logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch MUM54251/01 - robot kuchenny silnik chwilowo gwałtownie rusza i przestaje działać.

rudi777 13 Gru 2022 22:07 2949 8
REKLAMA
  • #1 20333689
    rudi777
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie,
    Posiadam kuchenny robot planetarny Bosch MUM54251/01. Po włączeniu pokrętłem trybu pracy silnik chwilowo gwałtownie rusza i przestaje działać.
    Podświetlenie pokrętła zaczyna wtedy mrugać mruga. Sprawdzając płytkę zauważyłem przepaloną ścieżkę (miejsce zaznaczone na rysunku). Połączenie jej niestety nie rozwiązało problemu.

Obecnie obserwując, przy próbie włączenia urządzenia, przekaźnik na płytce (przy otwartej obudowie miksera) widać światło łuku elektrycznego rozświetlające kostkę tego przekaźnika. Zachowanie nie uległo zmianie - następuje chwilowe szarpnięcie silnika i sygnalizacja mrugającą diodą przy pokrętle.

Wiem, że można kupić nowy moduł:
    Link lecz poszukuję możliwie tańszego rozwiązania.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć co może być problemem? Co w pierwszej kolejności sprawdzić?
    Bosch MUM54251/01 - robot kuchenny silnik chwilowo gwałtownie rusza i przestaje działać. Bosch MUM54251/01 - robot kuchenny silnik chwilowo gwałtownie rusza i przestaje działać.
  • REKLAMA
  • #2 20333811
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Sprawdź silnik, być może dostał zwarć międzyzwojowych, albo jest przyblokowany mechanicznie, zaczął pobierać znacznie więcej prądu co upaliło ścieżkę, a elektronika może to wykrywać i stąd tylko na chwilę się uruchamia.
    Możesz zamiast silnika podłączyć tradycyjną żarówkę i zobaczyć co będzie.
  • #3 20333916
    rudi777
    Poziom 9  
    Mechanicznie jest ok i nie zauważyłem by były jakieś nietypowe opory na wirniku.
    Z żarówką mogę spróbować lecz czy nie będzie to za mała moc (myślałem podłączyć 100W)?
  • REKLAMA
  • #4 20335317
    jarekgol
    Poziom 40  
    Z żarówką zawsze warto. W razie możesz dać czajnik elektryczny lub grzejnik (jeśli ma to być ograniczenie szeregowe) jeśli zamiast silnika to 100W jak najbardziej do testów.
  • #5 20339721
    rudi777
    Poziom 9  
    Sprawdzenie wykonałem dla obwodu wirnika, a potem dla stojana.
    Po podłączeniu żarówki zamiast wirnika (stojan podłączony normalnie) żarówka na moment się zapala (nawet nie zdąży się w pełni rozgrzać żarnik), słuchać równocześnie włączenie przekaźnika. Dioda syngalizacyja zaczyna mrugać. Nic się ponad to nie dzieje.
    Po podłączeniu stojana do żarówki (wirnik podłączony normalnie) taki sam efekt jak wyżej lecz żarówka nawej nie mrugnie.

Wydaj mi się żę to nie jest kwestia samego silnika. Podpowiecie co mógłby dalej sprawdzić?
  • #6 20340440
    jarekgol
    Poziom 40  
    A patrzyłeś co łączyła ta przepalona ścieżka i mierzyłeś elementy z nią związane?
  • REKLAMA
  • #7 20346048
    rudi777
    Poziom 9  
    Wymieniłem triaka - niestety to nie pomogło.
    Żaden z elementów nie wygląda na przegrzany/uszkodzony. Pomysły i chęci powoli mi się wyczerpują.

Domyślam się, że układ VIPER16H (DIP8) służy tutaj do miękkiego startu oraz regulacji prędkości obrotowej.
    Jest tam jeszcze jeden element - ten srebrny. Prawdopodobnie to mikrokontroler - jaka może być jego funkcja?
    Nigdzie w sieci nie udało mi się znaleźć schematu tej płytki.
    Wymienić teraz tego VIPER-a?
  • REKLAMA
  • #8 20346131
    jarekgol
    Poziom 40  
    Jak chcesz brnąć w to ambicjonalnie, to musisz sobie zrysować schemat płytki, poustalać elementy (na podstawie oznaczeń) zmierzyć je, bo że nie wyglądają na spalone, to nie znaczy że są dobre i jak wymyślisz co poeta (projektant) miał na myśli, to wtedy analizować czemu nie działa. Sporo pracy, moim zdaniem nie warte 260zł, chyba że dla sportu i nauki. Przy czym jak jest tam sterowanie fazowe triakiem i szybkie reakcje np. na pobierany prąd to wypadałoby cześć rzeczy mierzyć oscyloskopem.
    Viper wg dokumentacji służy do obniżania napięcia (sterownik PWM z bezpośrednim pomiarem) . Możesz sobie zajrzeć do niej i zobaczyć po ścieżkach gdzie idzie wyjście z niego.
    rudi777 napisał:
    ten srebrny. Prawdopodobnie to mikrokontroler
    próbowałeś znaleźć dokumentacje? Im więcej ustalisz tym mniej będziesz zgadywać, ale pisałeś że
    rudi777 napisał:
    Dioda syngalizacyja zaczyna mrugać.
    , a coś to mruganie musi generować i jest prawdopodobne że właśnie on. Znów możesz sprawdzić po ścieżkach gdzie owa dioda jest podłączona.
    Ogólnie to zrysuj schemat albo to wyrzuć.
  • #9 20383456
    rudi777
    Poziom 9  
    Na razie elektroniki nie udało mi się naprawić.
    Jenak urządzenie uruchomiłem - podłączyłem silnik z pominięciem wbudowanej elektroniki za pomocą regulatora obortów (cena kilkanaście PLN). Tymczasowo daje radę.
    Planuję jeszcz powalczyć z wymianą układu VIPER16 - może się uda. Dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z robotem kuchennym Bosch MUM54251/01, który po włączeniu silnika gwałtownie rusza i przestaje działać, a pokrętło mruga. Po sprawdzeniu płytki zauważono przepaloną ścieżkę, jednak naprawa nie rozwiązała problemu. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być zwarcia w silniku lub uszkodzenia w elektronice, w tym triaku i układzie VIPER16H, który odpowiada za regulację prędkości. Po próbach z żarówką i innymi urządzeniami, użytkownik zdecydował się na tymczasowe obejście problemu, podłączając silnik bezpośrednio przez regulator obrotów. Planuje dalsze próby naprawy, w tym wymianę układu VIPER16H.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA