logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór mocy pompy głębinowej do agregatu 15kW, falownik IMF 3.3.75 PROFI - jakie możliwości?

firekowal2 08 Sty 2023 19:05 702 6
REKLAMA
  • #1 20375045
    firekowal2
    Poziom 2  
    Cześć

Posiadam agregat prądotwórczy fogo 15 kw.Wrzucam zdjęcie tabliczki znamionowej.Sluzy mi on do obsługi pompy głębinowej 5.5 kw.Wiem że agregat mógłby obsłużyć pompę o większej mocy.

Tylko właśnie nie wiem jakiej mocy ta pompa mogłaby być.Posiadam falownik IMF 3.3.75 PROFI.Czy na dzięki temu falowników będę mógł uruchomić pompę większej mocy?

Chciałbym się dowiedzieć. Jakiej mocy pompę będę mógł uruchomić na falowniku i bez.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Dobór mocy pompy głębinowej do agregatu 15kW, falownik IMF 3.3.75 PROFI - jakie możliwości? IMG_20221211_164226.jpg (772.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20375165
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    W swojej styczności z pompami głębinowymi przez 30 lat zasilanymi zarówno z sieci energetycznej jak również z agregatów prądotwórczych możesz w zupełności ww pompę zasilić poprzez wykonany na stycznikach gwiazda -trójkąt a sam silnik pompy może mieć moc nie większą jak 11 kW tylko po zamianie pompy należy przy starszych modeli agregatów podnieść obroty silnika agregatu aby częstotliwość prądu wynosiła podczas pracy pompy 50Hz Największą pompę z silnikiem 50 kW uruchamiałem w szczerym polu na dużym agregacie z silnikiem spalinowym WOLA.
  • REKLAMA
  • #3 20375464
    firekowal2
    Poziom 2  
    kierbedz4 napisał:
    W swojej styczności z pompami głębinowymi przez 30 lat zasilanymi zarówno z sieci energetycznej jak również z agregatów prądotwórczych możesz w zupełności ww pompę zasilić poprzez wykonany na stycznikach gwiazda -trójkąt a sam silnik pompy może mieć moc nie większą jak 11 kW tylko po zamianie pompy należy przy starszych modeli agregatów podnieść obroty silnika agregatu aby częstotliwość prądu wynosiła podczas pracy pompy 50Hz Największą pompę z silnikiem 50 kW uruchamiałem w szczerym polu na dużym agregacie z silnikiem spalinowym WOLA.

Dzięki za odpowiedź ale odpowiedź mi tak Łopato logicznie bo na elektryce się nie znam.11 Kw mogę uruchomić na falowniku czy bez?Co to jest gwiazda trójkąt?
  • REKLAMA
  • #5 20843707
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Przełączniki gwiazda -trójkąt stosuje się w zasadzie przy uruchomieniu silnika powyżej 5,5 kW Silnik pracujący w gwieżdzie pobiera około jedną trzecią mocy i stanowi rozruch silnika .Po Uruchomieniu silnika w gwiazdę po casie kilku sekund silnik przechodzi w połączenie w trójkąt i już pobiera pełny prąd wynikający z mocy silnika.Nigdy na wszelkich odwodnieniach nie miałem możliwości pracy pomp głębinowych za pomocą Falownika ale zastosowany w twoim przypadku ma na celu łagodny rozruch silnika pompy.Nie ma potrzeby stosowania różnicówki bo jak nieco zmienią się parametry uzwojenia silnika do obudowy różnicówka wyłączy pompę co może sugerować uszkodzenie silnika.Przy oddawaniu w exploatację nowo wybudowanej studni głębinowej na ujęciu wody elektrycy w pierwszym rzędzie wymontowywali różnicówkę z nowo postawionej rozdzielni.
  • REKLAMA
  • #6 20866270
    sniptuck
    Poziom 7  
    Ocena: 26
    Nie boisz się, że kiedyś może nastąpić przebicie, a w instalacji nie będzie różnicówki? Może warto przy takiej zapewne niezbyt taniej inwestycji poświęcić jeszcze troszkę na różnicówkę typu F, szczególnie jeśli w instalacji pracuje falownik?
  • #7 20870673
    kierbedz4
    Poziom 36  
    W przypadku uszkodzenia silnika następuje natychmiastowe zadziałanie bezpiecznika typu S gdyż prąd zwarcia zamyka się z obudowy silnika bezpośrednio do wody znajdującej się we filtrze studni.Przez całe lata producenci pomp głębinowych i ich silników zasilanych trójfazowo stosowali wyjścia kabla ze silników w postaci trzech żył i tylko pompy głębinowe produkcji Czeskiej posiadały czwarty przewód montowany do obudowy silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada agregat prądotwórczy Fogo o mocy 15 kW, który aktualnie zasila pompę głębinową o mocy 5,5 kW. Zastanawia się, jaką moc pompy mógłby uruchomić, korzystając z falownika IMF 3.3.75 PROFI oraz bez niego. Odpowiedzi wskazują, że możliwe jest zasilenie pompy o mocy do 11 kW, zwłaszcza przy zastosowaniu przełącznika gwiazda-trójkąt, który umożliwia łagodny rozruch silnika. Falownik może wspierać uruchomienie silnika, ale nie jest konieczny. Wskazano również na kwestie bezpieczeństwa związane z brakiem różnicówki w instalacji.
REKLAMA