logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączanie opraw schodowych 12V do tablicy - rozwój wątków: zasilacz, przewody, schemat

tomaszgrzyb91 29 Gru 2022 00:34 789 5
REKLAMA
  • #1 20356971
    tomaszgrzyb91
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chciałbym Was prosić o poradę/wytłumaczenie jak to działa bo szukałem w wielu miejscach ale nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie mam w domu zamontowaną przez dewelopera tablicę 12V do podłączenia oświetlenia schodowego. Kupiłem ostatnio oprawy schodowe 12V (zdjęcie w załączeniu) tylko w nich są 2 przewody oznaczone jako plus i minus. Wg schematu powinienem dokupić jeszcze zasilacz. Ale z tego co widzę zasilacz ma redukować z 230V na 12V, a skoro ja już mam wydzieloną tablicę 12V to czy to zadziała? Czy jest tu w ogóle potrzebny zasilacz dopuszkowy dla każdej jednej oprawy? A jeśli nie, to jak to podłączyć? Bo w puszkach ze ściany wychodzi miękki przewód 3 żyłowy, a oprawa ma już tylko 2 żyły. Podłączanie opraw schodowych 12V do tablicy - rozwój wątków: zasilacz, przewody, schemat Z góry wielkie dzięki za pomoc :) Podłączanie opraw schodowych 12V do tablicy - rozwój wątków: zasilacz, przewody, schemat Podłączanie opraw schodowych 12V do tablicy - rozwój wątków: zasilacz, przewody, schemat
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20356986
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 221
    Odizoluj w puszce przewody niebieski i brązowy i zmierz multimetrem napięcie .
    Jak masz 12v sprawa jest rozwiązana.
    Podłącz oprawy schodowe 12V do przewodów(czerwony plus) i powinno działać.
    Oczywiście tylko wtedy kiedy w puszce przewody mają 12v a nie 230v.

Dodano po 4 [minuty]:

Zobacz jeszcze jeżeli jest to jakiej mocy masz transformator,żebyś wiedział ile tych opraw możesz podłączyć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20357001
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    Na tablicy masz 2x przekaźniki bistabilne na 230 VAC. Ze ściany wychodzą prawdopodobnie kable L-N-PE 230 V.
    Upewnij się, zmierz miernikiem na zakresie 750 V AC / ~.

Jesteś pewien, że deweloper zamontował zasilacz na tablicy?
    Ciągnięcie 12 V z tablicy wymaga grubych przewodów, żeby uniknąć spadków napięcia. Parędziesiąt metrów takiego kabla staje się droższe niż zasilacz 230 V/ 12V.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20357075
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2896
    Zdjęcie całej rozdzielnicy by się przydało. Tu nie widać zasilaczy. To są przekaźniki bistabilne i uprzedzajac kolejne pytania czemu nie działają to są one wyzwalane włącznikami dzwonkowymi a nie schodowymi jak w tradycyjnej instalacji schodowej.
  • #6 21158014
    tomaszgrzyb91
    Poziom 2  
    Zmierzone napięcie na wyjściu w okolicach 230 V, więc wymagane było zamontowanie gniazdek zasilaczy na 12 V.
REKLAMA