logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa miksera Soundcraft Spirit Live42 16. Ucina pasma.

Szwednik 14 Gru 2022 20:27 597 5
REKLAMA
  • #1 20335110
    Szwednik
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

mam mikser Soundcraft Spirit Live42 16 z 1997 roku. Generalnie problem jest taki, że na wyjściach z grup, matrix i Main Out bardzo mocno ucina pasma częstotliwości, np: wokale są ledwo słyszalne w porównaniu z basem. W mikserze zrobiłem następujące czynności:

- Wyczyściłem i pomierzyłem potencjometry. Wszystkie działają.
    - Zasilacz daje prawidłowe napięcie (48V, -17V, +17V)
    - Wymieniłem wadliwe kondensatory
    - Poprawiłem zimne luty
    - Wszystkie gniazda wejściowe i wyjściowe sprawne
    - Monitory i kable są w porządku. Próbowałem różnych źródeł, kanałów, kabli wiec zostaje płyta PCB.

I nadal jest ten sam problem. Podejrzewam, że jego źródło może być gdzieś w panelu Master L, Master R i Master AUX, gdyż z nich wychodzą i wchodzą wszystkie połączenia. Dodatkowo co zauważyłem to układy scalone (zaznaczone czerwonym kółkiem na zdjęciu) bardzo mocno się grzeją. Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny, nie jestem elektronikiem a chciałbym to samemu naprawić. Załączam poniżej zdjęcia :

Naprawa miksera Soundcraft Spirit Live42 16. Ucina pasma. Naprawa miksera Soundcraft Spirit Live42 16. Ucina pasma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20335313
    IntTech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    1. Daj zdjęcia takiej jakości żeby dało się odczytać oznaczenia, podejrzewam że są to wzmacniacze operacyjne, ale one bez powodu nie padają - wiec dobrze było by znaleźć przyczynę żeby usterka nie wróciła po kilku min. od „naprawy”
    2. Potencjometry sprawdzone?
    3. Nie neguje Twoich działań, ale bez konkretnej wiedzy i sprzętu możesz co najwyżej wymienić „na pałę” wzm.op.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20335849
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Wzmacniacze operacyjne mogą się znacznie grzać. Czasami nawet parzyć, i jest to całkowicie normalne.
    Przy załączonym mikserze zmierz napięcia na wyjściach i wejściach wzmacniaczy operacyjnych. Zazwyczaj (bo zależy to od aplikacji) w torze audio przy zasilaniu symetrycznym, bez sygnału audio powinno być w okolicy 0V. Większa odchyłka może wskazywać na uszkodzenie opampa. Albo elementów pobocznych, w każdym razie jest to niezły trop.
  • REKLAMA
  • #4 20338152
    Szwednik
    Poziom 2  
    Zacząłem od pomiarów wzmacniaczy operacyjnych na płycie Master L. Są to dwa 072BDE JRC 6024B oraz jeden 5532D JRC 5301B. Nota katalogowa 072B:

Zdjęcie płyty:

Różnice napięcia pomiędzy wejściem a wyjściem były w okolicach 1mV, natomiast w op ampie zaznaczonym w czerwone kółko (072B) pomiędzy wejściem a wyjściem B wynosiło 225mV. Więc coś tu nie gra. Wymieniłem go i jest to samo. Sprawdziłem również tranzystor PNP (A970 GR5L) zaznaczony czerwonym kółkiem. Napięcie Baza-Emiter, Baza-Kolektor jest taka jak w nocie katalogowej 0,6 V. Natomiast napięcie emiter ( mierząc czerwonym stykiem multimetru) - kolektor (czarny styk) wynosi 1,6 V i nie wiem czy w tranzystorze bipolarnym takowe naięcie powinno wystepować (Emiter - Kolektor).

Na płycie Master R, trzy z pięciu op ampów również mają zawyżone wartości napięcia pomiędzy wejściem a wyjściem. Czy jak je wyminie będzie to miało wpływ na op amp na płycie Master L ? Czy macie jakieś kolejne tropy ?

Dodano po 37 [minuty]:

Dodaje jeszcze zdjęcia:

Płyta Master R:
    Naprawa miksera Soundcraft Spirit Live42 16. Ucina pasma. Naprawa miksera Soundcraft Spirit Live42 16. Ucina pasma.

Płyta Aux Master, z której idzie zasilanie:
  • REKLAMA
  • #5 20342639
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Mając na myśli większą odchyłkę, miałem na myśli wartości liczone w woltach. Taki mały offset to nic nie znaczy. Przy uszkodzeniu opampów czasami napięcie przenosi się na wejścia. Dla tego należy mierzyć napięcia względem masy a nie wejścia.

Sprawdziłeś przełączniki? Korozja na nich może powodować psikusy brzmieniowe.
  • #6 20346632
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Sprawdź sygnał na directach z kanałów, na faderach kanałów i przed sumatorem na masterze.
REKLAMA