logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wycenić wykonywanie prac elektrycznych, hydraulicznych i na budowie?

piotrek201512 07 Sty 2023 19:51 2337 15
REKLAMA
  • #1 20373372
    piotrek201512
    Poziom 2  
    Witam.
    Szanowni Panowie i Panie. Właśnie otworzyłem działalność i nie chciałby mieć cen ani za wysokich ani za niskich. Orientujecie się gdzie mogę poszukać informacji na temat cen aktualnych za wykonywanie prac elektrycznych, hydraulicznych. Są jakieś strony w Internecie, kalkulatory czy coś podobnego? Nie wiem czy idę w dobrym kierunku. Macie jakiś pomysł?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20373391
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Poważnie myślisz, że cennik typu "20 złotych od punktu" jest taki łatwy i prosty w zastosowaniu? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak zróżnicowane mogą być prace polegające na dodaniu jednego punktu, powiedzmy gniazdka. Czasem przekuć 2 metry pod kabel i zamontować puszkę w ścianie GK, czasem trzeba ciągnąc dziesiątki metrów kabla przez dziwne miejsca. Obie te prace to "wykonanie punktu".

Najłatwiej jak ustalisz sobie adekwatną stawkę godzinową plus "dodatek" liczony jako procent od ceny wyrobionego materiału. Robisz pierdoły, masz płacone wg godziny. Wieszasz drogie lampy - idealny moment by doliczyć sobie ekstra, klienta stać i będzie do czego dokleić zwiększoną stawkę.
  • #3 20373490
    piotrek201512
    Poziom 2  
    csvrbntyu - no właśnie,masz rację ,dlatego pytam żeby nie błądzić dziękuję ci ślicznie za odpowiedź i podpowiedź pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20383410
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4264
    csvrbntyu napisał:
    ...ustalisz sobie adekwatną stawkę godzinową plus "dodatek" liczony jako procent od ceny wyrobionego materiału. Robisz pierdoły, masz płacone wg godziny. Wieszasz drogie lampy - idealny moment by doliczyć sobie ekstra, klienta stać i będzie do czego dokleić zwiększoną stawkę.
    Brak słów.
    Nic poza niecenzuralnymi słowami nie powinno to zostać napisane a autor cytatu odesłany w niebyt czyli tam gdzie jego "wiedza" sie lęgnie.

Jednak napiszę:
    Jeden niedouczony tworzy kolejnego na swój obraz i podobieństwo.
    I tak właśnie żeni się bida z nędzą i później razem przez kraj pędzą.

Są odpowiednie katalogi w których praktycznie wszystkie prace zostały spisane.
    Tu istotny jest czas na wykonanie danej operacji.
    Były wątki na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 20383470
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    3 procent więcej przy inflacji powyżej 10 to lepiej wcale nie podnosić i rekomendować jednolitą stawkę 30,00 na cały rok.
  • #7 20383500
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Można poszukać na stronach SEKOCENBUD, ile wynosiła, a ile wynosi obecnie stawka r-g netto robót kosztorysowych i narzutów z tym związanych.
    Link
    Bo, jeżeli stawka netto jest w miarę sztywna, to należy przy tym pamiętać, że tzw. widełki narzutów są 'płynne', można nimi dla inwestora/kontrahenta manipulować do woli, oczywiście w granicach rozsądku.
    Link
    Przykładowo narzuty kosztorysowe według NormaPro mogą wyglądać tak :

• #8 20383808
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    elpapiotr napisał:
    Można poszukać na stronach SEKOCENBUD, ile wynosiła, a ile wynosi obecnie stawka r-g netto robót kosztorysowych i narzutów z tym związanych...
    Przykładowo narzuty kosztorysowe według NormaPro mogą wyglądać tak :..

I jeszcze koszty zakupu KZ od M.
  • #9 20383899
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Zgadza się.
    Mam przed sobą papierowy biuletyn cen robót elektrycznych.
    Kalkulacja jest taka :
    - koszty zakupu 12,5 % / M
    - koszty pośrednie 63,8 % /R+S/
    - zysk 16,4 % /R+S+Kp/

No, ale skoro sobie życzysz - proszę bardzo :

• #10 20383929
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    Brak słów.
    Nic poza niecenzuralnymi słowami nie powinno to zostać napisane a autor cytatu odesłany w niebyt czyli tam gdzie jego "wiedza" sie lęgnie.

Jednak napiszę:
    Jeden niedouczony tworzy kolejnego na swój obraz i podobieństwo.
    I tak właśnie żeni się bida z nędzą i później razem przez kraj pędzą.

Są odpowiednie katalogi w których praktycznie wszystkie prace zostały spisane.
    Tu istotny jest czas na wykonanie danej operacji.
    Były wątki na ten temat.

Fajnie jednak, jakbyś napisał coś konkretnego zamiast wysyłać autora do jakichś mitycznych cenników. A jeżeli o konkrety chodzi - ten "niedouczony" robi obecnie na stawce 48 euro za godzinę samej podstawy, a jak znajdzie ochota na fuchę to poniżej 2,5k dniówki nie schodzi bo zna lepsze zajęcia :) Ty nazwiesz to chwaleniem się zarobkami, ja robię to za co mi najwięcej zapłacą, za 30 złotych za godzinę pracuj sobie sam :)
  • #11 20383941
    kkas12
    Poziom 43  
    I co autor tematu z tego zrozumiał?
    Co zrozumiał jego "doradca" z postu nr 2?
    Jednak może nie w tym problem.
    Problem jest w tym czy cokolwiek zrozumieć zechcą.

Dla mnie najbardziej porażającym jest fakt, że bierze się z prace na własny rachunek a nie ma zielonego pojęcia o tym jak zabrać sie za rzetelną wycenę tego co ma wykonać czy wykonał.
    To jest jak dla mnie totalna porażka.

Dodano po 1 [minuty]:

csvrbntyu napisał:
    Fajnie jednak, jakbyś napisał coś konkretnego zamiast wysyłać autora do jakichś mitycznych cenników. A jeżeli o konkrety chodzi - ten "niedouczony" robi obecnie na stawce 48 euro za godzinę samej podstawy, a jak znajdzie ochota na fuchę to poniżej 2,5k dniówki nie schodzi bo zna lepsze zajęcia Ty nazwiesz to chwaleniem się zarobkami, ja robię to za co mi najwięcej zapłacą, za 30 złotych za godzinę pracuj sobie sam

Więc weź autora do siebie, zatrudnij go i tam wpajaj mu zasady ekonomii w twym wydaniu.

Zasada jest jedna.
    Nie znam się. Nie piszę i nie doradzam!!!

Tylko tego się trzymaj a będzie ok.
  • #12 20383951
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    csvrbntyu napisał:
    ja robię to za co mi najwięcej zapłacą, za 30 złotych za godzinę pracuj sobie sam
    Tylko że kolego mylisz pojęcia. Czym innym są stawki godzinowe zarobków pracowników, czym innym stawki roboczogodzin kosztorysowych.
  • #14 20383961
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    nie ma zielonego pojęcia o tym jak zabrać sie za rzetelną wycenę tego co ma wykonać czy wykonał.
    To jest jak dla mnie totalna porażka.

A dla mnie porażką jest to, że "niektórzy" marnują swój czas i przede wszystkim swoje zdrowie pracując za psie pieniądze, i mają problem że inni wyceniają je drożej niż oni. Powiedziałem Ci, chcesz robić za 30, proszę Cię bardzo. Jeżeli chcesz mogę porozmawiać z przełożonym by wziął Cię jako podfirma za 10 euro netto i wykonywał prace na które mi szkoda zdrowia. Ja zaoszczędzę na lekarzach, Ty będziesz 17 złotych do przodu na godzinie. Deal?
    A poważnie - zdajesz sobie sprawę, że napierdzielanie godzin ile wlezie za śmieszną stawkę tak na prawdę sprawi, że tracisz więcej niż zyskujesz? Nie masz własnego życia bo ciągle siedzisz w pracy, rodzinę widzisz wieczorem jak wracasz do domu, a koniec końców i tak to co zarobisz oddasz lekarzowi. Tymczasem ja do 20 lutego mam skończyć halę ( i mimo przeciwności losu wygląda na to że się wyrobię), po hali mam 2 tygodnie na szybką robotę dla brata szefa, następnie biorę minimum rok urlopu który spędzę z rodzinką i znajomymi. Fajnie, co? :)

Dodano po 2 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Czym innym są stawki godzinowe zarobków pracowników, czym innym stawki roboczogodzin kosztorysowych.

Różnica jest taka, że stawki pracowników muszą być zdecydowanie niższe niż roboczogodziny kosztorysowe. Tymczasem mnie stawki kosztorysowe nie interesują, bo to działka szefa firmy dla której pracuje. 48 euro netto to cyferka jaka pojawia mi się na koncie, do której tylko dochodzą bonusy i zwroty.
  • REKLAMA
  • #15 20383973
    kkas12
    Poziom 43  
    Ty naprawdę pojęcia zielonego nie masz o czym jest ten wątek i o czym piszemy, więc nie zabieraj głosu na darmo.

A wątki o zarobkach są w innym miejscu.

Moderowany przez gulson:

Podczas dyskusji zachowaj minimum szacunku dla innych osób (nawet jeśli nie mają racji), podstawa: 3.1.9.Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #16 20384099
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Temat zamykam. Podstawa wyceny prac została podana przez kol .elpapiotr oraz kkas12 i kol. tyqva
    Do wypowiedzi na temat zarobków pracowników - autor tematu wyraźnie pyta:
    piotrek201512 napisał:
    temat cen aktualnych za wykonywanie prac elektrycznych, hydraulicznych.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyceny prac elektrycznych, hydraulicznych i budowlanych. Użytkownicy podkreślają, że ustalanie stawek powinno opierać się na stawce godzinowej oraz dodatkowych kosztach związanych z materiałami. Wskazano na różnorodność prac, co wpływa na ich wycenę, oraz na znaczenie korzystania z katalogów i kalkulatorów cenowych, takich jak SEKOCENBUD. Użytkownicy dzielą się linkami do stron z aktualnymi stawkami oraz podają przykłady kalkulacji kosztów. Wskazano również na wpływ inflacji na stawki oraz na konieczność rzetelnej wyceny, aby uniknąć pracy za niskie wynagrodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA