logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Berlingo 2.0 HDI: Zimny start, silnik gaśnie po odpaleniu - przyczyny i rozwiązania

piotr18675 09 Sty 2023 09:49 516 8
REKLAMA
  • #1 20375828
    piotr18675
    Poziom 3  
    Witam, poradziłem sobie z jedną z usterek dzięki wam i za to jestem MEGA wdzięczny ale mam kolejny problem Posiadam cytrynkę 2.0hdi i dzisiaj mnie rozczarowała jest 3 stopnie mgła i dość wilgotno zadowolony rano wsiadam pyk kluczyk świece zapaliły się i po chwili zgasły no to kręcę a tu niespodzianka silnik zapalił i momentalnie zgasł 😡 trochę się zdziwiłem ale powtarzam procedurę i to samo dopiero za czwartym razem odpalił po jednoczesnym kręceniu i wciśniętym delikatnie pedałem gazu. Proszę o pomoc co się stało że tak samochód zaczął robić. Świece żarowe nowe.
  • REKLAMA
  • #2 20375912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20375917
    piotr18675
    Poziom 3  
    Jeśli chodzi o kody silnika i całą resztę nie znam się na tyle żeby opisywać ale samochód z roku 2003
  • REKLAMA
  • #4 20376172
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20376218
    piotr18675
    Poziom 3  
    Będę miał za godzinę diagnozę z komputerem napiszę co i jak wyszło a układ paliwowy mam w tzw. ,, gruszką,, i nie mam pojęcia czy cofnie się paliwo do zbiornika
  • #6 20376249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20376358
    piotr18675
    Poziom 3  
    I tak jestem po diagnozie komputerem i błędy są trzy
    1. Za duży przepływ spalin w układzie recyrkulacji EGR
    2. Czujnik ciśnienia w rampie paliwowej, sygnał nierzeczywisty
    3. Błąd obwodu sterowania przekaźnika na-dogrzewania - nie podłączony
  • #8 20376420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20377108
    piotr18675
    Poziom 3  
    Czujnik zamówiony napiszę jak tylko mechanik znajdzie czas na wymianę. I zobaczymy czy to było przyczyną...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Citroën Berlingo 2.0 HDI, który ma trudności z uruchomieniem silnika w zimnych warunkach. Po kilku próbach silnik zapala się, ale natychmiast gaśnie. Użytkownik wymienia, że świece żarowe są nowe. Po diagnozie komputerowej zidentyfikowano trzy błędy: za duży przepływ spalin w układzie recyrkulacji EGR, nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia w rampie paliwowej oraz błąd obwodu sterowania przekaźnika na-dogrzewania. Użytkownik planuje wymianę czujnika ciśnienia, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA