logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mycie ścian przed malowaniem akrylowymi emulsjami vs wapnem, farba Śnieżka 10l i metody odświeżania

abab2022 08 Sty 2023 18:26 438 3
REKLAMA
  • #1 20374982
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Czy to ma sens w dobie akrylowych emulsji a nie wapinnych? Zależy mi na czasie. Rozważam tez rozcienczenie farby tej 10 l sniezynki akrylowej do ścian by szybciej pomalować czyli tak odświeżyć.
    Rozważam też niemalowanie a tylko umycie wodą ciepłą z czym? I co najlepsze do umycia sufitu okurzonego od kurzu z ulicy. Szczotka zmiotka z naturalnym wlosiem czy szmata bawełniana z prześcieradła?
  • REKLAMA
  • #2 20375033
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Zmień nazwę tytułu. Bo teraz brzmi tak jakbyś chciał myć ściany żeby pomalować je mydłem.
  • REKLAMA
  • #3 20421135
    edwarddyp
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mydło malarskie. Od razu gruntuje. Tanie.
  • #4 20428158
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1427
    Wszystko zależy. Nie wiem w jakim stanie są ściany. Czy to stan deweloperski, co jest na ścianie? Tynk, czy gładź? Może to mieszkanie w bloku, gdzie przez x lat nikt nie robił remontu? A może przez ostanie 20 lat mieszkali palacze?
    Warto ścianę odkurzyć, tylko sprawdź czy włos, kółka że szczotki nie rysują gładzi, zmyć zależnie co tam się działo woda z Ludwikiem. Tylko też z głową, bo niektórzy jak się wyczują, to szorują do tynku. Szmatką bawełniana, lub mop jak ściany zadbane. Jak gdzieś farba, gładź zacznie puchnąć, trzeba sprawdzić jak całość się trzyma. Jeżeli tylko drobne kawałki odchodzą to na siłę nie zdrapywać, zagruntować, zaszpachlować, wyszlifować, zagruntować zaprawki i malować. Jak schodzi płatami, i/lub mieszkali palacze, to rozważyć zerwanie całości i położyć gładź na nowo.
    Po myciu jak wyschnie, zagruntować, poczekać jak grunt wyschnie i malować.
    Nie wiem w czym miało by pomóc rozcieńczanie farby, jak przyspieszyć... Warto mieć kijek szczególnie jak planujesz malować sufit, żeby się nie męczyć.
    Zależnie od stanu ścian i farb malujesz minimum na dwa razy.
    Czasami plamy trzeba przykryć farba do plam i zacieków.
REKLAMA