logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migotanie żarówek energooszczędnych przy podświetlanych wyłącznikach - jak to naprawić?

b.krzysiek 26 Wrz 2005 10:54 3757 6
REKLAMA
  • #1 1850158
    b.krzysiek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mam pytanie, może banalne ale mimo wszystko proszę o poradę.
    Zamontowałem w domu żarówki energooszczędne, no i tam gdzie wyłączniki są podświetlane moje świetlówki dziwnie się zachowują. Co pewien czas migają mimo wyłączonego światła. Jest na to jakiś sposób oprócz wymontowania neonówek z wyłączników?
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1850164
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Witam
    Niestety nie. Musisz wymontować neonówki z wyłączników.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1850173
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    To normalne. Neonówka też trochę przewodzi prąd - ładują się kondensatory w świetlówkach i te próbują zaświecic się. Rozwiązania są 2 - albo wywalasz neonówki (wystarczy je przełączyć aby świeciły stale) albo w każdy obwód wkręcasz jedna zwykłą żarówke dowolnej mocy. Można by też pokombinować z jakimś rezystorem włączonym równolegle do świetlówek ale jego wartość trzeba by jakoś określić doświadczalnie.
  • #4 2214472
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    A ja mysle za mozna doprowadzic do kaznej neonowki "zero" i podlaczyc ja tak zeby swiecila na stale, nawet kiedy swiatlo jest wlaczone. Czyli podlaczyc ja do fazy i "zera" Problem w tym zeby nie kuc zaduzo scian. czasami "zero" idze w tej samej puszcze co wlacznik.

schemat:
    Załączniki:
    • Migotanie żarówek energooszczędnych przy podświetlanych wyłącznikach - jak to naprawić? Nowy-2.jpg (35.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2214661
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    zgadzam się z kolegą Aleksandrem_01.że należy wyciąć podświetlenie wyłącznika.Żarówka energooszczędna w stopce ma układ przetwornicy która chce wystartować z powodu podanego napięcia (zamykającego się przez neonówke),dlatego pojawia się miganie światła
  • #6 2235821
    bogdand
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    zastosuj zamiast neonówki diodę led w szeregu ze 100kilowym rezystore, Działa na 100% bo miałem taki sam problem.

Dodano po 4 [minuty]:

Chciałem jeszcze podkreślić że nie należy montować żarówek energooszczędnych w miejscach gdzie często miał by być włączanenp: klatki schodowe, korytarze czy przedpokoje. Częste załączanie i wyłączanie w znacznym stopniu skaaca żywotność.
  • REKLAMA
  • #7 2359588
    Lej5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zarówki energooszczedne sa droge bo od 8-15 zł a jeśli uzywasz ich w taki sposób że świecą prze z długi czas to ci wyjdzie na plus ale jeśli jesteś w domu i a to ty włączisz na chwile a to synek ,zona i tak dalej to ta inwestycja wyniesie cię wiecej niz jakbys uzytkował normalne zarówki przez cały roka te energoosczedne to tak świecą jak 20 W

Podsumowanie tematu

✨ Migotanie żarówek energooszczędnych przy podświetlanych wyłącznikach jest spowodowane przewodzeniem prądu przez neonówki w wyłącznikach, co powoduje ładowanie kondensatorów w świetlówkach i ich niekontrolowane zapalanie się. Podświetlenie wyłącznika wprowadza napięcie, które aktywuje układ przetwornicy w żarówkach energooszczędnych, skutkując migotaniem światła mimo wyłączonego przełącznika. Rozwiązania obejmują: demontaż neonówek z wyłączników, zastąpienie ich diodą LED w szeregu z rezystorem około 100 kΩ, wkręcenie w obwód zwykłej żarówki o dowolnej mocy lub podłączenie neonówki do stałego zasilania (fazy i neutralnego) tak, aby świeciła stale. Stosowanie żarówek energooszczędnych w miejscach z częstym włączaniem i wyłączaniem (np. klatki schodowe) jest niezalecane ze względu na skróconą żywotność. Koszt i efektywność ekonomiczna tych żarówek zależy od czasu ich pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA