logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Wyłącza się - Komputer wyłącza się i czasami przy próbie włączenia-zawiesza się

KotLuminos 03 Sty 2023 17:57 303 8
REKLAMA
  • #1 20365772
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam :D Od dłuższego czasu Komputer wyłącza się samoistnie po dłuższym użytkowaniu(I czasami-tak jak teraz-nie mogę go wogule włączyć bo ledwo po włączeniu systemu-wyłącza się-albo zawiesza się ładowań na poziome Włączania Systemu)

Ma początku myślałem,że to problem z Gniazdmiem Elemtrycznym(bo jak po włączeniu przedłużacza włączałem kompa,to iskry Prądu było widać,a wcześniej to nawet korki wywalało)-więc podłączyłem przez długi kabel do kontaktu w Salonie z przedłużaczem i problem na chwile zniknął-ale znwo się pojawił akurat w tedy,kiedy Pralka zaczęła szybciej wirować.

Specyfikacja Komputera:
    Procesor Intel core i7-7400
    Karta Graficzna NVidia GeForce GTX 1060
    Płyta Główna MSI B150 Gaming coś
    Dysk Systemowy M.2 SSD
    Dysk na Dane HDD Baracuda
    Zasilacz 650W
    Wszystkie podzespoły używane Ok 5 lat(może nawet 6)

Proszę o pomoc,naprawdę Nie wiem Co Robić.Konsultuje się z Kolegą w sprawie zasilacza UPS(może to pomoże)-a nowe podzespoły dostanę w Marcu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20365775
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    W pierwszej kolejności do weryfikacji instalacja elektryczna i zasilacz. To pierwsze to oczywiście przez elektryka.
  • #3 20365944
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Dziękuję:D Jak mogę sprawdzić zasilacz?
  • REKLAMA
  • #4 20366463
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Można podmienić na taki który jest pewny, można mu pomierzyć napięcia. Ale najpierw instalację trzeba doprowadzić do porządku.
  • #5 20366708
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Dobrze
    Nie mam drugiego zasilacza,ale załatwie elektryka
  • REKLAMA
  • #6 20366927
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Sprawdź jeszcze Smart dysku jeżeli uruchomisz. Zasilacz nie podałeś marki. Spadki napięć na kablach? Instalacja stara, albo gdzieś źle połączona, słabo i się nagrzewa. Stąd skacze napięcie. Przy takim czymś zasilacz i reszta podzespołów dostaje w du..
  • REKLAMA
  • #7 20367337
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Waśnie nie wiem czy są spadki napięć.Marke zasilacza podam jak Wrócę do Domu.Instalacja elektryczna z tego co wiem do tość stara
  • #8 20367359
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Sprawdź i smart dysku jak się uda.
  • #9 20367429
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Sprawdziłem, i oto Wyniki:
    Dysk HDD na dane:
    Komputer Wyłącza się - Komputer wyłącza się i czasami przy próbie włączenia-zawiesza się

Wydaje mi się, że są Ok, choć nie jestem Pewien co do "Liczba Błędów Pozycjonowania czy jest Ok"

Dysk Systemowy M.2:

A Zasilacz to: ZM600-GSII ZALAN 600W(5 letni)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyłącza się samoczynnie po dłuższym użytkowaniu oraz czasami nie uruchamia się, zawieszając się na etapie ładowania systemu. Początkowo podejrzewał problem z instalacją elektryczną, ponieważ zauważył iskry przy podłączaniu do gniazdka. Po podłączeniu do innego gniazdka problem na chwilę ustąpił, ale powrócił podczas intensywnego użytkowania pralki. Specyfikacja komputera obejmuje procesor Intel Core i7-7400, kartę graficzną NVidia GeForce GTX 1060, płytę główną MSI B150 Gaming, dysk M.2 SSD oraz HDD Baracuda. Użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem oraz rozważa zakup zasilacza UPS. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie instalacji elektrycznej oraz zasilacza, a także monitorowanie parametrów dysków twardych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA