logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta c224e: Zacina papier w 1. kasiecie pomimo wymiany modułu pobierania

agm2022 08 Sty 2023 20:17 843 13
REKLAMA
  • #1 20375200
    agm2022
    Poziom 3  
    Zacina z pierwszej kasety papier. Moduł pobierania wymieniony na drugi i tylko z pierwszej zacina reszta kaset bez zarzutu. Dodam że moduły w innej maszynie działają bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #2 20375290
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Za rolką rejestracji jest czujnik. Trochę się trzeba nagimnastykować, żeby go wyjąć (to cały moduł pod pasem). Wiele razy pomogło przedmuchanie go właśnie w przypadku zacinania z pierwszej kasety. To się w PG nazywa CONVEYANCE SECTION.
    Co prawda przechodzą przez niego kartki z każdej kasety i prawdę mówiąc nie wiem z jakiego powodu nie zacina z drugiej i kolejnych a z pierwszej i owszem. Nie takie cuda się zdarzają :)
  • REKLAMA
  • #3 20375350
    agm2022
    Poziom 3  
    pozmieniałem ten czujnik i bez efektu. A miałeś taki przypadek ?
  • #4 20377061
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Masz cale wszystkie zaczepy trzymajace drzwi boczne ?

Pozdrawiam
  • #5 20377453
    agm2022
    Poziom 3  
    wymienione i podłożone pod nie plastiki i bez efektu
  • REKLAMA
  • #6 20377615
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Spróbuj jeszcze pozmieniać zapętlenie przy synchronizacji. Jak dobrze pamietam to ustawiasz osobno dla kasety 1 i osobno dla reszty kaset.

C.
  • REKLAMA
  • #7 20378844
    _DeZ_
    Poziom 15  
    A zapomniałem o jednym myku. Pod haczyki drzwi w kopiarce trzeba podłożyć blaszki i odgiąć delikatnie do tyłu. Nie żadne plastiki jak piszesz bo to nic nie da. Chodzi o to, żeby drzwi zamykały się głębiej. Blaszki pasują np te od spinania podstawy z kopiarką (te czarne) tylko trzeba w nich jeden otwór nawiercić i odciąć ten kawałek w kształcie T. Ważne, żeby nie odgiąć ich za mocno bo nie otworzysz drzwi. Pomagało w 224 i pomaga w 224e choć w tej drugiej coś poprawili bo problem jest sporadyczny.
  • #8 20379150
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Tyle że ten problem dotyczył kasety 2 i jest nawet modyfikacja sprężyn i docisku do tych maszyn dostępna (chociaż ja tylko podkładki pod sprężyny daję i śmiga). Tu problemem jest kaseta 1 z której papier podawany jest bezpośrednio na wałek synchro.

C.
  • #9 20400562
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Tu się nie zgodzę. U mnie wiele razy blaszki pomogły przy problemie poboru właśnie z kasety 1. Nigdy póki co nie miałem problemów z drugą i kolejnymi.
  • #10 20408836
    pecet7
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Pokażecie na foto, w którym miejscu podłożyć te blaszki, bo nie do końca rozumiem, a mam podobny problem.
  • #11 20415680
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Konica Minolta c224e: Zacina papier w 1. kasiecie pomimo wymiany modułu pobierania

Za tymi elementami dajesz blaszki i odginasz je trochę do tyłu. Chodzi o to, żeby drzwi się głębiej zamykały.

Dzisiaj pierwszy raz nie rozwiązałem problemu kasety 1. Wymieniłem wszystko (dawcą był działający modułu) co można wymienić i lipa. Kilka kartek przejdzie i zacięcie. Efekt jest identyczny jak kiedyś w Bizhubie 223 tzn. kartka zostaje między rolkami separującymi a po wyjęciu ma charakterystyczne zagięcie od tych rolek.
    Problem rozwiązuje oczywiście zamiana całego modułu. Niestety ten ma 3 zamiast 5 wtyczek. Mam kilka takich maszyn i prawdę mówiąc nie wiem z jakiego powodu są 3 wtyczki.
  • #12 20415937
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    _DeZ_ napisał:
    Problem rozwiązuje oczywiście zamiana całego modułu. Niestety ten ma 3 zamiast 5 wtyczek. Mam kilka takich maszyn i prawdę mówiąc nie wiem z jakiego powodu są 3 wtyczki.
    3 wtyczki występowały w nowszych maszynach tylko modeli c224e, wyższe zawsze miały 5. Ktoś doszedł do wniosku, że niepotrzebne są czujniki fotooptyczne i je usunęli. I tu ciekawostka całe moduły z 5 wtyczkami działają w nowszych z trzema, a odwrotnie nie.
  • #13 20416241
    pecet7
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    @_DeZ_ Dziękuję serdecznie! To ma sens!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zacinaniem papieru w pierwszej kasecie Konica Minolta c224e, mimo wymiany modułu pobierania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym sprawdzenie czujnika w sekcji transportu, modyfikację zapętlenia synchronizacji oraz zastosowanie blaszek pod haczyki drzwi, aby poprawić ich zamknięcie. Wspomniano również o problemach z kasetą 2 oraz o różnicach w liczbie wtyczek w modułach. Wymiana sprzęgła separacji i oryginalnych rolek również przyniosła pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA