logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przygotowanie ścian do malowania: mydło malarskie czy tylko usunięcie kurzu?

mirabelka92 17 Gru 2024 03:25 882 5
REKLAMA
  • #1 21351559
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Czy warto przed malowaniem myć ściany mydłem malarskim? Jakie są wasze doświadczenia? Może wystarczy usunąć kurz miotłą? Jak usunąć ze ściany plamy z farby olejnej - papier ścierny/szpachelka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21351561
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Ja tam zawsze myję, to kwestia mojego samopoczucie, że nie robię fuszerki. Potem zaprawki gipsowe dziurek z domieszką farby docelowej. Potem można lekko przeszlifować wszystko papierem ściernym 60-120 i nie martwię się plamami z farby olejnej, które także można przeszlifować, aby były szorstkie, bo daję mocny Unigrunt (teraz jest jakiś podobno szybkoschnący, co nie trzeba czekać do jutra aż wyschnie) i dwa razy daję magnata a teraz jakieś są farby ceramiczne np. do kuchni, ale nie miałem ich jeszcze okazji przetestować? Takie malowanie z farby emulsyjnej trzyma mi od olimpiady w Moskwie, a farby tej od tej olimpiady nie ma już w sprzedaży w Polsce, bo właśnie tam wszystka wyszła... Co 4 lata na kolejne olimpiady myję ściany i spokój... Oczywiście żartuję. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21359519
    elukam
    Poziom 17  
    Ocena: 159
    Nieumycie, nieodtłuszczenie, niezagruntowanie, niezmatowienie itp. ścian przed malowaniem zemści się. Najpóźniej przy kolejnym malowaniu, jak to wszystko razem zacznie odłazić.
    Pokusa jest duża, bo roboty mnóstwo, a samo malowanie to tylko szybki ostatni etap i wiele osób chciałoby do niego prawie z marszu przejść.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21359541
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No i przy myciu - farbę się namoczy - i od razu się okaże czy ma może ochotę odchodzić - lepiej na tym etapie niż sprawdzić to przy malowaniu. :-)
  • REKLAMA
  • #5 21361574
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Dzięki za rady. Zrobię tak jak radzicie.
  • #6 21419701
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Umyłam przed malowaniem ściany mydłem malarskim
REKLAMA