logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saeco Picobaristo Deluxe SM5560/10 – płukanie leci przez blok, nie przez wylewkę

roooooobal 04 Sty 2023 11:55 2217 3
REKLAMA
  • #1 20366996
    roooooobal
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

Kupiłem używany ekspres Saeco Picobaristo Deluxe SM5560/10
    Wszystko (oprócz poniżej opisanego problemu) działa: normalnie parzy kawę, podaje gorącą wodę, spienia mleko.
    Niestety zauważyłem, że zazwyczaj po włączaniu i wyłączaniu gdy jest płukanie to nie leci nic przez wylewkę (czasem jedynie kilka kropel, raz na jakiś czas więcej). Całą para, woda leci przez blok zaparzający. W sumie to wtedy wszędzie jest woda, która ścieka po bloku do tacki. Niestety też skraplająca się tam para ścieka po ściance z tyłu pod ekspres. Kilka faktów:
    - zawór wymieniony na nowy, uszczelki nasmarowane
    - blok zaparzający starałem się wyczyścić jak tylko mogłem, razem z sitkiem i tłokiem
    - fusy po zaparzeniu kawy są suche i zbite
    - nie ma znaczenia czy jest filtr czy nie ma
    - wylewka czysta

Wydaje mi się, że płukanie powinno odbywać się zawsze przez wylewkę, ale mogę się mylić. Ekspertem nie jestem (jeszcze ;)). Bardzo proszę o sugestie co może być przyczyną. Może wymienić cały lok? W necie są za niecałe 300zł.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20478401
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Witam. Czy udało się naprawić? Mam taki ekspres tylko z padniętą płytą główną i szukam jakiegoś rozwiązania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20488555
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Jeżeli chodzi o płukanie, to jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia cylindra zaparzacza, a właściwie uszczelnienia tłoka. Najprościej sprawdzić czy ekspres daje wodę po wybraniu Americano. Najpierw powinien zrobić kawę, a następnie dodać wodę. Jeżeli woda poleci w tacę to do wymiany cylinder lub jak kto woli cały zaparzacz.
  • #4 20598383
    roooooobal
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wiem, że trochę późno odpisuję, ale udało mi się w znacznym stopniu rozwiązać problem.
    Rozebrałem całkowicie zaparzacz, rozkręciłem, wyczyściłem, nasmarowałem i wymieniłem uszczelki.
    Od tamtego czasu płukanie odbywa się znacznie częściej. Jedynie gdzieś w 10% przypadków jest jak było. Podejrzewam, że całkowita wymiana zaparzacza rozwiązała by problem.
REKLAMA