logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg?

18ziomus 26 Gru 2022 19:25 1707 5
REKLAMA
  • #1 20353013
    18ziomus
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie Wszystkich.
    Mam dla swoich chłopców auto na akumulator 12 V (właściwie 2 ×6 V). Do auta jest pilot. Pilot działa "nad" kierowcą w aucie. Może je zatrzymać mimo wciśniętego gazu lub podczas jazdy do przodu włączyć wsteczny. W aucie jest tylko pedał gazu, drążek zmiany biegów (przód, tył, neutralny - luz), kierownica i stacyjka oczywiście. Na pilocie przód, tył, lewo, prawo, stop oraz + i -, który zmienia biegi. Są 3, które sygnalizują diody zapalające się na pilocie. I problem w tym, że auto bez pilota działa cały czas na 2. biegu. Napięcie na silniki to około 7 V na 2. biegu. W pilocie na pierwszym biegu jest 5 V, na 2. biegu 7 V, a na 3. biegu 12 V. Bez pilota auto jedzie do przodu i do tyłu tylko na 7 V. Czy można w jakiś prosty sposób coś przelutować na płytce, aby ciągle było 12 V?
    Wrzucam parę zdjęć płytki, aby pokazać jak to wygląda.

Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg? Auto dla dzieci na akumulator 12 V - jak ustawić na stałe 3. bieg?
  • REKLAMA
  • #2 20353139
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Jest to spowodowane ochroną dziecka kierowcy oraz elektroniki. Być może ruszanie na 3. biegu mogłoby spowodować poważny uraz kręgosłupa dziecka.
  • REKLAMA
  • #3 20353248
    18ziomus
    Poziom 11  
    Ale sterując pilotem, można ruszać z 3. biegu i do przodu i do tyłu. A po zmianie biegu na 3. na pilocie auto i tak jedzie ciągle na 2., jeśli to dziecko wciska gaz.
    Rozumiem, że to ochrona, aby dziecko samo, gdy rodzic nie ma pilota w ręku, nie jechało za szybko, ale dzieci już są duże, a chciałem im zmodyfikować samochód, niech się jeszcze nim pobawią, zanim się go pozbędziemy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20367517
    18ziomus
    Poziom 11  
    Wiem i nie zamierzam. Nie chcę, aby jeździł szybciej niż fabrycznie, tylko aby jeździł bez zwalniania do niższej prędkości bez pilota. Ale chyba po prostu wyrzucę całą elektronikę i zrobię to na 2 przekaźnikach skoro, nikt nie potrafi pomóc.
  • #6 21030906
    radekkowalski98
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Cześć, mam dokładnie taki sam model samochodzika i ten sam problem, tyle, że u mnie na jeździe z pedału przyspieszenia jest 10v zamiast 12v. Moduł taki sam. Znalazł ktoś rozwiązanie, żeby z pedału w samochodziku było 12v?
REKLAMA