logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Karta sieciowa No Name na XP: problemy z połączeniem, sterowniki, Realtek RTL81

kwintoo 30 Gru 2022 21:08 588 8
REKLAMA
  • #1 20360205
    kwintoo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Zakupiłem tanią kartę no name by podłączyć stary komputer na xp-eku do sieci. Naszukałem się sterowników, ale w końcu znalazłem. Okazało się jednak, że jest problem z połączeniem się z internetem. Karta wykrywa sieci ale nie chce się z nimi łaczyć. Sprawdzona na laptopie z win 7 - tu wszystko działa poprawnie i łaczy się z domową siecią. Na starym kompie z xp, do którego była dedykowana, nie łaczy się z żadną siecia (sprawdzona również na tetherowanej). Jakby przez moment pobierała adres sieciowy ale na tym się kończy. Wbudowane narzędzie xp "napraw" nie potrafi odnowić adresu ip. Nie działa polecenie ip release, a ipconfig informuje: routing ip właczony - nie, serwer wins proxy właczony - nie. Karta ethernet połaczenie sieci bezprzewodowej stan nośnika - nośnik odłaczony. Opis Realtek RTL81. Jak może być nośnik odłączony jak jest podłączony, opisany i wykrywa sieci? Czy ktoś może mi pomóc zdiagnozować problem? Jeśłi karta działa z innym komputerem to chyba jest ok. Wadliwy sterownik dla starej wersji windowsa?
  • REKLAMA
  • #2 20360295
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    kwintoo napisał:
    stary komputer na xp-eku

Jaka to wersja tego XP?
    Service Pack 3 wgrany?
    Masz świadomość, że to już stary system, praktycznie wszędzie już w sieci wykluczony?
  • #3 20360307
    kwintoo
    Poziom 9  
    Jest SP3. Użytkowany sporadycznie przez starszych członków rodziny, więc nie wiem czemu mają służyć te uwagi. Wcześniej działał z podobną kartą, dlatego tym bardziej mam zagwozdkę co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #4 20360571
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    kwintoo napisał:
    Opis Realtek RTL81

Jaka to dokładnie karta, bo jeszcze ze dwie cyferki i jakieś literki zjadło pewnie.
    Najlepiej identyfikator sprzętu podać z menedżera urządzeń (właściwości sprzętu, zakładka szczegóły, pole identyfikatory sprzętu).
  • REKLAMA
  • #5 20360623
    kwintoo
    Poziom 9  
    Pełnej nazwy nie podawałem uznając, że nie jest to aż tak ważne, bo chyba nie ma większego znaczenia jaki oryginał imituje chińska podróbka? Tym bardziej że działa poprawnie... z innym komputerem. A produkt mam dobrze zidentyfikowany, bo sam musiałem poszukać do niego sterowników, a nie było to łatwe, gdy te znajdywane na róznych forach w ogóle nie współdziałały... Ostatecznie znalazłem po identyfikatorze sprzętu (USB\VID_0BDA&PID_F179) na stronie https://www.hwdrivers.com/hw_ids/c84700, więc jest to Realtek RTL8188FTV Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter i chyba w kwestii sterowników nic innego wymyślić się nie da. Myślałem że po objawach będzie można coś probować zdiagnozować - sieci widzi, ale nie łaczy (choć podejmuje próby). Najgorzej jeśli może to oznaczać setkę różnych problemów, ale przynajmniej jakieś wskazówki co do natury problemu (sprzęt czy jakieś ustawienia) już byłyby pomocne.
  • #6 20361103
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    kwintoo napisał:
    Pełnej nazwy nie podawałem uznając, że nie jest to aż tak ważne, bo chyba nie ma większego znaczenia jaki oryginał imituje chińska podróbka?

Jest ważne w kontekście znalezienia sterownika lub weryfikacji, czy układ w ogóle powinien działać pod Windows XP. Niestety sam producent mało się tym chwali albo jest to gdzieś głębiej w dokumentacji zakopane.

To, że sam sterownik się zainstalował nie oznacza, że będzie działał. Możesz spróbować sterownika z załącznika, powinien być dla XP 32 i ma wpisy dla urządzenia 0bda:f179. Instalacja przez menedżer urządzeń.

Diagnostycznie możesz spróbować na routerze wyłączyć na chwilę zabezpieczenia WPA i zobaczyć, czy po połączeniu dostanie IP i czy da się chociaż router pingować.
    Załączniki:
    • realtek_xp32.zip (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 20361276
    kwintoo
    Poziom 9  
    O królu złoty, ten sterownik rozwiązał problem! Wielkie dzięki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
  • #9 20424120
    kwintoo
    Poziom 9  
    Aktualizacja sterowników przesłanych przez użytkownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił tanią kartę sieciową No Name, opartą na chipsecie Realtek RTL8188FTV, aby podłączyć stary komputer z systemem Windows XP do sieci. Po zainstalowaniu sterowników, karta wykrywała dostępne sieci, ale nie mogła się z nimi połączyć. Problemy obejmowały brak możliwości odnowienia adresu IP oraz komunikat o "nośniku odłączonym". Po wymianie informacji na forum, użytkownik otrzymał sugestię, aby sprawdzić zgodność sterowników z systemem XP oraz wyłączyć zabezpieczenia WPA na routerze. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA