logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR + NOKIA 6210 + komendy AT. Czy da sie przez USART?

Borys333 10 Sty 2007 00:56 4148 6
REKLAMA
  • #1 3428030
    Borys333
    Poziom 11  
    Witam!
    Sporo tematów widziałem na ten temat, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi WPROST:
    Czy da się podłączyć Rx i Tx uC do Rx i Tx FBUS bezpośrednio (ew. z konwersją poziomów napięciowych 3V - 5V; 5V - 3V) i za pomocą USART wysyłając tekstowo komendy AT komunikować się z telefonem (połaczenia, smsy, itp?)?
    Wiem, że da się to zrobić używając protokołu FBUS, ale to chyba nie to samo co USART.
    Jeśli nie z NOKIĄ, to czy są jakieś telefony, z którymi tak się da?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3428488
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

dokładny opis podłączenia się do telefonów Nokia przez interfejs Mbus/Fbus znajdziesz w EP 7/8 z 2003 roku. Są tam prościutkie schemaciki z MAX232. Ale niestety opis samego protokołu choć jasny i klarowny nie ukazuje komend (jeśli są?) do komunikacji z telefonem w celu wysyłania czy odbierania wiadomości SMS. Są natomiast opisy komend do monitora sieci, logo i inne mniej przydatne bzdurki ;)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3429601
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Wystarczy znaleźć w internecie specyfikację komend AT dla odpowiedniej Nokii. Obedzie się nawet bez konwersji napięć jeśli µC zasilimy tym samym napięciem jak telefon. USART nie generuje napięć ujemnych tylko napięcie zasilania i masa (oczywiście w przybliżeniu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3429697
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ale kolego M.S. niektóre telefony Nokii mają tylko interfejs Mbus/Fbus a nie maja typowego RS232 (nie chodzi tu tylko o poziomy napięć) ... więc chyba o te telefony chodziło autorowi? - a jeśli tak to przez Mbus/Fbus nie da rady kontaktować się za pomocą wysyłania zwykłych komend typu AT - w tych protokołach dane przesyłane są w postaci ramek o strukturze zdefiniowanej dla tego standardu - tyle można się dowiedzieć czytając na ten temat opracowania.

... ale jeśli autorowi wbrew zapytania o Fbus chodziło o kontaktowanie się poprzez zwykły RS232 to jasne, że można tylko dokonać wykłej konwersji za pomocą diod zenerka plus rezystorki i już ;)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3434003
    Borys333
    Poziom 11  
    Jak najbardziej chodzi mi o telefony z Fbus/Mbus (nokia 6210 ma tylko takie). Rozumiem że w związku z powyższym, aby wysłać z tego telefonu SMS na przykład, trzeba jednak zagłębić się w te protokoły i nie da się tego zrobić tak "hop/siup"....?
    Szkoda troche. Widać będę się jednak musiał douczyć :D
    Dzięki wielkie za pomoc.
    Pozdrawiam!
  • #6 3434121
    mirekk36
    Poziom 42  
    hmm w tych numereach EP o których pisałem, jest to fajnie wyjaśnione i nie jest ten protokół naprawdę trudny (uwierz mi na słowo :) ) tyle tylko że trzeba by było jeszcze gdzieś doszukać się informacji jak przez ten protokół wysyłać czy odbierać SMSy bo tego akurat nie było tam opisanego... a szkoda, bo też bym wtedy miał większe po POPISu ;)

pozdrówka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości komunikacji mikrokontrolera AVR z telefonem Nokia 6210 za pomocą interfejsu USART i komend AT. Nokia 6210 posiada jedynie interfejsy Mbus/Fbus, które różnią się od standardowego RS232 i nie obsługują bezpośrednio tekstowych komend AT. Połączenie Rx i Tx mikrokontrolera z liniami Fbus wymaga konwersji poziomów napięć (3V-5V) oraz znajomości protokołu ramkowego Fbus, który nie przesyła danych w formie prostych komend tekstowych. W literaturze (np. EP 7/8 z 2003) dostępne są schematy podłączenia z użyciem układu MAX232 oraz opisy protokołu, jednak brak jest jasnych komend do wysyłania SMS-ów przez Fbus. W przypadku telefonów z interfejsem RS232 możliwa jest komunikacja przez USART i komendy AT, często bez konieczności konwersji napięć, jeśli mikrokontroler i telefon zasilane są tym samym napięciem. Wnioskiem jest, że z telefonem Nokia 6210 komunikacja tekstowa komendami AT przez USART bezpośrednio nie jest możliwa i wymaga implementacji protokołu Fbus. Dla innych telefonów z RS232 komunikacja AT przez USART jest wykonalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA