logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Samsung C24RG50FQUX Curved gasi się na sekundę - pytania o DP, kabel i sterowniki

Hocik 07 Sty 2023 18:37 432 8
REKLAMA
  • #1 20373239
    Hocik
    Poziom 2  
    Cześć, od dokładnie dwóch dni mam problem z jednym z moich monitorów. Obydwa to Samsung C24RG50FQUX Curved. Jeden podłączony przez HDMI (sprawny) i drugi przez DP (ten gasnący). Zainstalowałem też najnowszy sterownik graficzny. Nie wydaje mi się to wina kabla, ponieważ ten nie był ruszany od początku jego podłączenia, chyba że polecacie jednak podłączyć go pod nowy kabel. Z drugim monitorem wszystko w porządku.
  • REKLAMA
  • #2 20373242
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    A ja myślę, że to wina przepięć w instalacji elektrycznej - nie masz takich problemów przy np. włączaniu światła, czy gdy uruchamia się jakieś urządzenie elektryczne?
  • REKLAMA
  • #3 20373243
    Hocik
    Poziom 2  
    Nie, dzieje się to w kompletnie losowych momentach.
  • #4 20373593
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    @Hocik: moze nieco nie w temacie ale mnie gaśnie monitor na 1s zawsze jak wkładam dodatkowy kabel zasilający do listwy antyprzepieciowej ;)
    Albo wyjmuje z listwy.

Oczywiście sprawdzalem na innej listwie i z innym monitorem ;)

Cały czas nie rozkminiłem tematu.
  • #5 20373613
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Zaobserwuj czy lodówka ci nie zakłóca monitora, u mnie lodówka to potrafi. ;)
  • REKLAMA
  • #6 20373808
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    user64 napisał:
    Zaobserwuj czy lodówka ci nie zakłóca monitora, u mnie lodówka to potrafi. ;)

:O
    :D
    dzieki za wskazowke. Odepne lodówkę.
  • #7 20373819
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Bez różnicy, czy to styki w lodówce, czy samodzielnie wtykana wtyczka do gniazda - w obu przypadkach pojawia się nagły przepływ prądu i łuk elektryczny - który z kolei jest źródłem szerokopasmowych zakłóceń. Zakłócenia te wpływają na sygnał przesyłany kablem HDMI, DP i każdym innym, który jest nieodpowiednio zaekranowany. Jeśli zaś monitor otrzyma sygnał z zakłóceniami, traci, nazwijmy to, synchronizację i wygasza obraz do czasu, gdy nie otrzyma z pełni "zrozumiałej" dla niego ramki.

Oczywiście, czasem wystarczy także wyładowanie elektrostratyczne (ESD) w pobliżu (np. człowiek rozładowuje się o metalową furtynę drzwi) do zakłócenia pracy monitora.
    Myślę, że w takich przypadkach trzeba skupić się na dwóch kwestiach:
    - by kabel sygnałowy był dobrej jakości
    - by instalacja elektryczna miała ciągłość przewodu ochronnego aż do przewodu zasilającego monitor.

Czy u autora to jest powód, to nie wiadomo. Niemniej, 90% znanych mi przypadków gaśnięcia monitora w ten sposób, miało podłoże przenikania zakłóceń elektromagnetycznych do sygnału w kablu.
  • REKLAMA
  • #8 20373907
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8234
    Ja bym sprawdził jednak przewód. Mimo że działał i powinien dalej działać i wygląda na sprawny :)
    Można zamienić przewody w monitorach i sprawdzić, czy na odmianę ten drugi zacznie gasnąć.
  • #9 20373922
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    U mnie jest podobnie ale ja zlokalizowałem źródło zakłóceń. U mnie są to przejeżdżające samochody. Komputer stoi ok. 30 m od ulicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem Samsung C24RG50FQUX Curved, który gaśnie na sekundę przy podłączeniu przez DisplayPort, podczas gdy drugi monitor działa poprawnie przez HDMI. W odpowiedziach zasugerowano różne przyczyny, takie jak zakłócenia elektryczne spowodowane innymi urządzeniami (np. lodówką, przejeżdżającymi samochodami) oraz możliwość uszkodzenia kabla sygnałowego. Rekomendacje obejmowały sprawdzenie jakości kabla, zamianę kabli między monitorami oraz upewnienie się, że instalacja elektryczna jest odpowiednio zabezpieczona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA