logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SJ-F1526E0I-EU - nie chłodzi chłodziarka i jedna komora zamrażarki

Luna_1000 30 Gru 2022 11:43 2961 10
REKLAMA
  • #1 20359220
    Luna_1000
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Przeczytałam tu już chyba wszystko, co dotyczy lodówek. Niestety skończyły mi się koncepcje. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek radę/wskazówkę, czy żegnać się już z lodówką czy jeszcze próbować. Ze trzy miesiące temu na wyświetlaczu pojawił się dziwny błąd (nie opisany w instrukcji). Taki: "_L" (tylko L w druga stronę) i co jakiś czas LF (za wysoka temperatura). Błąd pojawiał się i znikał. W chłodziarce i prawej zamrażarce. Po krótkim czasie jedna sprężarka (są dwie) zaczęła mieć problemy ze startem. Udawało jej się włączyć raz na kilkanaście prób. Jak już się uruchomiła, bardzo (ale to bardzo) mocno się grzała.

Została napełniona gazem i wymienione zostały wszystkie czujniki w chłodziarce (dwa) i prawej komorze zamrażarki (dwa). Lodówka pracowała prawidłowo przez około dwa miesiące. Aż pojawił się na chwilę błąd LF (za wysoka temperatura) w zamrażarce, drugiego dnia tez na chwilę, trzeciego przestała chłodzić w obu komorach i niezidentyfikowany błąd _L. Ucichło tez "świergolenie", jakie słychać po otwarciu lodówki (cos jak przelewająca się woda). Gaz został spuszczony i naładowany ponownie większa ilością gazu. Podobno w celu usunięcia ewentualnego zatoru. Po chwili spuszczony i załadowany odpowiednia ilością gazu (chyba). Nie zaczęła chłodzić. Spuszczony jeszcze raz (jak się okazało nie do końca) i naładowany większa ilością. Ruszyła i chłodziła.

Pojawił się jednak szron na rurce od sprężarki. Lodówka na święta została wyłączona. Wczoraj gaz został spuszczony (było go bardzo dużo) i naładowany w prawidłowej ilości . Nie chciała chłodzić. Dźwięk sprężarki - cichy. Ciut więcej. Ruszyła. Wczoraj ok 21. Dzisiaj rano błąd _L w chłodziarce i za wysoka temperatura w obu komorach (zmierzone termometrem). Sprężarka chodzi, ale cichutko. Lodówka została pół godziny temu wyłączona i włączona po minucie. W tej chwili dźwięk sprężarki chyba prawidłowy, plecy (sieć rurek z tyłu) - ciepłe, czyli zatoru raczej nie ma. Czy ktoś ma może pomysł, co się dzieje? Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie pomysły i rady. Lodówka ma 6 lat.
    Edit

Po trzech godzinach sprężarka się wyłączyła (nagrzała się podczas pracy trochę mocniej niż ostatnio) Obie trefne komory schłodziła do prawidłowej temperatury, ale już się nie włącza i nawet nie próbuje. Na wyświetlaczu chłodziarki błąd _L. Bardzo proszę o jakąś opinię, bo nie wiem co robić. Pogrzeb, czy jest nadzieja i wołać kolejnego magika?
  • REKLAMA
  • #2 20385940
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Jeśli jeszcze aktualne, to pierwsze pytanie. Kto się uczył naprawiać lodówki. Zgaduje że filtr odwadniacz nie był wymieniony, a czynnik upuszczany w kosmos ?
    Luna_1000 napisał:
    Pogrzeb, czy jest nadzieja i wołać kolejnego magika?
    Z pewnością tego magika, pogonić gdzie pieprz rośnie. Można to naprawić, jeśli ktoś ma pojęcie o tym co robi i dlaczego.
  • #3 20387469
    Luna_1000
    Poziom 3  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Aktualne. W sensie, kto mnie uczył? Nikt. Jestem użytkownikiem tej lodówki i nie mam zielonego pojęcia o naprawianiu. Filtr nie był wymieniany, czynnik w kosmos. Z magikami sprawa nie jest niestety taka prosta. Skontaktowałam się z Sharpem, żeby podali mi co oznacza ten nietypowy błąd (a właściwie dwa, bo trochę się różnią wygladem). Przesłali maila do jakiegoś serwisu, który na podstawie mojego opisu stwierdził, że brak jest czynnika. Skontaktowałam sie z nimi ponownie i poprosiłam jeszcze raz o informację dot. tych konkretnych błędów. Czynnik jest, lodówka chłodzi, błędy wyskakują. Odpisali, że moga w moim imieniu zgłosić sprawę do autoryzowanego serwisu. Na razie nie odpowiedziałam, bo nie miałam czasu, żeby wdawać się w kolejną dyskusję, tzn ile będę musiała zapłacić, żeby dowiedzieć się co oznaczają te błędy. Od dłuższego czasu lodówka chłodzi prawidłowo, błędy przestały się pojawiać. Rozumiem, że jakby co, należy w pierwszej kolejności wymienić filtr odwadniacz? O co chodzi z czynnikiem? Czy mam rozumieć, że jest sposób na sprawdzenie, ile go wyjdzie czy chodzi o ekologie? Wiem, pytanie z gatunku głupich, ale ja się na tym po prostu nie znam.
  • REKLAMA
  • #4 20387579
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Luna_1000 napisał:
    kto mnie uczył?

Nie. Tak jak w oryginale. Kto się uczył na twoim sprzęcie?
    Luna_1000 napisał:
    Błąd pojawiał się i znikał. W chłodziarce i prawej zamrażarce. Po krótkim czasie jedna sprężarka (są dwie) zaczęła mieć problemy ze startem. Udawało jej się włączyć raz na kilkanaście prób. Jak już się uruchomiła, bardzo (ale to bardzo) mocno się grzała.
    To wskazuje na niedrożność układu.
    Luna_1000 napisał:
    Została napełniona gazem i wymienione zostały wszystkie czujniki w chłodziarce (dwa) i prawej komorze zamrażarki (dwa)
    Działanie po omacku bez jednoznacznej diagnozy. Albo czynnik, albo czujniki.
    Luna_1000 napisał:
    Pojawił się jednak szron na rurce od sprężarki.
    Przeładowanie układu, zabójcze dla sprężarki.
    Luna_1000 napisał:
    Po trzech godzinach sprężarka się wyłączyła (nagrzała się podczas pracy trochę mocniej niż ostatnio) Obie trefne komory schłodziła do prawidłowej temperatury, ale już się nie włącza i nawet nie próbuje
    Jeśli po wystudzeniu sprężarka nie podejmie pracy, tzn że nie wytrzymała tych wszystkich kombinacji.
    Zasadniczo "magik" o którym tu mowa, nie powinien się zbliżać do lodówek, bo nie ma pojęcia co robi.
    To co wymieniłem, to tylko takie rażące błędy, bez wdawania się w szczegóły.
    Wniosek jest jeden. Magik powinien zwrócić Ci do grosza wszystko co zainkasował. To jest dla niego wariant optymistyczny, przy założeniu, że jesteś ugodową osobą.
  • #5 20889047
    Luna_1000
    Poziom 3  

Dzień dobry, Chciałabym wrócić do tematu. Tak jak napisałam w ostatnim poście, przed 15 stycznia poprzedniego roku, lodówka się ustabilizowała i pracowała (prawie bezproblemowo) przez rok. Prawie, bo w okolicach wakacji pojawił się dwa razy błąd za wysokiej temperatury w którejś komorze. Było gorąco, więc nakazałam pozostałym użytkownikom pilnować dokładnego zamykania drzwi. Zadziałało. Około trzy miesiące temu sytuacja się powtórzyła, jeden, dwa razy. Potem w grudniu. Od kilku dni sprężarka głośniej chodziła (ta trefna od komory chłodziarki i prawej zamrażarki, sprężarki są dwie), chyba też dłużej niż zwykle. Mocno nagrzewały się frontowe części obudowy (tam gdzie przylegają uszczelki: dolna chłodziarki i górna i prawa zamrażarki prawej) oraz prawy bok na dole. Dzisiaj pojawił się dziwny błąd w chłodziarce (ten z pierwszego postu - to nie jest klasyczny błąd za wysokiej temperatury). Po około 20 minutach zniknął. Po chwili pojawił się w prawej zamrażarce i też zniknął. Sprężarka teraz pracuje. Wspomniane elementy znowu się nagrzewają. To takie błędne koło. Te elementy osiągają temperaturę około 50 stopni. Część z ich powierzchni znajduje się w komorach lodówki i zamrażarki. Czyli im sprężarka bardziej chce schłodzić wnętrze, tym bardziej nagrzewa elementy, a one środek lodówki. Te objawy to prawie dokładna powtórka z zeszłego roku. I pytanie: Czy możliwe jest, że to nieszczelność, w wyniku której następuje ubytek czynnika (lodówka pracowała prawidłowo rok od napełnienia), czy coś innego? Zastanawiam się ostatnio nad uszczelkami. Test banknotu oblany. Kartka może nie wypada sama, ale wysuwa się bezproblemowo. Czy to może być powód ubywania czynnika? Walczę z tą lodówką od września 2022. Ale ją lubię (jeszcze) i jestem gotowa dać jej kolejną szansę, tylko czy to ma sens? Będę wdzięczna za rady albo zdecydowane potwierdzenie, że nie ma dla tej walki już żadnych argumentów i czas się rozstać.
  • REKLAMA
  • #6 20889210
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    @Luna_1000
    Zacznij od pomiarów temperatury w komorach termometrem.
    Luna_1000 napisał:
    Te elementy osiągają temperaturę około 50 stopni.

Bo się schładza bokami, w jakiejś zabudowie jest, wnęce?
  • #7 20889652
    Luna_1000
    Poziom 3  
    Termometr mieszka w lodówce od roku. Temperatury w tej chwili, we wszystkich komorach są prawidłowe. Gdy przez ostatnie trzy dni sprężarka wariowała, raz odczytałam temperaturę 3 stopnie (sprężarka chodziła) i raz 8 stopni (sprężarka pauzowała). Momentów z wyższą temperatura było kilka, bo czuć było czasami po otwarciu drzwi, że temperatura jest wyższa niz powinna (spreżarka wtedy nie pracowała). Temperatura w chłodziarce ustawiona jest na 6 stopni. Dzisiaj mam wrażenie jest lepiej. Sprężarka chodzi ciszej i na dłużej się wyłącza. Obudowa się grzeje, ale nie tak mocno, jak przez kilka ostatnich dni. Błędy nie wyskakują. Lodówka jest wolnostojąca. Z lewej strony ściana (3cm), z tyłu ściana (3cm), z prawej strony pustka, nad lodówka szafka do połowy głębokości lodówki (3cm). W tej lodówce standardowo boki się nie grzeją, mają temperature otoczenia. Grzeje się część frontowa komory zamrażarki prawej (tam gdzie przylega uszczelka). W sytuacji gdy nagrzewaja się nadmiernie, ogrzewa się rownież podłoga komory lodówki i sufit komory zamrażarki prawej, oraz ścianki boczne i podłoga. Nie są to wysokie temperatury, ale w dotyku nie można powiedzieć, żeby były zimne. I tylko w momencie mocnego nagrzania sprężarki, nagrzewa się prawy bok lodówki w dolnej części. Ok 10cm2 na wysokości płyty oddzielającej komorę lodówki od zamrażarki i na samym dole narożnik (20cm2) przy drzwiach do zamrażaki i dalej, coraz słabiej do tyłu w kierunku sprężarki. Boję się pisać, ale dzisiaj mam wrażenie, jakby coś się "odetkało"i lodówka zaczyna pracowac normalnie. Obym nie zapeszyła. Co teraz? Wzywać fachowca? Z tym nie jest lekko. Działało przy tej lodówce już trzech i żadnych konkretów. Co sprawdzać? Będę wdzięczna za sugestie.
  • #8 20889786
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Czyli na tylnej ścianie jest tradycyjny prętowy radiator, a na krawędziach jest ogrzewanie uszczelek. Tam trzy komory mogą być jako lodówka lub zamrażarka. To która komora źle działa i jaka konfiguracja?
  • REKLAMA
  • #9 20889837
    Luna_1000
    Poziom 3  
    Tak, z tyłu są chyba gołe pręty. Nie pamiętam na pewno, ale nie mam siły jej teraz odsuwać. Trzy, dwie lub jedna komora mogą byc lodówką. Zamrażarką dwie (dolne). Skonfigurowana jest od początku standardowo - górna duża komora to lodówka, dwie dolne - to zamrażarki. Są dwie sprężarki. Jedna obsługuje lewą komorę zamrażarki. Tu nigdy nie było problemu. Ustawiona temperatura - 19. Druga sprężarka (ta problematyczna) obsługuje komorę chłodziarki (ustawiona temperatura 6 stopni) i prawą komorę zamrażarki (ustawiona temperatura -16 stopni.

Dodano po 4 [minuty]:

Problem jest z lodówką, czyli z górną dużą komorą i prawą zamrażarką. Błędy zawsze dotyczą tych dwóch komór. Występowały naprzemiennie lub razem dla obu komór.
  • #10 20891015
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Oczyść tylny radiator z kurzu, i zostaw min 10 cm od ściany, aby miał lepsze chłodzenie. Skoro temperatury są prawidłowe, no to używaj do samego końca, a "fachowców" sobie odpuść.
  • #11 20904464
    Luna_1000
    Poziom 3  
    Dobry wieczór, Chciałabym bardzo podziękować za pomoc i poinformować o sytuacji. Zgodnie ze wskazówką odsunęłam lodówkę od ściany, ale fachowca jednak wezwałam. Tak jak pisałam w styczniu zeszłego roku, w desperacji skontaktowałam z biurem Sharp Polska i przekierowali moje maile do serwisu, z którym przez chwile mailowałam. Sprawa nie została wyjaśniona (dziwne błędy na wyświetlaczu), o czym poinformowałam biuro Sharpa, stwierdzili więc, że mogą umówić wizytę serwisanta. Serwis zadzwonił i ustaliliśmy datę. W międzyczasie lodówka zaczęła pracować normalnie (przestały pojawiać się błędy, chłodziła), o czym poinformowałam telefonicznie serwisanta. Poprosił, żebym dała znać, jak lodówka zacznie znowu wariować, wtedy przyjedzie. No i po roku, zaczęła (czyli teraz). Stwierdziłam, że jak już tyle z nią przeszłam, nie będę teraz biernie patrzeć na jej konanie. Miałam też nadzieję, że skoro Sharp skierował mnie to tego serwisu, to może jest szansa, że będzie to fachowiec. Jeśli powie - kaplica, to z czystym sumieniem pożegnam się z lodówką. Pan był trzy dni temu. Cierpliwie poczekał aż sprężarka się włączy, posłuchał, osłuchał, podotykał i orzekł, że wg Niego to zator. Opisał, jakie rozwiązanie proponuje. Zaakceptowane. Zrobione. Od trzech dni lodówka chodzi bez żadnych problemów. Elementy, które wcześniej nagrzewały się dość mocno (miejsca, do których przylegają uszczelki prawej zamrażarki) teraz są przyjemnie letnie. Prawy bok na całej powierzchni zimny. Sprężarki prawie nie słychać. Temperatury odpowiednie, utrzymujące się w chlodziarce bez większych wachnięć (w zamarżarkach nie mierzę, ale jest ok). Błędy się nie pojawiają. Domel.an już w styczniu zeszłego roku pisał, że to może być niedrożność układu. Może na początku niedrożność była zlokalizowana bliżej sprężaki a po akcjach z czynnikiem (opisanych przeze mnie wczesniej) została "przepchana" wyżej? Przez cały rok lodówka działała, ale widać było, że kosztuje ją to więcej energii, bo sprężarka chodziła głośniej i elementy nagrzewały się mocniej. Może to być słuszna koncepcja? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z chłodzeniem lodówki Sharp SJ-F1526E0I-EU, w której pojawiły się błędy "_L" oraz "LF" (za wysoka temperatura). Użytkownik zgłaszał, że po wymianie czujników i napełnieniu gazem, lodówka działała poprawnie przez pewien czas, ale błędy powróciły. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie filtra odwadniacza oraz czyszczenie tylnego radiatora, a także monitorowanie temperatury w komorach. Po pewnym czasie lodówka ustabilizowała się, jednak użytkownik zdecydował się na wezwanie serwisanta, aby rozwiązać problem na stałe, gdyż obawiała się dalszych usterek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA