logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co znaczy wskazanie: '4,0% LEL' na czujniku gazu?

annaszmajduch2503 30 Gru 2022 18:35 4146 11
REKLAMA
  • #1 20359900
    annaszmajduch2503
    Poziom 2  
    Witam, od jakiegoś czasu czujka gazu wskazuje 4,0% LEL. Co to oznacza ? Nie mogę nigdzie znaleść odpowiedzi, wystarczy chwile przewietrzyć mieszkanie i komunikat znika, czujka nie piszczy ale kompletnie nie wiem co oznacza to wskazanie i czy to coś niebezpiecznego?? Co znaczy wskazanie: '4,0% LEL' na czujniku gazu?
  • REKLAMA
  • #2 20359954
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    A w instrukcji też nie jest napisane? Świeci się GAS, poziom alarmowy to 10%. Musi być jakaś nieszczelność w instalacji. Dobrze byłoby wezwać gazownika z uprawnieniami i z detektorem.
  • REKLAMA
  • #3 20359967
    annaszmajduch2503
    Poziom 2  
    Nie ma w instrukcji, a dziwne jest że zawsze jest ta sama wartość, zawsze 4,0. Nigdy 3,8 czy 4,2 na przykład
  • REKLAMA
  • #4 20360007
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    LEL to jest dolna granica wybuchowości (DGW).
    Pierwszy stopień to 20%. Drugi przy którym należy bezwzględnie opuścić dane miejsce to 40%.
    https://zamel.com/pl/gardi/ctg-01-instrukcja.pdf
    https://www.crowcon.com/pl/resources/talking-gas/what-is-lel/
  • #5 20360012
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    LEL (ang. Lower Explosive Limit) to inaczej DGW (dolna granica wybuchowości) wskazanie wskazuje na nieszczelność w instalacji, w każdym razie nie wolno tego bagatelizować. Czujnik nie jest selektywny reaguje na wszystkie gazy palne (metan, propan-butan, farby, rozpuszczalniki, alkohol itp.)
  • REKLAMA
  • #6 20363985
    Domelski
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Tak jak koledzy napisali. LEL to Lower Explosive Limit czyli angielskie oznaczenie DGW Dolna Granica Wybuchowości.
    Na czujniki jest napisane czujnik tlenku węgla i gazu. Niestety nie ma jakiego gazu czy ziemnego (sieciowego, którego głównym składnikiem jest metan), czy gazu płynnego (z butli czyli mieszaniny propanu i butanu).
    Dla metanu DGW wynosi 4,4% (przy takim stężeniu metanu w powietrzu mamy mieszaninę wybuchową) - czyli 4% DGW równa się 0,176% metanu w powietrzu. Dużo poniżej zagrożenia.
    Dla propanu DGW wynosi 1,7% - czyli 4% DGW równa się 0,068% propanu w powietrzu.
    Alarmy mogą być różnie ustawione. Najczęściej 10%DGW, 20%DGW, 30%DGW, 40%DGW i powyżej takich wartości czujnik zacząłby alarmować. Niestety instrukcja jest średnia i nie ma w niej podanych poziomów przy jakich alarmuje urządzenie, a jedynie poziom przekroczenia 20%DGW jako graniczny. W karcie i na stronie znalazłem, że przy 10%DGW.
    Co ciekawe sensory półprzewodnikowe inaczej reagują na metan, a inaczej na propan-butan więc rzeczywiste poziomy mogą być zupełnie inne. Do tego są nieliniowe więc robienie na nich pomiaru może być obarczone dużymi błędami. Samo urządzenie oczywiście robione w Chinach.

Natomiast do rzeczy.
    Jeżeli czujnik pokazuje coś to zakładasz, że coś jest.
    Pierwszy test to wyniesienie na świeże powietrze. Jeżeli tam wskazania spadają do zera to rzeczywiście coś jest w powietrzu i raczej nie jest to usterka sensora (może być samego detektora).
    Pytanie co to jest.
    Może być nieszczelność, a może być reakcja czujnika na coś innego (inny gaz, śmieci w powietrzu, temperaturę, wilgotność (skok) itd.)
    Tym samym należy sprawdzić instalację gazową pod kątem nieszczelności i jeżeli ich nie ma to poszukiwać dalej co może powodować reakcję czujnika.
    Często reakcje powodują różnego rodzaju środki chemiczne.
  • #7 20365063
    annaszmajduch2503
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Niestety Twoje wyliczenia nic mi nie mówią :(
    Jednakże z obserwacji, przez dwa dni miałam wyłączony gaz i czujka w tym wypadku także wskazała tę wartość. Został wezwany gazownik z detektorem i detektor nie wskazał żadnej nieszczelności, a czujka włączyła się także w obecności gazownika.
    Więc albo to reakcja na jakiś inny czynnik, którego chyba nie zidentyfikuje albo czujka wariuje.
    Niemniej dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)
  • #8 20365559
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6515
    annaszmajduch2503 napisał:
    albo czujka wariuje.

Raczej to. Najprościej obok zamontować drugi czujnik.
  • #9 20496590
    karol656
    Poziom 9  
    >>20359900

Również mam identycznie z tym czujnikiem. Pojawia się 04 0 na jakiś czas i znika.
  • #10 20500840
    Domelski
    Poziom 19  
    Może lepiej jednak kupować czujniki od producentów czujników, a nie w sklepie z umywalkami od firm produkujących gniazdka elektryczne.
    Tak wiem, na pewno to przypadek i takie tam, a ja się czepiam, Unia Europejska się czepia, PIH się czepia...
    https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10000051?lang=en
    https://uokik.gov.pl/download.php?plik=21079 (30% zakwestionowanych produktów jednak robi przykre wrażenie)
  • #11 20500896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20501019
    Domelski
    Poziom 19  
    Dokładnie na metan z biogazu. Chociaż półprzewodnikowe czujniki potrafią też reagować na inne śmieci (np. siarkowodór może wzmocnić ich reakcję).

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik gazu wskazujący 4,0% LEL (dolna granica wybuchowości) może sygnalizować nieszczelność w instalacji gazowej, jednak wartość ta nie jest alarmująca, gdyż poziom alarmowy wynosi zazwyczaj 10% LEL. Użytkownicy zauważyli, że czujnik nie zawsze reaguje na obecność gazu, co może sugerować problemy z jego działaniem lub reakcję na inne czynniki, takie jak biogaz. W przypadku wątpliwości zaleca się wezwanie specjalisty z detektorem gazu. Warto również rozważyć zakup czujników od renomowanych producentów, aby uniknąć problemów z jakością urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA