logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra A9 - problem z portem COM przy programowaniu PLC i HMI

mrrudzin 02 Mar 2008 12:28 2769 19
  • #1 4864703
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mam problem z laptopem Toshiba Tecra A9. Laptopa używamy w pracy m.in. do programowania wszelkiego rodzaju PLC, HMI itp. O jego zakupie zdecydowało m.in. to że posiada port szeregowy.

Od jakiegoś czasu pojawił się problem z obsługą niektórych urządzeń, a inne dalej współpracują bez problemu. Podobnie mysz wpięta w COM Toshiby działa jak należy.

Na początku pomyślałem że uszkodzone są kable (wpinane między COM, a programowane urządzenie) - ale używając innego laptopa (lub COM na USB czy karty PCIMCIA z portem COM wpiętej w Toshibe) problem znika.

Próbowaliśmy przeinstalować Windowsa (XP z SP2) i zainstalować na początku tylko oprogramowanie do urządzeń z którymi jest problem (licząc na to że może jakaś aplikacja zablokowała port szeregowy) jednak problem nie ustąpił.

Jaka może być przyczyna takiego zachowania laptopa, jak można ją usunąć?
  • #2 4864941
    kubart
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A używałeś programu userport w XP? Niestety niektóre programy wymagaja przekierowania portu COM.Instrukcja jak to zrobić jest zazwyczaj dołaczana do programu.
  • #4 4868392
    cookie19
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    podobny problem, ale na stacjonarnym kompie, miałem z drukarką fiskalną. Za nic w świecie nie chciała drukować z programu w dosie. Okazało się że lekarstwem na całe zło jest wyłączenie w biose ACPI. Nie wiem czy w lapku będzie taka możliwość ale jak jest to chyba warto spróbować.
  • #5 4869951
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Sprostowanie!!

Usertport służy do dostępu do portu LPT a nie COM.

Pozdrawiam!!
  • #7 4870380
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    W niektórych laptopach poziomy napięć na złączach RS są niższe z tego powodu występują problemy z urządzeniami w/g standardu powinny być w zakresie -15 do -3 i 3 do 15 V .Normalnie -12 i 12V w niektórych laptopach
    napięcia niestety są poniżej -9 i 9V
  • #9 4873209
    kubart
    Poziom 12  
    A wtedy też był XP z servis pack2? Wyłącz systemowego firewalla i użyj tego userport, mi po przeinstalowaniu systemu zazwyczaj pomagało.Zawsze możesz recznie zmienić przerwania i spróbować zmniejszyć transfer przy niektórych programach-domyślnie jest 9600
  • #11 4875214
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Na początek przywróć domyślne ustawienia portu (szczególnie pozmieniaj sprzętowe sterowanie przepływem) bo jeśli myszka działa, to coś tu jest nie tak z generowaniem sygnałów kontroli transmisji (RTS/CTS i DTR/DSR), których to często wymagają starsze urządzenia.
  • #12 4875244
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Być może port już troche się wyrobił i wejścia w najczęściej podłączanych urządzeniach (najczęściej używanych nie łączą.
  • #13 4876888
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

(szczególnie pozmieniaj sprzętowe sterowanie przepływem)

Pozmieniaj = wyłącz?
    Próbowałem na różnych ustawieniach, bez rezultatu.

Cytat:

bo jeśli myszka działa, to coś tu jest nie tak z generowaniem sygnałów kontroli transmisji (RTS/CTS i DTR/DSR), których to często wymagają starsze urządzenia.

Sama myszka też jest mówiąc delikatnie wiekowa. Z tego co pamiętam (ale sprawdze dzisiaj) panel HMI korzysta tylko z RX, Tx, a też odmawia współpracy.

Możliwe że port się wyrobił, ale sprawdzałem na różnych kablach - efekt taki sam...

Jest jakiś soft może pozwalający jednoznacznie sprawdzić port ?
  • #14 4891352
    kurg
    Poziom 12  
    Może nawiązując do tego co pisał Grzegorz77 spadły trochę napięcia na porcie i te urządzenia które nie potrzebują aż tak dużej amplitudy sygnału na wyjściu pracują poprawnie. Com jest podłączony z super I/O przez bufor/podwajacz napięcia (np. max3243) a ten do uzyskania odpowiednich napięć wykorzystuje kondensatory. Dobrze by było je przemierzyć dla pewności.
    Pozdrawiam
    Grzesiek
  • #15 4893732
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Sprzawdziłem - kabel do programowania PLC jest na trzech przewodach.
    Jak można pomierzyć te napięcia? wysłać coś na port i podpiąć diodę i kondensator ?
  • #16 4896350
    kurg
    Poziom 12  
    najlepiej oscyloskopem. Ale z diodą i kondensatorem też chyba powinno wyjść byle by pojemność nie za duża a dioda schottky'ego i mierząc napięcie dla obu kierunków diody i kondensatora. Jeśli dodatnie jest z przedziału 10 do 15 a ujemne -10 do -15 to trzeba raczej szukać gdzie indziej.
  • #17 4911312
    sp5mbx
    Poziom 12  
    Witam, także często stosuję port COM do programowania różnego sprzętu i nawet pod XP się to udaje. Jeśli XP pracuje normalnie to sprawdzam czy ustawienia Useport są standardowe - program jest dla COM oraz LPT - musi być, jeśli wszystko wydaje się dobrze ostatnim sprawdzeniem jest pomiar napięć na pinie 2 , 3 portu COM. Nowe Laptopy mają "nowy" standard napięć +/- 5-9 V. Stare porty COM miały +/- 12 V. Jeśli to wszytko nie pomoże tu widzę wyjście najlepsze dla laptopa i programowanego sprzętu - Opto izolator RS232, który przełamie barierę standardu napięć oraz - co najważniejsze - zabezpieczy ten jeden jedyny port COM w laptopie. Naprawa portu jest prosta ale czasochłonna.
    pozdrawiam
  • #18 4923223
    sebus77
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam ja mam trochę związane z tym tematem pytanie.
    Mam laptopa i nie ma w nim portu Com kupiłem przejściówkę na USB, ale nie działa mi z interfejsem do diagnostyki samochodowej.Mam takie pytanie czy to kwestia tylko tych napieć o których pisze sp5mbx. jeśli zastosuje opto izalator rs232 to czy ta przejściówka będzie działała?
    Pozdrawiam
  • #19 4923470
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Nie. Problem jest troche "grubszy". Nie wszystkie przejściówki z USB emulują "całkowicie" port COM.
    Troche łatwiej "ustrzelić" działającą przejściówkę na Pcimcia.
    Warto pogrzebać po forum i poszukać takich przejściówek które nie sprawiają problemów (a później kupić taką samą np na allegro).
  • #20 4923754
    sebus77
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    mrrudzin napisał:

Troche łatwiej "ustrzelić" działającą przejściówkę na Pcimcia.

W sumie to przejrzałem juz całe forum i nic konkretnego nie znalazłem.
    Moze ktoś kto sie na tym zna podpowie na co trzeba zwracac uwage przy kupnie takiej karty zeby działał tak jak normalny port com.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Tecra A9, wykorzystywany do programowania PLC i HMI, ma problem z portem szeregowym COM – niektóre urządzenia przestały współpracować, mimo że inne działają poprawnie, a mysz podłączona do portu COM działa bez zarzutu. Problem nie leży w kablach ani w oprogramowaniu, gdyż na innych komputerach i przy użyciu kart PCMCIA z portem COM problem znika. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: obniżone poziomy napięć sygnałów RS-232 (standardowo powinny wynosić około ±12 V, a w laptopach mogą być niższe, np. ±9 V), zużycie portu, nieprawidłowe ustawienia sprzętowego sterowania przepływem (RTS/CTS, DTR/DSR), czy wpływ ustawień BIOS (np. ACPI). Zalecane jest przywrócenie domyślnych ustawień portu, wyłączenie systemowego firewalla, sprawdzenie przerwań i prędkości transmisji. Pomiar napięć na pinach portu COM najlepiej wykonać oscyloskopem lub za pomocą diody Schottky’ego i kondensatora, aby potwierdzić zgodność z normą. Wskazano także, że zastosowanie optoizolatora RS232 może rozwiązać problemy z kompatybilnością napięć i zabezpieczyć port. W przypadku braku portu COM w laptopie, przejściówki USB-COM często nie emulują w pełni portu szeregowego, co może powodować problemy z urządzeniami diagnostycznymi; lepszym rozwiązaniem są karty PCMCIA z portem COM, które warto wybierać na podstawie opinii użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA