logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego żarówki energooszczędne mrygają co kilka sekund?

kachu23 18 Lis 2005 07:15 11384 7
REKLAMA
  • #1 2001250
    kachu23
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam mam problem z instalacja domowa a dokładniej z żarówkami energooszczędnymi które mrygają z częstotliwiościa kilku sekund

próbowałem juz wymontować wyłącznik i odwrócić zasilanie na oprawce ale niestety nic nie pomogło
    co to moze być ??
  • REKLAMA
  • #2 2001257
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam :D
    a masz może włącznik na ścianie do tej żarówki z lampką ?? taką co świeci jak jest żarówka wyłączona.
    Żarówka mruga w tedy jak jest wyłączona ?
    PoZdRaWiAm MaReK
  • REKLAMA
  • #3 2002202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2002838
    drZoidberg
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam.
    Odpowiedź już otrzymałeś od innych - masz pewnie w wyłączniku diodę lub neonówkę podświetlającą. Jeśli wyłącznik jest pojedynczy, a nie świecznikowy to można go wymienić na schodowy. W każdym wypadku najprościej jednak albo wyłączyć podświetlanie, albo włączyć je po prostu na stałe. Nikt od tego nie zbankrutuje ;)

P.S. Jeśli nawet na Elektrodzie wszyscy zaczną na świetlówki pisać żarówki, to naród do reszty zgłupieje... Dawniej tak mówiono tylko w reklamach. Eh...
  • REKLAMA
  • #5 2002983
    kachu23
    Poziom 14  
    witam
    niestety nie mam żadnych podświetleń w wyłącznikach
    a pisałem że mryganie wystepuje także z odłączonym wyłącznikiem
    przyczyna tkwi gdzie indziej i tu jest problem
    bo o podświetleniu wyłączników wiedziałem
  • #7 2003053
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Witam
    Może masz cały czas fazę na żarówce, sprawdź. W takim przypadku zamień przewody.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Dlaczego żarówki energooszczędne mrygają co kilka sekund? żarówka.jpg (21.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2003339
    kachu23
    Poziom 14  
    sprawdzałe na żadnej żarówce nie ma fazy
    faza przechodzi przez wyłącznik a mimo to na przewodach w oprawce przy odłączonym wyłączniku jest napięcie ok. 100V

jest to bardzo dziwne czy jest mozliwe aby gdzieś było przebicie w syficie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem migotania żarówek energooszczędnych co kilka sekund może wynikać z obecności podświetlanych wyłączników wyposażonych w neonówki lub diody, które przepuszczają niewielki prąd ładujący kondensator świetlówki kompaktowej, powodując migotanie. Jeśli jednak wyłączniki nie mają podświetlenia, a migotanie występuje nawet przy odłączonym wyłączniku, przyczyną może być nieprawidłowe podłączenie instalacji elektrycznej, np. wyłącznik przerywa przewód neutralny zamiast fazowego lub występuje przebicie w instalacji, co powoduje obecność napięcia około 100 V na przewodach przy wyłączonym wyłączniku. Zaleca się sprawdzenie, czy faza jest prawidłowo prowadzona do oprawki oraz ewentualną korektę połączeń w puszce rozgałęźnej, aby wyłącznik przerywał przewód fazowy, co eliminuje migotanie żarówek energooszczędnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA