie występuje.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus M5A97 EVO R2.0, która wykrywa dyski zewnętrzne, ale nie wyświetla ich partycji. Po podłączeniu dysków zewnętrznych słychać dźwięk wykrycia, jednak nie działają one poprawnie. Użytkownik podejrzewał, że problem może być związany z niewystarczającym napięciem portu USB. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie wydajności prądowej portu oraz użycie kabla USB typu Y. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez usunięcie nieprawidłowych sterowników zainstalowanych przez Windows Update i zainstalowanie odpowiednich sterowników ze strony producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA