logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba laptop – jak uzyskać dwa porty COM jednocześnie, adaptery i rozwiązania

ati 17 Lis 2005 15:43 1224 6
REKLAMA
  • #1 1999108
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Mam laptopa Toshibe potrzebne mi są dwa comy naraz niestety ma tylko 1
    da sie coś zrobić? Może jakaś przystawka przejścówka lub coś w tym rodzaju?
  • REKLAMA
  • #2 1999131
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    www.allegro.pl
    Karta PCMCIA z dwoma lub jednym portem.
    Uwaga! Drogo, ale skutecznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1999774
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego T-82, adapter pozwalający podłączyć mysz standardu RS232C do portu PS2 nie jest równoznaczny z możliwością wykorzystania tego portu jako standardowego łącza szeregowego.
  • REKLAMA
  • #5 1999796
    CPU_COLLECTOR
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A ja od siebie mogę doradzić COM na USB. Kupiłem do swojego notebooka i spisuje się znakomicie. Flashuję telefon itp. Koszt takiej przejściówki ok 25 zł + wysyłka.
  • #6 2000643
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam i dziekuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi chybe najlepszym rozwiązaniem bedzie ta przejściówka na usb jak sugeruje kolega.
    Pozdrawiam Krzysztof
  • #7 2002746
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    to zalezy do czego kolega chce uzywac tego coma z doswiadczenia wiem ze nie do wszytskiego sie nadaje -ja uzywalem do diagnozy zamochodow euroscan'em i umialem kupic rs na pcmcia (ale uwaga nie wszytskei dzialaja w dosie) polecam firmy argosy u mnie chodzi bezawaryjnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uzyskania dwóch portów COM jednocześnie na laptopie Toshiba, który posiada tylko jeden port szeregowy. Zaproponowano kilka rozwiązań: użycie karty PCMCIA z jednym lub dwoma portami COM, choć jest to rozwiązanie kosztowne; zastosowanie adaptera USB na COM, który jest tańszy i skuteczny do standardowych zastosowań, takich jak flashowanie telefonów; odrzucono natomiast przejściówki PS2 na COM jako niewłaściwe do uzyskania pełnoprawnego portu szeregowego. Zwrócono uwagę, że nie wszystkie karty PCMCIA działają poprawnie w środowisku DOS, a do diagnostyki samochodowej polecano karty firmy Argosy, które działają bezawaryjnie. Ostatecznie rekomendowano adapter USB-COM jako najpraktyczniejsze rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA