logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie hasła i reset falownika Huawei SUN2000 - podłączenie do internetu, WiFi Dongle

PiotrPokora 31 Gru 2022 15:36 21528 8
REKLAMA
  • #1 20361263
    PiotrPokora
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam forumowiczów.
    Podłączyłem nową instalację (domową), uruchomiłem falownik, wszystko teoretycznie działa tzn. prąd się robi.

Mój problem to podłączenie falownika do internetu.
    Co odwaliłem: w czasie pierwszej konfiguracji zmieniłem hasło do falownika. Wpisałem na pewniaka, ale być może palec przy którymś znaku mi się omsknął i hasło jest inne niż to, co zapamiętałem.
    Sprowadza się to do tego, że ani standardowe hasło widoczne na falowniku, ani 00000a nie działają, a ja jak ten debil "nie pamiętam" tego co wpisałem.

Moje pytanie jest następujące:
    Czy jest jakiś prosty sposób na to, żeby zrestartować falownik?
    Gdzieś czytałem na elektrodzie, że wystarczy wyłączyć DC i AC na 10 minut, następnie ponownie uruchomić instalację i zadziała.
    Na szczęście hasło do WIFI Dongle nie zmieniłem (działa po 00000a).

Ktoś pomoże, czy jestem bez szans?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20362206
    PiotrPokora
    Poziom 4  
    rokbok napisał:

Czy mogę robić coś nie tak?
    Próbowałem zresetować wg. tej instrukcji falownik i nadanie nowego (starego) hasła nie jest możliwe, a tym samym nie mogę połączyć się z falownikiem.

O dziwo mogę połączyć się z falownikiem jako użytkownik (nie jako instalator). Podaję hasło 00000a lub Changeme i mogę wejść w parametry instalacji.

A może problem tkwi gdzie indziej?, bo SDoundle miga mi cały czas na czerwono.
  • #4 20362331
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Połączyć falownik z internetem możesz z konta użytkownika na falowniku.

Aby utworzyć instalację w chmurze musisz mieć konto instalatora na plaformie fusionsolar nie w falowniku
  • #5 20362817
    PiotrPokora
    Poziom 4  
    cedrom napisał:
    Połączyć falownik z internetem możesz z konta użytkownika na falowniku.

Poszło. Dzięki za podpowiedź.
    Okazało się, że problemem było sparowanie Dongla z falownikiem.

Ostatecznie po wielu godzinach podejmowania prób z różnymi opcjami, zalogowałem się jako użytkownik, podpiąłem (sam tylko) falownik do neta.
    Następnie zalogowałem się do klucza i wykorzystałem falownik jako HotSpot - w miejscu gdzie wisi falownik, nie ma zasięgu tel. komórkowej (jest jedynie WiFi), a do zgłoszenia do użytkowania klucza potrzebny jest net.
    Jak korzystałem w telefonie z netu po wifi, to jednocześnie nie mogłem się połączyć z kluczem, bo albo miałem dostęp do neta, albo mogłem łączyć się z kluczem.
    Błędne koło.

W każdym razie sparowałem falownik z kluczem i dzięki temu udało się zarejestrować instalację.

Potem poszło już sprawnie.
    Zalogowałem się przez przeglądarkę, a tam to już mam pełen dostęp do ustawień falownika (jako instalator), więc hasełko mogę zmienić i ZAPAMIĘTAĆ.

Udało się.
  • REKLAMA
  • #6 20788809
    simi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Gdzie zmienić hasło do falownika będąc zalogowanym przez przeglądarkę jako admin?
  • REKLAMA
  • #7 20801554
    marcin_54
    Poziom 10  
    Ocena: 4

Witam, mam ten sam problem z hasłem. U mnie wszystko śmiga, tylko nie mogę ponownie zalogować się do falownika z pozycji instalatora (błędne hasło) - logując się przez przeglądarkę, jak zmieniłeś hasło?
  • #8 21174327
    koncertvb
    Poziom 1  
    >>20801554
    Też będę wdzięczny za podpowiedź. Jak zdobyć hasło instalatora falownika? (przez ztronę www mogę bez problemu się zalogować jako instalator
    hasło użytkownika z apki mam i działa, ale standardowe 00000a z apki (jako instalator) nie działa
  • #9 21188924
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    >>21174327
    >>21174327

Procedura resetu hasła opisana jest w instrukcji falownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem falownika Huawei SUN2000 do internetu po zapomnieniu hasła. Po próbie resetu falownika poprzez wyłączenie zasilania DC i AC, użytkownik nie mógł przywrócić hasła. Udało mu się jednak połączyć z falownikiem jako użytkownik, a następnie sparować Dongla WiFi, co umożliwiło rejestrację instalacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że reset hasła można znaleźć w instrukcji falownika oraz że do utworzenia instalacji w chmurze potrzebne jest konto instalatora na platformie FusionSolar. Pojawiły się również pytania o zmianę hasła jako administrator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA