logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Turbo Pascal użyć komend AT do wysyłania SMS przez modem Nokia 6210?

krzysiekk11 17 Lis 2005 20:47 12662 5
REKLAMA
  • #1 2000251
    krzysiekk11
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam !!! Prośba o pomoc totalnego lamera... czyli początkującego Turbo Pascalowicza. Jak w TP posłużyć się komendami AT (czy wogóle da się to zrobić)??? Program ma działać mniejwięcej tak, że po odebraniu jednego bitu na LPT program aktywuje inny bit na tym porcie i równocześnie wysyła SMS'a przez modem Nokii 6210. Program w części związanej z LPTem działa już bez probelmów, ale temat RS'a okazał się dla mnie nie do przeskoczenia. Naczytałem się sporo, choćby "RS232 Praktyczne programowanie" i większość postów związanych z RS232 na tym forum, ale nie znalazłem nic związanego z moim problemem. Wiem jak dobrać się do IRQ14, jak posłużyć się rejestrem 00h, 01h i 02h, ale na tym się zatrzymałem i nic.... Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc i jeszcze raz proszę o wybaczenie lamerstwa...;) Pozdrowienia dla Wszystkich odwiedzających to forum!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2000576
    stepowicz
    Poziom 17  
    Myślę, że najpierw musisz opanowac wysyłanie znaków z twojego programu do terminala. Najlepiej zrób sobie kabel null-modem do połaczenia dwóch portów com, lub też użyj programu emulującego port rs232 i spinającego dwa wirtualne porty.

Jak opanujesz już wysyłanie i obieranie pojedyńczych znaków z twojego programu do terminala, to spróbuj wysyłac całe komendy AT i odbierac odpowiedzi z modemu.

Tutaj masz wsparcie w postaci gotowej biblioteki:

http://www.programmersheaven.com/zone24/cat298/
  • REKLAMA
  • #3 2000770
    krzysiekk11
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź, plik już zaciągłem, wrzuciłem gdzie trzeba po rozpakowaniu, ale mój TP 7.0 po uruchomieniu przykładowej aplikacji, która znajduje się razem z biblioteką krzyczy że nie ma pliku...chm.... a wkleiłem tam gdzie być powinno. OK... ale bedę szukał dalej. W każdym razie bardzo dziekuję za radę...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2001365
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 605
    Załączam 2 programy do obsługi RS-232 w Turbo Pascalu. Są to programy terminalowe, ale uproszczone w ten sposób, że najpierw jest wczytywane polecenie z klawiatury, wysyłane do modemu, a potem wypisywana jest odpowiedź modemu. Można więc wykonać jedno polecenie AT.
    Programy operują na portach (bez BIOS'u), jeden z użyciem przerwań, drugi bez.
    Niestety komentarzy brak :/
    Załączniki:
    • modem.zip (1.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2016303
    krzysiekk11
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki dla Kolegów za pomoc !!! Po Waszych postach problem mam za sobą... poradziłem sobie. Pomocne okazały się programiki od kolegi Sam Sung'a i wcześniejsza propozycja monitorowania portu. Wszystko już gra. Jeszcze raz WIELKIE dzięki !!! Pozdrawiam !
  • #6 3426337
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Masz może jescze ten program co napisałeś? Też się tym zajmuję i chciałbym mieć jakiś punkt oparcia :D

A podzieliłbyś się doświadczeniami?? Co sprawiło Ci dużą trudność itp.?
REKLAMA