logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zorganizować dodatkową sieć Wi-Fi pod urządzenia IoT? TP-LINK TD-W8970 v1.

piterek-23 03 Sty 2023 20:46 3873 15
REKLAMA
  • #1 20366125
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Hej,
    Potrzebuję pomocy aby ogarnąć moją domową sieć.
    Mam Neostradę od Orange, wszytkim zarządza router TP-LINK TD-W8970 v1 z wgranym OpenWrt + switch 8-portowy. Komputery, TV czy inne konsole są podlaczone kabelkiem i do tego telefony, laptop po Wi-Fi - wszytko było OK dopóki w domu nie zaczęły się pojawiać urzadzenia jak gniazdka, sterowniki itd. Gdy zaczęło przybywać coraz więcej urządzeń IOT to moja sieć zaczęła strasznie kuleć.
    I teraz właściwe pytanie, co z tym fantem zrobić? Czy mozna by dołożyć dodatkowy router dla urządzeń IOT? Ale znów nie wiem za bardzo jak by to wszytko ogarnąć. Wszytkie te urządzenia łączą się przez Wi-Fi z Home Assistant i stąd są zarządzane, sterowane.
  • REKLAMA
  • #2 20366131
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    piterek-23 napisał:
    Gdy zaczęło przybywać coraz więcej urządzeń IOT to moja sieć zaczęła strasznie kuleć.

Może opiszesz co to znaczy w twoim mniemaniu że sieć wifi "kuleje"? Co się dokładnie dziej?
  • #3 20366135
    piterek-23
    Poziom 33  
    Internet zaczyna "mulić" w telefonach, urządzenia jak gniazdka zaczynają zrywać połączenie itp. Gdy nie miałem tak dużo urządzeń to wszytko sprawnie działało bez żadnych przycinek.
    Stąd wlasnie pomysł aby wszytkie te urzadzenia IOT przerzucić na inny sprzęt i stworzyć im osobną sieć. Te urządzenia w sumie nie potrzebują internetu, a połączenia z serwerem i dopiero przez serwer wszyscy domownicy tym sterują.
  • #4 20366329
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    10 letni słaby i stary router... ;-)

Kup nowy, ze współczesnym CPU i współczesnymi technologiami i zabezpieczeniami.
  • REKLAMA
  • #5 20366338
    piterek-23
    Poziom 33  
    A co polecasz do VDSL? Fajnie jakby była opcja OpenWRT.
  • #6 20366366
    artaa
    Poziom 43  
    Fritz?

Ale to zapomniana technologia...

Zmienić jak najszybciej łącze ;-)

a na teraz router VDSL tylko jako modem - tryb BRIDGE i porządny router AC/AX (lub system routery/AP)
    w oczekiwaniu na pozbycie się VDSL...

Ja używam różnych ostatnio np ASUSy AX
  • #7 20366419
    piterek-23
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Zmienić jak najszybciej łącze

Nie ma opcji jak na razie... :(

No nic, myślałem, że da się to jakoś prościej/taniej ogarnąć.

Ale tak się jeszcze zastanawiam... czy nie można by dać drugiego routera (coś tam w domu znajdę) który będzie tylko dla IOT? Będzie miał swój serwer DHCP i wszytkie te "inteligentne graty" będą tylko tam podpięte, ale jak to pogodzić z resztą sieci bo tym sposobem zbudował bym całkowicie drugą sieć, a z tego co wiem to w jednej sieci nie może być 2x DHCP
  • REKLAMA
  • #8 20367047
    artaa
    Poziom 43  
    Drugą sieć możesz zawsze zbudować, urządzeniom IOT podwójny NAT nie powinien przeszkadzać.
    Musisz tylko się nie mylić przy łączeniu ;-)
  • REKLAMA
  • #9 20371275
    piterek-23
    Poziom 33  
    OK, przypomniałem sobie, że w domu mam router od Orange tzn. FunBox 2.0 - nigdy go jeszcze nawet nie używałem :D

Czy to dobry pomysł aby mój obecny router zrobić jako IOT, a ten od Orange jako główny? Ten od Orange ma wi-fi 5GHz.
    Nie bardzo wiem jak to ugryźć ponieważ jeżeli główny router bedzie miał swój serwer DHCP i np adres 192.168.1.1, a ten dodatkowy również będzie miał swój serwer DHCP i np. 10.0.0.1 to jak to razem spiąć?
    Wszytkie "normalne" urządzenia podłącze sobie do FunBoxa i będzie jak wcześniej. Wszytkie "zabawki" do drugiego routera no i co dalej?
  • #10 20371283
    jimasek
    Drugi router musi pracować jako AP, wyłącz na nim DHCP, zmień adres IP no i podłącz bez portu WAN. Zresztą jak masz openwrt to możesz wszystkie porty skonfigurować w jednym switchu bez NAT-wania
    https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja
  • #11 20371285
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ale właśnie to chyba serwer DHCP jest problemem w moim przypadku - nie pamiętam teraz dokładnie, ale mogę wpisać tylko 32 urządzenia po MAC, a później wszytko się wysypywało.
  • #12 20371287
    jimasek
    Jak ustawisz adres IP 192.168.1.200 na openwrt i wyłączysz na nim serwer DHCP wtedy nie będzie problemu.
  • #13 20371333
    piterek-23
    Poziom 33  
    To teraz pytanie z tych głupich. Co w takim razie jest moim problemem z siecią wifi, że się zapycha? Mało pojemny serwer DHCP czy radio nie wyrabia z dużą ilością podłączonych urządzeń?
  • #14 20371350
    jimasek
    piterek-23 napisał:
    To teraz pytanie z tych głupich. Co w takim razie jest moim problemem z siecią wifi, że się zapycha? Mało pojemny serwer DHCP czy radio nie wyrabia z dużą ilością podłączonych urządzeń?

Nie wiem bo jest zbyt wiele znaków zapytania na tą chwilę. Sądzę że słabe łącze internetowe. Jaki masz tam upload/download bo chyba nie pisałeś nic na ten temat? Jaki masz sygnał z tego TP-linka, jakie potencjalne zakłócenia? Co się dokładnie dzieje dziwnego w twojej sieci.
  • #15 20371368
    piterek-23
    Poziom 33  
    jimasek napisał:
    Sądzę że słabe łącze internetowe.

Szybkie łącze nie jest, ale gdybym odłączył swoje "zabawki" to wszytko będzie chodzić stabilnie, bez żadnych przycinek i w ogóle wszytko będzie OK.
    jimasek napisał:
    Jaki masz tam upload/download bo chyba nie pisałeś nic na ten temat?

Teoretycznie moja umowa to neostrada do 80Mb/s, a realnie to download 40-45Mb/s i upload 8Mb/s
    jimasek napisał:
    Jaki masz sygnał z tego TP-linka, jakie potencjalne zakłócenia?

Mam mieszkanie 75m2, a ruter w centralnej części mieszkania. Mieszkanie w większości to przestrzeń otwarta. Gdzie bym nie poszedł w mieszkaniu z telefonem to mam max zasięg. Mieszkam na pierwszym piętrze, ale na zewnątrz też mam zasięg z routera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z wydajnością swojej domowej sieci Wi-Fi, zarządzanej przez router TP-LINK TD-W8970 v1 z wgranym OpenWrt, w miarę jak przybywa urządzeń IoT. Połączenia zaczynają się zrywać, a internet "muli". Proponowane rozwiązania obejmują dodanie drugiego routera dedykowanego dla urządzeń IoT, co pozwoli na stworzenie osobnej sieci. Użytkownik rozważa użycie routera FunBox 2.0 od Orange jako głównego, a TP-LINK jako routera dla IoT. Kluczowe jest wyłączenie serwera DHCP na dodatkowym routerze oraz odpowiednia konfiguracja adresów IP, aby uniknąć konfliktów. Problemy z siecią mogą być spowodowane ograniczeniami serwera DHCP lub słabym łączem internetowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA