logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie komputera do sieci przez kabel: konfiguracja, światłowód, switch TP-Link

Ahmedis 16 Gru 2022 22:21 750 6
REKLAMA
  • #1 20338649
    Ahmedis
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem z podłączeniem kompa do sieci po kablu. Oto jak wygląda sytuacja.

Do skrzynki w mieszkaniu mam doprowadzony światłowód i wpięty w modem. Ze względu że modem ma tylko jeden port WAN musiałem tam dorzucić switch aby rozprowadzić sieć po kablach które mam pociągnięte pod podłogą.

Ze skrzynki idą 4 kable internetowe (sypialnia, salon, biuro, piętro). Do gniazdka internetowego w salonie podpięty jest router i wszystko gra. Net w sypialni nie jest mi obecnie potrzebny więc nie sprawdzałem tego gniazdka, tak samo na górne piętro bo tam jeszcze nic nie ma. Problem mam z pokojem biurowym. Zagniotłem kabel w skrzynce i podpiąłem drugi koniec w gniazdko (obie strony standard B) od gniazdka podpinam kabel do kompa też obie końcówki zagniecione na B (kabel sprawdzony i jest sprawny). Niestety nie mogę się połączyć z internetem a na switchu (TP-Link) jest tylko taki sygnał co kilkanaście sekund jak na załączonym filmie (port drugi na switchu ten co tylko na kilka chwil zapala się na żółto).

Podpiąłem też luźny długi kabel prosto od switcha do kompa w biurze i internet hula aż miło.

Mam zasadniczo trzy pytania:
    1. Co oznacza takie mruganie diody jak na filmie?
    2. Czy jeśli łącze switch najpierw z gniazdem w ścianie i potem dopiero z kompem to czy kable nie powinny być skrosowane i jeśli tak to w jakiej konfiguracji (np. kabel idący do switcha A, gniazdko w ścianie B, końcówka kabla podpinana do gniazdka B, końcówka wpięta w kompa A).
    3. Czy to oznacza że kabel co idzie w podłodze od skrzynki jest gdzieś uszkodzony?

Powiem też że kabel zarówno w skrzynce jak i ten idący w gniazdku był już dwa razy poprawiany i bez efektu.
    Jak za pierwszym razem podłączyłem kabel do kompa to po chwili jakiś sygnał internetowy był i udało mi się nawet uwierzytelnić swojego kompa (to było zanim poprawiłem przewody od strony gniazdka w biurze, bo wtedy było zarobione na A), ale potem już nic z tego mi nie wyszło.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i wsparcie w powyższej sprawie. O sieciach mam bardzo podstawowe pojęcie dlatego zanim zwrócę się do dewelopera o wymianę kabla i bardzo prawdopodobne kucie w ścianie chcę mieć pewność, że to nie coś ja tu zepsułem.

Pozdrawiam.

• REKLAMA
  • #2 20338725
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    ;-)

1. światło i jego zakończenie o którym piszesz "modem" z WAN
    2. do niego krótkim patchcordem ROUTER też gniazdem WAN;-)
    3. do jednego gniazda LAN Routera podpięty patchcordem Switch
    4. do którego pozostałych gniazd LAN, dopiero inne kable do gniazd LAN w ścianach itp
  • REKLAMA
  • #3 20338784
    Ahmedis
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, ale wybacz nie za dużo z niej zrozumiałem, więc opiszę jak to teraz jest podpięte wedle mojego rozumowania i generalnie to działa (potwierdza to fakt że jak wspiąłem luźny kabel w switch i bezpośrednio pod kompa to wszystko działa).

Do skrzynki doprowadzony jest światłowód i wpięty w w takie małe pudełko (modem)? Z tego idzie to w router do którego podpiąłem switch aby rozgałęzić połączenie. Ze switcha idą kable rozprowadzone do gniazdek w ścianach. W salonie do sieci wpięty jest router z wi-fi. Podrzucam zdjęcie skrzynki chociaż jest tam mega burdel i trochę kombinatoryki zostało tam wykonanej, ale chyba da się ogarnąć co z czym jest jak połączone :)
    W małe białe pudełko wpięty jest światłowód i idzie do routera huawei, z tego portem WAN wpięty jest w switch TP-Linka i od switcha idą kable do gniazdek.

Wybaczcie ale do mnie trzeba pisać trochę mniej fachowym językiem.
  • REKLAMA
  • #4 20338796
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    Ahmedis napisał:
    1. Co oznacza takie mruganie diody jak na filmie?

Ze switch pracuje, że może być pętla i switch nie pracuje...
    Ahmedis napisał:
    Czy jeśli łącze switch najpierw z gniazdem w ścianie i potem dopiero z kompem to czy kable nie powinny być skrosowane i jeśli tak to w jakiej konfiguracji (np. kabel idący do switcha A, gniazdko w ścianie B, końcówka kabla podpinana do gniazdka B, końcówka wpięta w kompa A).

Kable proste, kolosalne znaczenia ma tu w jakim standardzie zakute wtyczki RJ45 - wszędzie ma być T568B.
    Ahmedis napisał:
    ale wybacz nie za dużo z niej zrozumiałem,

ONT->WAN w routerze->LAN na switch.
  • REKLAMA
  • #5 20338800
    Ahmedis
    Poziom 9  
    Zapomniałem w ostatnim poście dodać zdjęcia. Podłączenie komputera do sieci przez kabel: konfiguracja, światłowód, switch TP-Link

Dodano po 1 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Kable proste, kolosalne znaczenia ma tu w jakim standardzie zakute wtyczki RJ45 - wszędzie ma być T568B.
    obecnie wszystkie kable co idą do biura plus gniazdko w ścianie jest w standardzie B zarobione
  • #6 20338996
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Wszystko masz już opisane (dwukrotnie).

Dla porządku (wymógł Regulaminu) podaj nazwy i modele urządzeń.

Jak to właściwie połączyć powinieneś mieć już jasność (mamy nadzieję) ;-)
  • #7 20339056
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Ahmedis napisał:
    Do skrzynki doprowadzony jest światłowód i wpięty w w takie małe pudełko (modem)?
    Światłowód to ten niebieski? On wchodzi nie do modemu, tylko do takiej puszki, gdzie są rozszyte włókna światłowodu - tam nie ma elektroniki, z tego wychodzi patchcord światłowodowy.
    Podłączenie komputera do sieci przez kabel: konfiguracja, światłowód, switch TP-Link
    Moim zdaniem problem jest w kablu, który jest między gniazdami (w podłodze). Jakiś tester by się przydał, choćby najtańszy na początek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem komputera do sieci przez kabel, korzystając z modemu światłowodowego i switcha TP-Link. Światłowód jest podłączony do modemu, a następnie do routera, z którego wychodzi switch, rozdzielający sygnał do gniazdek w różnych pomieszczeniach. Użytkownik potwierdza, że po podłączeniu kabla bezpośrednio do switcha internet działa, co sugeruje, że problem może leżeć w kablu między gniazdami w biurze. Wskazano na konieczność użycia standardu T568B dla zakończeń RJ45 oraz na możliwość wystąpienia pętli w sieci, co może wpływać na działanie switcha. Sugerowano również użycie testera kabli w celu diagnozy problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA