Witam Wszystkich , czy mógłby mi ktoś z Szanownych Forumowiczów pomóc odszyfrować co to za diody po oznaczeniach widocznych na zdjęciach ?
Pierwsza pracuje w bramce IRFL014 napędzanej UC3844, a druga miedzy bazą tranzystora S2000AF a zasilaniem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ona jest sprawna? Wylutuj, zmierz, jak jest powyżej 0,7V to zenerka, jak ok 0,2-0,3V to schottkyego.
Nie mam pewności, że to zenerka, dlatego napisałem że może być.
Niestety nie jest sprawna , więc nie mam jak zmierzyć. Ale ona to w ogóle to zabezpiecza bramkę mosfet'a prawda?
A co do tej drugiej diody to ma Kolega jakiś pomysł? Ja myślę, że jest to jakaś zwykła dioda prostownicza , bo obok jest taka sama i mierząc ją wychodzi mi 0,52V. Tylko nie wiem na jakie napięcie powinna być. Morze dodam, że jest to płytka zasilacza (tak sądzę) w regulatorze DMV2342
do silnika DC.
Pozdrawiam
Diody do pomiarów były wylutowane? Jeśli nie były, to pomiary są niepewne. Jak uszkodzona jest taka dioda (y), to pewnie jest uszkodzonych jeszcze dużo elementów w "okolicy". Takie diody bardzo rzadko psują się "same z siebie".
Witam. Oczywiście diody były wylutowane do pomiaru. I jak kolega pisze samo nic się nie dzieje, urządzenie zostało potraktowane wodą i rzeczywiście wszystkie elementy są do wymiany, ale to już mam opanowane. Została tylko ta dioda i myślę, że wstawię jakiegoś Schottky'ego na 40V jak na schemacie poglądowym . Gdyż tam tranzystor i mój mają takie samo napięcie Vgs.
Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji diod w układzie z bramką IRFL014 napędzaną UC3844 oraz diodą między bazą tranzystora S2000AF a zasilaniem. W odpowiedziach zasugerowano, że pierwsza dioda może być diodą Zenera BZX84C18, jednak istnieje również możliwość, że jest to dioda Schottky'ego. Użytkownik zauważył, że dioda nie działa, co może wskazywać na uszkodzenie innych elementów w układzie. Druga dioda, według użytkownika, może być zwykłą diodą prostowniczą, a jej pomiar wykazał 0,52V. Użytkownik planuje wymienić uszkodzoną diodę na Schottky'ego o napięciu 40V, zgodnie z dokumentacją. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.