logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań

Wbenek27 28 Gru 2022 13:07 1566 10
  • #1 20355623
    Wbenek27
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, potrzebuje porady jak podłączyć łącznik krzywkowy. Kupiłem L-0-P, mam dwa źródła zasilania i jedną pompę, chcę podłączyć w ten sposób aby na L pompa załączała się z zasilania 1, a na P z zasilania 2.
  • #2 20355630
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Nie da się. Za mało styków. Potrzebujesz na każde wyjście 2 osobne wejścia. Przykładowo "W" łączy się z L2 lub L3. Potrzebowałbyś drugi taki, powiedzmy nawet "V" który łączy się z L4 lub L5. Tutaj masz ponownie L2 i L3, także to nie zadziała. Zły przełącznik kupiłeś.
  • #3 20355664
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Musisz kupić taki jak do agregatu np. agregat-0-sieć.
  • #4 20369638
    Wbenek27
    Poziom 11  
    Zgodnie z zaleceniami oddałem poprzedni przełącznik i zakupiłem taki sieć-agregat. Bardzo bym prosił o pomoc w podłączeniu. Schematy żadnego nie dostałem więc wrzucę fotki. Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań
  • #5 20369695
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    Może to coś ci pomoże:
  • #6 20369944
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Odwróć pokrywkę, może jest od spodu. Karteczka powinna być tak czy inaczej. Dziwne. Ale schemat Kolegi ta_tar powinien pomóc.
  • #8 20371053
    Wbenek27
    Poziom 11  
    Pobrałem schemat od producenta, a czy mógł bym prosić żeby mi ktoś narysował jaki przewód do jakiego styku bo boję się, że coś źle zrobię. Z góry bardzo dziękuję.
    Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań Łącznik krzywkowy - jak podłączyć do dwóch zasilań
  • Pomocny post
    #9 20371094
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    Straszne zamieszanie w schematach - na zdjęciu widać, że są zwory, takie miedziane - schemat więc powinien być taki jak w #5.
    Sprawdź czy zwory łączą 1-3, 5-7 i 9-11. Jeżeli tak to do 1 podłącz L z pompy. do 5 N z pompy.
    do 2 podłącz L zasilania 1, a do 4 L zasilania 2
    do 6 N zasilania 1, do 8 N zasilania 2

Jak nie ma tych zwor to trzeba tam założyć takie zwory z kawałka przewodu.

Jak masz fantazje to możesz L i N zamienić miejscami albo użyć ostatniej sekcji 9,10,11,12 ale widzę że schematy prostego łącznika to trudna sprawa.
  • #10 20372270
    Wbenek27
    Poziom 11  
    Dziękuję, zwory miedziane łączą się tak jak napisałeś , tak więc spróbuję to wszystko tak połączyć. Przyznam się, że robię instalacje domowe od 20 lat, ale nigdy takiego łącznika krzywkowego nie podłączałem, schemacik faktycznie jest prosty, z tym, że nie widzę na nim właśnie tych zworek miedzianych i dla tego nie za bardzo mogę rozkminić co z czym się łączy...oczywiście sprawdzałem miernikiem, ale wolę poradę fachowca który to już robił. Jeszcze raz dziękuję !!!
  • #11 20372572
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    Wbenek27 napisał:
    nie widzę na nim właśnie tych zworek miedzianych
    To porównaj schemat z #5

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej podłączenia łącznika krzywkowego L-0-P do dwóch źródeł zasilania dla jednej pompy. Otrzymał wskazówki, że pierwotnie zakupiony przełącznik nie miał wystarczającej liczby styków, co uniemożliwiało prawidłowe podłączenie. Po wymianie na przełącznik sieć-agregat, użytkownik prosił o pomoc w podłączeniu, przesyłając zdjęcia schematów. Ostatecznie, po uzyskaniu wskazówek dotyczących zwor miedzianych i ich połączeń, użytkownik był w stanie zrozumieć, jak prawidłowo podłączyć urządzenie, mimo wcześniejszych obaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA