logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer dla grafika (Adobe Illustrator, Photoshop, After Effects) 8-10 tys.

robertrobo 03 Sty 2023 23:51 873 11
REKLAMA
  • #1 20366448
    robertrobo
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Cześć,

Pomóżcie proszę w tworzeniu kompa tylko do pracy - głównie grafika 2d (Illustrator, Photoshop). Sporadycznie próbuję bawić się After Effects.

Nie będę nic podkręcał, nie będę robił upgradów, nie będę grał w gry.

Monitory mam na razie dwa stare Full HD 24 cale.

Wymaganie do 2d nie są wysokie, ale chcę mieć komputer na ładnych parę lat, bo potem wyskoczą jak ostatnio, że sprzęt za stary (bo wydajność ich nie obchodzi) :) :
    - Procesor: 1 GHz lub szybszy, 64-bitowy lub rozwiązanie SoC (System on a Chip). SSE 4.2
    - Oprogramowanie układowe systemu: UEFI z obsługą bezpiecznego rozruchu.
    - TPM: Trusted Platform Module (TPM) w wersji 2.0.
    - Karta graficzna: Zgodna z biblioteką DirectX 12 ze sterownikiem WDDM 2.0., VRAM (4 GB), OpenGL 4.0
    - dysk SSD: NVMe , które korzystają ze sterownika Standard NVM Express Controller, i procesora graficznego obsługującego technologię DirectX12 i komponent Shader Model 6.0.
    - DirectX 12 Ultimate

Na czym mi zależy:
    - Moc procesora, a nie jego wielowątkowość
    - Solidna, wyciszona obudowa
    - Dobre chłodzenie
    - Dobre współgranie komponentów ze sobą, bez zbędnych problemów/konfliktów

Nastawiałem się na 8 tys., ale wstępnie wyszło więcej.

Poniżej link do moich wyborów.
    Doradźcie proszę czy coś zmienić, czy jest ok.
    - Obudowa - czy to nie przerost formy nad treścią, może coś tańszego? :)
    - Chłodzenie i zasilacz dadzą radę?
    - Ram - może 32 wystarczy zamiast 64
    - Czegoś brakuje?

Link

Do tego dodatkowo dorzucę dwa stare dyski (jeden SSD i jeden HDD)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20366492
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1916
    Kliknij "Przejdź do konfiguratora i twojego zestawu".
  • REKLAMA
  • #5 20368059
    robertrobo
    Poziom 11  
    Trochę odchudziłem zestaw.

Zastanawiam się nad i5, bo jeżeli różnica jest znikoma w stosunku do i7, to szkoda przepłacać.
    To samo dotyczy pamięci DDR4 zamiast DDR5 - myślałem, że "nowe" rozwiązania dają kopa.

Teraz zestaw wygląda tak:
    https://proline.pl/koszyk/c28cc6ed
  • Pomocny post
    #6 20368305
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1916
    Możesz nieco zejść z obudową:
    https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500dx-czarna-z-oknem-argb-p5486669

Czy zasilaczem:
    https://proline.pl/zasilacz-endorfy-supremo-fm5-gold-850w-ey7a009-p8115977

Zasilacz jest niesłyszalny, przewiewna obudowa pozwoli na obniżenie obrotów wentylatorów (a nawet bez tego jest cicha).
  • #7 20369893
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Ja bym jeszcze odchudził te bajery, a kupił porządny monitor. Te co masz to jakie marki? Monitor musi mieć głęboką czerń i możliwość swobodnych nastawów RGB. Duże kąty widzenia i matowy ekran. Np. dowolny Eizo nawet taki do gier, będzie lepszy od popularnych monitorów typu Sony, Samsung, LG itp...

Dodano po 10 [minuty]:

Monitor będzie wpływał na oczy i na ilość zmarszczek na starość woków oczu. Bierz taki co w ustawieniach pozwoli wyświetlić wszystkie kwadraciki i prostokąciki z tego obrazka jako osobne figury z widocznymi granicami bez zlewania się ze sobą. Problemy są z granicą miedzy najczarniejszym i następnym i najjaśniejszym i wcześniejszym. Granice w kolorach są mniej istotne.
    Komputer dla grafika (Adobe Illustrator, Photoshop, After Effects) 8-10 tys.
  • REKLAMA
  • #9 20379012
    puchan
    Poziom 14  
    A widziałeś gdzieś Eizo w reklamie? Chodzi o klasę monitorów. Oczy, nadgarstki i prawy bark (praworęczni) po jakimś czasie zaczną wysiadać, ale wiadomo, oczy najważniejsze. I sztywne, zwykłe, nieruchome krzesło na 4 nogach z podparciem na krzyż. Te wygodne regulowane szybciej ryją kręgosłup jak taboret.
  • #10 20379730
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    puchan napisał:
    I sztywne, zwykłe, nieruchome krzesło na 4 nogach z podparciem na krzyż. Te wygodne regulowane szybciej ryją kręgosłup jak taboret.

Ta, wygodne krzesła ryją plecy. Brak ruchu ryje plecy. Kultury pierwotne siedzą podobne ilości co my, tyle że oni robią coś w trakcie siedzenia i zwykle robią coś poza siedzeniem. Polecam, zamiast skupiać się na pierdołach

Co do monitorów, najlepszy byłby OLED, ale aktualnie jedyny przyzwoity model OLED to LG UltraFine za 16 tysięcy w przecenach po 12 tysięcy. Na razie to nowinka stąd wysoka cena, z tego co wiem w tym roku wyjdzie kilka innych, przyzwoitych modeli OLEDów i sądzę że jeden powinien osadzić się w granicach 5-6 tysięcy, bo tyle teraz kosztuje przyzwoity telewizor LG 42 cale (przyzwoicie nadaje się na monitor do pracy, tyle że jest trochę za duży, 42 cale, grzebałem w tym trochę ostatnio)
  • #11 20379796
    puchan
    Poziom 14  
    n.vision napisał:

Ta, wygodne krzesła ryją plecy. Brak ruchu ryje plecy. Kultury pierwotne siedzą podobne ilości co my, tyle że oni robią coś w trakcie siedzenia i zwykle robią coś poza siedzeniem. Polecam, zamiast skupiać się na pierdołach

Się pracowało i siedziało na różnych przez 30 lat to się wie. Taboret jest lepszy od każdego takiego kosmicznego, który znajdziesz teraz w sklepie. Chyba, że leżysz na fotelu dentystycznym, a monitor masz pod sufitem. Ew. jak cię na sztywno przywiążą grubymi pasami do tego fotela. Chyba, że to praca nie myśląca to wtedy będziesz miał czas pomyśleć co 10 min. jak się ulokować zdrowo w takim fotelu. Ale przeważnie ludzie myślą przy pracy o pracy i lądują z brodą na klawiaturze, czego by tam pod d... nie mieli. A w takiej sytuacji 3 nogi na kółkach potrzebne jak ruskowi sedes w okopie.
  • #12 20395236
    robertrobo
    Poziom 11  
    Temat nie dotyczył monitorów i krzeseł ;)

Tak informacyjnie zdecydowałem się na poniższą konfigurację - dla mnie optymalna.
    Wszystko po przeanalizowaniu testów, recenzji i porad.

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC 12GB GDDR6
    Dysk SSD Kingston KC3000 2 TB M.2
    Zasilacz SeaSonic Focus GX-850W
    Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 64 GB, 3600MHz
    Płyta główna Gigabyte Z690 UD DDR4
    Chłodzenie wodne ENDORFY Navis F360
    Procesor Intel Core i7-13700K
    Obudowa be quiet! Silent Base 802 Window

Dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał konfiguracji komputera do pracy w grafice 2D, głównie w programach Adobe Illustrator i Photoshop, z okazjonalnym użyciem After Effects. Wymagania obejmowały procesor 1 GHz lub szybszy, UEFI z obsługą bezpiecznego rozruchu, TPM 2.0, kartę graficzną zgodną z DirectX 12, dysk SSD NVMe oraz DirectX 12 Ultimate. Po kilku dyskusjach, użytkownik zdecydował się na konfigurację z procesorem Intel Core i7-13700K, kartą graficzną Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC 12GB GDDR6, 64 GB pamięci DDR4, dyskiem SSD Kingston KC3000 2 TB M.2, zasilaczem SeaSonic Focus GX-850W, płytą główną Gigabyte Z690 UD DDR4 oraz chłodzeniem wodnym ENDORFY Navis F360. Użytkownik podkreślił, że nie planuje podkręcania ani gier, a także zwrócił uwagę na znaczenie jakości monitorów dla zdrowia oczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA