logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu

Marko121 26 Gru 2022 16:28 1944 14
  • #1 20352776
    Marko121
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Witam . Sterownik sevcon Mos90 jak w temacie, od zwyżki JLG N40 . Sterownik sygnalizuje błąd nr 4 (cztery błyski) . Czy to oznacza ze sterownik jest uszkodzony ? Co mógłbym sprawdzić żeby się przekonać na 100% ze to sterownik lub cos innego ?
    W środku sterownik zalany twardą masą trudno to wydłubać. Może ktoś cos podpowie , może jakieś metody jak wyjąc bebechy z tej masy ? może jakieś w miarę tanie źródła zakupu lub serwisu ?
    Każda logiczna podpowiedz na temat mile widziana
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • SEVCON-MOS90-MANUAL.pdf (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20353471
    Marko121
    Poziom 17  
    tak .... rzeczowo i na temat .... mam dokumentacje i zamieszczam powyżej żeby ktoś nie myślał ze to tajemnica , ale opisy błędów nie wiele mi mówią , może jestem za slaby z angielskiego
    jakbyś był tak miły przetłumaczyć na chłopski :) poza tym.... robiłeś cos takiego czy nie? chcesz pomóc czy nabijać posty?

no nie paniemaju tego
    Załączniki:
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu 2.png (151.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu 1.png (127.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20354475
    Marko121
    Poziom 17  
    W tych zwyżkach to raczej trudno spotkać sterownik innej firmy (to prawie nie możliwe) Po mojemu sterownik jest uszkodzony ale chciałbym się upewnić pytając kogoś kto przerobił ten temat, chciałbym wiedzieć który sygnał lub jego brak (na którym pinie sterownika) powoduje generowanie tego błędu nr4
    Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu
  • #6 20357087
    tomek70
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Sprawdź styczniki od silników jazdy.
  • #7 20357714
    Marko121
    Poziom 17  
    styczniki od silników jazdy się załączają jak je wysteruje ręcznie . Sterownik wyciągnąłem i podłączyłem na stole wystarczy ze podłączę zasilanie na pin 6 i 2 nie symulując żadnych sygnałów wejściowych (załączających pompę lub jazdę ) sterownik już pokazuje ten błąd .W zwyżce sterownik nie sterował żadnym stycznikiem tez od razu po podaniu mu zasilania (bez użycia żadnych funkcji w zwyżce) wyświetlał ten błąd
  • #9 20358274
    Marko121
    Poziom 17  
    ale gdzie ? jeśli chodzi o styczniki to cewkami styczników jazda przód/tył steruje wyjście sterownika 15- przód i 17-tył zamiast styczników na stole są żarówki do plusa jeśli zostawię te styki w powietrzu to dioda zostaje ciemna (przy prawidłowej pracy powinna świecić światłem ciągłym ) czyli sterownik jest całkiem wyłączony i nie sygnalizuje błędów (czyli blokuje się zanim dojdzie do dalszej procedury sprawdzenia wejść) .Wiec generalnie sterownik rozpoznaje że ma tam (na 15,17 żarówki do plusa ) podłączone cewki tylko czemu ten błąd 4 ciągle skoro widzi cewki ....

No tak .... popełniłem błąd , zamiast silnika podłączyłem żarówkę do wyjścia "A" sterownika i dla tego sterownik podczas inicjalizacji widząc zasilanie na wyjściu A zasugerował ze sklejone są styki stycznika jazdy i wyświetlał błąd nr4 Podczas uruchomienia sterownika nie może być podłączonego obciążenia na wyjściu " A " do plusa zasilania
    Musze teraz szukać uszkodzenia w zwyżce . Przynajmniej wiem już, ze sterownik działa, przynajmniej na tym etapie
  • #10 20395898
    Marko121
    Poziom 17  
    Znowu potrzebował bym jakiejś podpowiedzi . Błąd nr4 usunąłem - zwarte styki jazdy Potem wyskakiwał błędy nr. 6 naprawiłem wiec dżojstik (był uszkodzony )
    Niestety teraz wyskakuje błąd nr10 (błąd elektroniki ) i już ręce mi opadły . Wszystkie funkcje zwyżki działają tylko jest problem z jazdą czyli :
    Sterownik po inicjalizacji (wciśnięty pedał w koszu) zapala się dioda i czeka na polecenia następnie włączenie jazdy przód lub tył- zwyżka jedzie kawałek po czym sama zatrzymuje się i sterownik wyrzuca błąd nr10 (błąd elektroniki ) Może ktoś przybliżyć mi działanie modułu tacho w te zwyżce ? chodzi o sygnały z modułu tacho do sterownika jak i samego tacho czujnika z silnika do modułu tacho - może tu jest problem ?
    Jeśli ktoś, cos może podpowiedzieć, to bardzo bym prosił
    Załączniki:
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu tacho2.png (547.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu tacho.png (422.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu tacho sterownik.jpeg (488.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu IMG_20221223_122013.jpg (2.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterownik Sevcon MOS90 C - błąd nr 4: przyczyny, diagnoza, możliwe naprawy i źródła zakupu/serwisu IMG_20221230_015702.jpg (2.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20402890
    2165
    Poziom 2  
    mam pytanie ?wg której aplikacji najszybciej sprawdze sterownik ?
    wg tej najprostrzej po podaniu sygnału do jazdy do przodu zaczyna dioda migac 3 razy do tylu to samo.wyjscia przód ,tył to pin 1 i 10 a kolega wspomina o 15 i 17 ? jak to jest ?
    Dzieki za pomoc,podpowiedz
    Załączniki:
    • SEVCON-MOS90-MANUAL.pdf (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20408077
    Marko121
    Poziom 17  
    To ,które wyjście do czego na jakim pinie jest programowane z programatora w zależności gdzie i w jakiej konfiguracji sterownik ma być zastosowany. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji ale nie miałem nigdy odczynienia z takim programatorem, wiec nie wiem co dokładnie i jak można zaprogramować ale programator taki istnieje .

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak powinien kształtować się sygnał z tachogeneratora do tacho-board oraz z wyjścia tacho -board na pin 2 i 12 sterownika mos-90 ?
    Bardzo proszę jakiegoś fachowca o podpowiedz
  • #13 20454395
    Marko121
    Poziom 17  
    To ,które wyjście do czego na jakim pinie jest programowane z programatora w zależności gdzie i w jakiej konfiguracji sterownik ma być zastosowany. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji ale nie miałem nigdy odczynienia z takim programatorem, wiec nie wiem co dokładnie i jak można zaprogramować ale programator taki istnieje .

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak powinien kształtować się sygnał z tachogeneratora do tacho-board oraz z wyjścia tacho -board na pin 2 i 12 sterownika mos-90 ?
    Bardzo proszę jakiegoś fachowca o podpowiedz
  • #14 20633359
    arkadiuszlozinski75
    Poziom 1  
    Witam,
    czy udało Ci się ogarnąć ten temat ?

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik Sevcon MOS90 C, używany w zwyżkach JLG N40, sygnalizuje błąd nr 4, co może sugerować uszkodzenie. Użytkownicy dyskutują o możliwych przyczynach, takich jak stan styczników oraz sygnały na pinach sterownika. Po podłączeniu sterownika na stole, błąd nr 4 występuje nawet bez obciążenia, co wskazuje na problem z samym sterownikiem. Użytkownik odkrył, że błąd ten może być spowodowany podłączeniem żarówki zamiast silnika. Po usunięciu błędu nr 4, pojawił się błąd nr 10, który okazał się być związany z uszkodzonym silniczkiem tacho. W dyskusji poruszono również kwestie programowania pinów oraz sygnałów z tachogeneratora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA