logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uwalić mobo przy flash bios-dwa rózne ramy/prędkośći

stahurski 28 Gru 2022 09:06 405 10
REKLAMA
  • #1 20355270
    stahurski
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Właśnie moje mobo MSI A 320M-A PRO odeszło raczej bezpowrotnie,zrobiłem upgrade bios zgodnie ze sztuką,ale zapomniałem o jednej ważnej rzeczy ,że mam 2 kośći ram micron o różnych prędkościach 2100 i 2300 ustawione w biosie na sztywno 2100.
    Po zakończonym /flash bios/ płyta sygnallizuje błąd pamięci /3x long beep/ i nic nie pomaga ,reset/clear na zworce,wyjęcie gpu czy wyjęcie ramów.
    Flash bios od lat robiłem z sukcesem ,ale zawsze miałem 2 identyczne kości.
    Pc stoi i czeka na nowe mobo i ram.
    Nowe mobo jest w drodze,nawet kupiłem nowy/używany ram bo nie wiem czy tamte kości ram się też nie zepsuły,albo czy nie zepsują mnowego mobo.
    Już miałem taki przypadek ,że kość ram (crucial) uwalała sloty(ale najpierw uszkodzone mobo uwaliło ram) był slot dobry a po włożeniu feralnej kości slot uwalony,zorientowałem się nie od razu.
  • REKLAMA
  • #2 20355419
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10432
    Nauczysz sie kiedys, ze spacje wstawia sie po przecinku, a nie przed (lub wcale), czy to zbyt trudne?

Ram i jego taktowanie nie ma znaczenia, o ile jest sprawny.

Jaki masz procesor? Jaki dokladnie bios wgrales? Dlaczego nie przywrocisz kopi oryginalnego biosu przy pomocy programatora?
  • REKLAMA
  • #3 20355483
    stahurski
    Poziom 14  
    Miałem wersję biosu 7C51v12 ,wgrałem 7C51v16.Sławny Ryzen 5 1500X ,przygody we wcześniejszych tematach moich .
    Płytę główną kupiłem używaną ,kupiłem jedną ,wszystko działa, kupiłem drugą identyczną od tego samego sprzedawcy na alledrogo ,po 2 miesiącach pierwsza nie wstała po uśpieniu-normalnie cegła.Obie się długo uruchamiały,logo płyty pojawiało się po 10-15 sekundach,używki z recyklingu pewnie.
    Zamówiłem nową GIGABYTE GA-A320M-S2H,ale też pod górkę,media expert przedłuża transkcję o 2 dni ,nie wiadomo o co chodzi,pewnie anulują z powodu braku,bo się skończyły.
    Chyba wrócę do mojego poprzedniego dalej działającego pc z I5-2320 z ddr3,a już się przyzwyczaiłem do szybkości/responsyności ryzena ,teraz każdy inny sprzęt mam wrażenie zamulania,szczególnie trzeci pc z athlonem II X4 645.

O co chodzi z tym programatorem.
  • Pomocny post
    #4 20355549
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > O co chodzi z tym programatorem.

O wgranie biosu przy pomocy programtora, tyle, ze pewnie kosc jest przylutowana, trzeba wylutowac, zaprogramowac i wlutowac ponownie.

Stalaby Ci sie jakas krzywda jakbys w koncu napisal tak:
    "Miałem wersję biosu 7C51v12, wgrałem 7C51v16. Sławny Ryzen 5 1500X, przygody we wcześniejszych tematach moich."
    Zamiast tak:
    "Miałem wersję biosu 7C51v12 ,wgrałem 7C51v16.Sławny Ryzen 5 1500X ,przygody we wcześniejszych tematach moich ."

Uzywanie poprawnie spacji nie jest az takie trudne!
  • #5 20355579
    stahurski
    Poziom 14  
    A to chodzi, najpierw przecinek potem spacja, a przed kropką nie dajemy spacji, ale numer. A u mnie na odwrót, taki styl-piszę z rozpędu, automatycznie.
    Wżyciu bym nie wpadł, że takie baboki walę.

Kolobos napisał:
    >

Uzywanie poprawnie spacji nie jest az takie trudne!

Postaw się na miejscu założyciela wątku, pc mu się sypie, nie ma narzędzia pracy, czas go goni, jest sfrustrowany,ale musi pisać idealnie, nice
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20355605
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Postaw się na miejscu założyciela wątku, pc mu się sypie, nie ma narzędzia pracy, czas go goni, jest sfrustrowany,ale musi pisać idealnie, nice

Gdyby to bylo raz to ok, ale przeciez tak samo piszesz we wszystkich 214 postach, ktore napisales na forum.

Co do plyty to wgraj programatorem i wszystko powinno dzialac, o ile to tylko problem z biosem, a nie np. przy okazji plyta padla.
  • #7 20356085
    stahurski
    Poziom 14  
    Mógłbym kupić Programator CH341A pamięć SPI Flash EEPROM TTL z alledrogo.
    W sumie to ma już 2 sztuki: MSI A 320M-A PRO i Asrock A320M-DVS R4.0, które są wadliwe/do wyrzucenia. Mogę podziałać,nie mam nic do stracenia.
    Problem z lutowaniem ,można bez wylutowywania?
    Chociaż mam nową stacja lutowniczą ZHAOXIN 936AH, pozostałość po projekcie który się nigdy nie doczekał realizacji,a stacja została. Miałem na niej się nauczyć lutować przy budowie zwrotnicy kolumny DIY - STX
  • REKLAMA
  • #8 20356105
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozna probowac klipsem, ale moze byc z tym ciezko, do tego pewnie potrzebny Ci adapter dla 1.8V + adapter zeby zamontowac kosc.
  • #9 20356158
    stahurski
    Poziom 14  
    Na tym filmie:
    Link
    to nawet łatwe z tym klipsem,tylko musi złapać kontakt.
  • Pomocny post
    #10 20356169
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ale podlaczajac klips zasilasz przy okazji plyte, co moze uniemozliwic programowanie.
  • #11 20356180
    stahurski
    Poziom 14  
    Czyli szansa na sukces to 50%.
    A jakbym chciał tą lutownicą (plecionka do pomocy, lub odsysacz), to bez hot air pójdzie odlutować ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI A320M-A PRO po nieudanym flashu BIOS-u, który spowodował błąd pamięci (3 długie sygnały dźwiękowe). Użytkownik zapomniał o różnicy w prędkości pamięci RAM (2100 i 2300 MHz) i ustawił je na 2100 MHz. Po aktualizacji BIOS-u płyta nie uruchamia się, a użytkownik planuje zakup nowej płyty głównej (GIGABYTE GA-A320M-S2H) oraz pamięci RAM. W dyskusji poruszono również możliwość użycia programatora do wgrania BIOS-u, co może wymagać wylutowania pamięci, oraz problemy związane z lutowaniem. Użytkownik rozważa zakup programatora CH341A i użycie klipsa do programowania pamięci bez wylutowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA