logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch TCA5201 - Bosch TCA5201 - kawa nie wypływa przez dysze, tylko trafia do tacki

mtbchn 30 Gru 2022 11:38 1209 4
REKLAMA
  • #1 20359215
    mtbchn
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Bosch TCA5201 - Bosch TCA5201 - kawa nie wypływa przez dysze, tylko trafia do tacki

Cześć,

Mam ekspres ciśnieniowy Bosch TCA5201, który służył mi bezawaryjnie od 15 lat. Dzisiaj rano, próba zrobienia kawy zakończyła się fiaskiem. Kawa zamiast trafić do filiżanki, leci do tacki (tam gdzie również znajduje się pojemnik na fusy). Próbowałem kilkukrotnie - efekt ten sam, kawa nie leci przez dyszę. Zdjąłem przednią osłonę, by się upewnić czy przypadkiem nie zsunął się wężyk z dozownika kawy (w miejscu, skąd trafia do filiżanki) - wszystko ok, wężyk na swoim miejscu.

Znalazłem informację, że przyczyną tej usterki jest zawór spustowy przekładni (symbol części: 00622540). W związku z tym mam dwa pytania:

1) Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić, że winowajcą jest faktycznie ten zawór? Wolałbym mieć pewność, zanim go zamówię.

2) Czy możecie mnie poratować jakąś instrukcją wymiany tegoż zaworu w ekspresie Bosch TCA5201?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 20359367
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    mtbchn napisał:
    1) Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić, że winowajcą jest faktycznie ten zawór?

Możesz, a nawet musisz. Najlepiej naocznie, musisz widzieć skąd jest wyciek.
    mtbchn napisał:
    Kawa zamiast trafić do filiżanki, leci do tacki

Jesteś pewny że do tacki trafia kawa a nie woda?
  • REKLAMA
  • #3 20359414
    mtbchn
    Poziom 3  
    sorier napisał:
    mtbchn napisał:
    1) Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić, że winowajcą jest faktycznie ten zawór?

Możesz, a nawet musisz. Najlepiej naocznie, musisz widzieć skąd jest wyciek.

Jestem w stanie tak zdjąć obudowę, żeby to podejrzeć w czasie pracy ekspresu? Czy coś jeszcze poza zaworem spustowym może dawać taki objaw? Kawa spływa do tacki i wydobywa się też spod ekspresu (nie przelewa się z tacki).

mtbchn napisał:
    Kawa zamiast trafić do filiżanki, leci do tacki

Jesteś pewny że do tacki trafia kawa a nie woda?

Wyczyściłem tackę na błysk (tak by nie było żadnych zabrudzeń od kawy), taki efekt trafia do tacki:
  • REKLAMA
  • #4 20359478
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Zawór drenażowy nie ma kontaktu z kawą (płynem), przynajmniej nie w takiej ilości by zabarwiły wode na taki kolor. Musisz znaleźć prawdziwe miejsce wycieku.
  • #5 20359852
    mtbchn
    Poziom 3  
    Aktualizacja. Po ponownym wyczyszczeniu całego wnętrza ekspresu (po demontażu tacki i zaparzacza), ekspres odżył. Kawa normalnie leci przez podajnik, ale spod ekspresu wydobywa się woda. Czysta woda. Widać też wodę (w niewielkiej ilości) w pojemniku na fusy.

Jak mogę podejrzeć, czy ta woda wydobywa się z zaworu spustowego? Jak zasymulować włożoną tackę? Z góry dzięki za podpowiedź.
REKLAMA