Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie switch komputer - nie działa.

qbadm 16 Dec 2009 20:06 7472 9
Wago
    qbadm
    Level 19  
    Witam,

próbuje podłączyć dwa komputery do switcha kablem UTP prostym, pierwszy komputer łączy się bez problemu i jest bezpośrednio przy switchu, drugi (44m kabla) nie łączy się, tzn. dioda na switchu mruga, ale karta sieciowa wyświetla "Kabel sieciowy odłączony". Czy 44 m przewodu to zbyt wiele aby switch z komputerem nawiązały połączenie?? Dodam, ze switch i sieciówka są nowe, firmy Tp-Link.
  • Wago
    przysniciel

Level 19  
    44 metry to nie jest zbyt wiele, żeby przez to nie działało połączenie. Być może masz wpisany stały adres IP. Zamień gniazdo w switchu, może masz uszkodzony port. Przedzwoń miernikiem wtyczki, szczególnie piny 1,2,3 i 6. Napisz jakie systemy masz na tych komputerach i co w tej sieci przydziela adresy IP. Bo switch sam w sobie tego nie robi. Tylko routery przydzielają
  • Wago
    qbadm
    Level 19  
    systemy to 2 x Win Xp. Karty były włożone nówki, adresuje DHCP z liveboxa (pod jednym portem ethernet tuner neostrada tv, pod drugi switch)
    bartek_korzeniak
    Level 14  
    tak jak pisal wczesniej kolega przedzwon piny, jesli okaze sie ze nie ma polaczenia na ktorejs z żył sproboj docisnac wtyczke lub zacisnac na nowo. Jesli okaze sie ze zyła poszla gdzies w przewodzie i nie ma szansy go wymienic mozesz zamiast np zielonej pary uzyc przykladowo niebieskiej (wazne zeby zamienic cala pare nie mozesz wykozystac jedengo przewodu z brazowej drugiego z niebieskiej)

EDIT: to samo oczywiscie na drugiej wtyczce :)
    artur150
    Level 11  
    witam

ja sie podepnę pod temat bo mam też problem z połączeniem komputera ze switchem. Internet działał normalnie i nagle zdażyło się coś takiego że wypięła się wtyczka zasilająca switch (komputer był wtedy uruchomiony). Po podłączeniu wtyczki nie świeci się dioda od portu na switchu pod który podłączony jest przewód od sieciówki tego komputera - przepinanie na inne porty nie zmienia sytuacji. Dodam że każdy port w switchu jest sprawny bo przepinając kabel od innego kompa dioda sygnalizuje że coś do porta jest wpięte. Kompa zaniosłem do innego gniazdka sieciowego (na którym pracuje inny komp) i też nic tzn. wtedy nie ma sygnalizacji świetlnej że jest coś wpięte do portu i cały czas jest komunikat że kabel sieciowy jest odłączony.
    System to winXp, komp. HP Vectra z procem 266 MHz (nie pamiętam dokładnie typu a piszę z innego miejsca teraz), karta sieciowa zintegrowana.
    Czy to może być sygnał że karta sieciowa się zepsuła?
    pozdrawiam
    Krzyq
    Level 23  
    @artur150

Bardzo możliwe. Skoro mówisz że switch działa, a karta nie. Ale na wszelki wypadek zamiast robić test diody - inny komputer podłącz do Switcha i sprawdź czy będzie miał również połączenie.

Spróbuj jeszcze wejść w połączenia sieciowe i zobacz czy połączenie nie jest po prostu wyłączone. Sprawdź też w menadżerze urządzeń czy ta karta jest widoczna.

W najgorszym przypadku jeśli padła karta - koszt nowej ok 15,-

P.S. Zadam jeszcze pytanie czy sprawdziłeś miernikiem sam kabel - jak napisano kilka postów wyżej?
    artur150
    Level 11  
    no niestety zepsuta karta sieciowa. Ale o dziwo w menadżeże jest że karta sprawna, żadnych konfliktów i że działa poprawnie. Połączenie sieciowe włączone, kabel sprawny. Próbowałem zmieniać tryby pracy tzn. 10Mbit ful/half duplex itp, odinstalowałem i ponownie zainstalowałem i nic. Zainstalowałem więc kartę na PCI i działa.

pozdrawiam

i kto by pomyślał że od takiej bzdury tj. wypięcia wtyczki zasilającej switch takie coś się może stać. Trzeba pomyśleć o protectnet żeby uniknąć tego na przyszłość.
    Krzyq
    Level 23  
    artur150 wrote:
    i kto by pomyślał że od takiej bzdury tj. wypięcia wtyczki zasilającej switch takie coś się może stać. Trzeba pomyśleć o protectnet żeby uniknąć tego na przyszłość.

Widzisz - twój HP Vectra nie jest najnowszy - każde drobne przepięcie może skutkować padaczką jakiegokolwiek sprzętu w nim zawartego. Możliwe że posypały się kondziory.

Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić w inny sposób. Odinstalować w menadżerze tą kartę i zainstalować na nowo sterowniki. Ale i tak uważam że stabilniej zawsze było na karcie PCI. Przynajmniej takie miałem wrażenie.
    artur150
    Level 11  
    fakt, ten komp faktycznie ma juz troche latek na karku :-)
    widocznie powoli przychodzi na niego pora się żegnać.

Ale tak na serio to odinstalowywałem sterowniki karto i instalowałem na nowo - nic nie pomogło, widocznie karta skończyła sie całkowicie.

2 lata temu też sie uszkodziła karta sieciowa zintegrowana i to na kompie co był 3 lata temu kupiony, więc sporo nowszy - może po prostu te zintegrowane są takie kipskie.

pozdrawiam
    qbadm
    Level 19  
    Wszystko zaczęło działać następnego dnia jak ręka odjął, bądź tu człowieku mądry ;/