logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc

prezesx 08 Sty 2023 16:27 618 13
REKLAMA
  • #1 20374754
    prezesx
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam, mam dysk ze starego laptopa z win xp na pokładzie. Podłączyłem go do komputera z win7. Niestety wielu filmów i zdjęć z Documents and settings/ moje konto/ pulpit nie da się obejrzeć, nie odtwarzaja się. Folder pulpit jak i nektóre fodfoldery wyświetlaja sie na zielono aw tych folderach znajdują się pliki, których nie można odtworzyć. Otrzymuję komunikat o braku odpowiednich uprawnień
    Myślałem, że mogę uruchomić komputer z dysku, ale to też nie zadziałało. Ani tryb awaryjny, ani ostatnia znana konfiguracja. Uruchamia się na chwilę, pojawia się tablica win xp, a następnie niebieski ekran na ułamek sekundy i koniec.
    Mimo że przejełem foldery i obiekty oraz jestem ich właścicielem to nadal brak dostępu.
    Dysk to Hitachi HTS541616j9SA00

Macie jakies pomysły co zrobic aby te filmy i zdjęcia dało się wyświetlić ??
    Załączniki:
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc screen.png (2.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc Screenshot - 2023-01-07 , 21_04_16.png (7.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc Screenshot - 2023-01-02 , 17_09_33.png (25.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20375020
    prezesx
    Poziom 9  
    Cytat:
    Cytat:
    Przejmij na wlasnosc caly dysk lub tylko dane foldery. Ustaw swojego uzytkownika jako wlasciciela z pelnymi prawami

Zrobilem wg opisu z linka który podałeś i niestety nadal sporo folderów w documents and settings jest na zielono. Przy próbie odtworzenia filmu komunikat bad file descriptor natomiast przy próbie otworzenia do edycji zdjęcia komunikat o braku uprawnień. Próbowalem tez przenieść film do innego folderu i tu też porażka. Najpierw ze muszę to zrobic jako odministrator a potem ze potrzebuje pozwolenia od właściciela czyli od siebie
    Załączniki:
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc Screenshot - 2023-01-08 , 18_51_25.png (19.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc Screenshot - 2023-01-08 , 18_29_38.png (12.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk z laptopa - Podłączenie pod pc Screenshot - 2023-01-08 , 18_39_53.png (4.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20375239
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Tak, zielone to zaszyfrowane. Jak masz jeszcze komputer na ktorym to szyfrowales to tam mozesz probowac odszyfrowac po uruchomieniu XP.
  • #6 20375702
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    W takim wypadku trzeba będzie uruchomić system z oryginalnego dysku. Nie wiem, może przejdzie myk z wykonaniem obrazu i odpaleniem z wirtualnej maszyny.
    Ewentualnie kopia posektorowa i próby odpalania z instalacją sterowników offline, oczywiście na jakichś starszych komputerach pod którymi XP ma szansę w ogóle ruszyć.
  • #7 20375939
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Najprostsze rozwiązanie, to uruchomienie systemu i zalogowanie się na tym koncie, z którego szyfrowałeś dane. Szyfrowanie NTFS jest skompromitowane, ale dawno go nie odszyfrowywałem i musiałbym kopać. W każdym razie ważne informacje są w atrybutach 0x100 rekordu MFT i w rejestrze. Jeśli masz backup certyfikatu, pliki możesz odszyfrować z jego wykorzystaniem przez DMDE.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 20376044
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Czy miałeś kompuetr w domenie? Nie znalazłem nic o tym.
    Przejęcie na własność zadziała jeżeli dysk nie jest szyfrowany i nie był w domenie - problemem jest SID user z domeny przypisany do praw pliku. Jest to ciężki temat do naprawy dla amatora.
    Polecam rozwiązanie kolegi @kaleron - podpięcie dysku do komputera na którym było szyfrowanie, nie pamiętam tez czy szyfrowanie NTFS potrzebuje części klucza z ID sprzętu na którym było szyfrowanie?
  • REKLAMA
  • #9 20380358
    prezesx
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Najprostsze rozwiązanie, to uruchomienie systemu i zalogowanie się na tym koncie, z którego szyfrowałeś dane.

Czy utworzenie konta usera pod win 7 o nazwie/id usera ze starego laptopa cos pomoze ?. We właściwościach zakodowanych plikow pokazuje mi id usera ze znakiem zapytania. jak na screenie.

Cytat:
    Jeśli masz backup certyfikatu,

Jezeli podczas kodowania dysku padło pytanie czy utworzyć backup certyfikatu to prawdopodobniie go mam. dysk leży od 2015 roku i nie pamietam co tam było robione. Pytanie tylko jak to sie zwie
    Załączniki:
    • Screenshot - 2023-01-11 , 20_16_51.png (4.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20380381
    kaleron

prezesx napisał:
    Czy utworzenie konta usera pod win 7 o nazwie/id usera ze starego laptopa cos pomoze ?
    - nie, to będzie zupełnie inne konto.
    prezesx napisał:
    Pytanie tylko jak to sie zwie
    EFS
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20380818
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    kaleron napisał:
    prezesx napisał:
    Czy utworzenie konta usera pod win 7 o nazwie/id usera ze starego laptopa cos pomoze ?
    - nie, to będzie zupełnie inne konto.

Poczytaj co to jest tzw. SID - to jest kombinacja nazwy usera z ID komputera i nie może być identyczna. Uprawienia w NTFS sa przydzielone do SID'ów - system tylko podstawia nazwy. Dlatego tez musi to byc ten same komputer - nadanie nowego usera nie zmieni nic - NTFS tak nie oszukasz.
  • #12 20385071
    prezesx
    Poziom 9  
    Znalazłem w piwnicy tego starego laptopa, problem w tym ze nie ma on monitora. po podłączeniu monitora zewnętrznego niestety brak sygnału i kompletna ciemność , po dzwiękach domyślam sie ze system startuje. Ma on też wyjście s-video ale nie mam tv z wejściem euro a tylko takim kablem dysponuje.

Jest jakiś patent na przywrócenie wyświetlania na wyjsciu vga ??
  • #13 20385163
    kaleron

Zobacz, czy nie ma jakiegoś skrótu klawiaturowego do przełączania wyjścia. Możliwe też, że masz uszkodzoną grafikę, bo skoro system startuje, inne uszkodzenia są mało prawdopodobne.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 20387901
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Zrób kopie posektorową tego dysku aby mieć do czego wrócić. Zdobądź program paragon adaptive restore. Podłącz ten dysk do dowolnego komputera zdolnego do wystartowania z XP (im starszy tył lepszy ale nie wiem gdzie jest górna granica). Odpal komputer tym programem paragon adaptive restore. Wybierz właściwy dysk i zainstaluj, w trybie offline, niezbędne sterowniki. System powinien się na nim po tym zabiegu uruchomić bez blue screen.
    To samo możesz zrobić na maszynie wirtualnej tylko musisz tak przerobić obraz żeby się wczytał albo dysk fizyczny przestawić w tryb offline.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dysk twardy Hitachi HTS541616j9SA00 z laptopa z systemem Windows XP do komputera z Windows 7, jednak napotkał problemy z dostępem do plików, które są oznaczone na zielono, co sugeruje ich szyfrowanie NTFS. Pomimo przejęcia własności folderów, użytkownik nie uzyskał dostępu do plików multimedialnych, otrzymując komunikaty o braku uprawnień. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują uruchomienie systemu z oryginalnego dysku, użycie starego laptopa do odszyfrowania plików, a także wykonanie kopii posektorowej dysku. Użytkownicy sugerują również, że problem może być związany z SID użytkownika, co utrudnia dostęp do plików. Dodatkowo, pojawił się problem z wyświetlaniem obrazu na starym laptopie, co może być spowodowane uszkodzeniem grafiki lub koniecznością użycia skrótów klawiaturowych do przełączania wyjścia wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA